ראשות התכנית: אילת ברק נחום, מטפלת בבישול PHD ואפרת פרץ, מטפלת בבישול .M.A
מאז ומתמיד היה הבישול חלק מהותי בהתפתחותו של המין האנושי ומאז ועד היום משמש המטבח מקום מרכזי בבית סביבו חווים ומגבשים קרבה משפחתית וזהות ונבנות בו מערכות יחסים של הזנה. מחקרים רבים מצביעים על התפקיד החיוני שיש לבישול ואכילה במגוון תחומים, בהם תקשורת, התפתחות סנסו-מוטורית, ויסות רגשי, כישורים חברתיים, ועוד. יותר מכך, בעת האחרונה נמצא כי לבישול יש גם תפקיד בפיתוח חוסן בתנאים משתנים של אי ודאות.
הטיפול מתייחס לחשיבות של מזון והזנה ביצירת קשרים ראשוניים (החל בינקות) ובהתפתחות האישיות בכלל. טיפול בבישול משמעותו בעצם הרחבת ההסתכלות על אוכל, לא רק כ"דלק לגוף", כי אם כפעילות בעלת מאפיינים רגשיים משמעותיים.טיפול בבישול הוא טיפול חדשני המבוסס על תיאוריות פסיכולוגיות של התקשרות ויחסי אובייקט. הבישול בדומה לאמנות הוא תהליך יצירתי ומהנה המהווה הזדמנות להבעה עצמית וצוהר לעולמו הפנימי, הרגשי והחברתי של המטופל. באמצעות החשיפה החושית האינטנסיבית יכול המטופל להתחבר לתחושותיו, רגשותיו, וחוויות הילדות שלו ולעבד דרכו מגוון רחב של מחשבות ורגשות.
שילוב בישול בעשייה הטיפולית והשיקומית נועד לתת מענה למגוון סוגיות העולות דרך האכילה והבישול ולהפוך את פעילות הבישול במסגרות חינוכיות וטיפוליות-שיקומיות לפעילות מובנית, מתוכננת ומעוגנת תיאורטית.
מטרת התכנית
להכשיר מטפלים לשילוב בישול בעבודתם הטיפולית במסגרת פרטנית או קבוצתית. במהלך הלימודים נחשפים הסטודנטים לשיטת הטיפול הייחודית ומאפייניה כאמצעי תקשורתי יעיל בין המטפל למטופל ולטכניקת טיפול חדשנית באמצעותה ניתן לעבד מרכיבים קוגניטיביים, רגשיים ותקשורתיים כמו מיומנויות חברתיות, מסוגלות עצמית ודפוסי קשר. התכנית כוללת למידה תיאורטית והתנסות חווייתית בבישול משותף.
קהל היעד
ההכשרה היא כלי נוסף למטפלים בעלי הכשרה והסמכה טיפולית, כגון: עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, מרפאים בעיסוק, מטפלים בהעבעה ויצירה, דיאטנים קליניים, קרימינולוגיים ואחיות.
בין הנושאים הנלמדים
- הקניית כישורים חברתיים באמצעות בישול
- פיתוח קוגניציה ויכולות מוטוריות
- שכלול היכולת לקשב ומודעות גופנית
- שילוב תובנות תזונתיות ומבט רחב על מגוון סוגיות רגשיות הקשורות להזנה
- תיאוריות שונות העוסקות בקשר בין הזנה לעולם הרגשי
- השימוש בחושים באכילה ובישול
- למידה קוגניטיבית ופיתוח יצירתיות באמצעות בישול
- אכילה רגשית
- היבטים משפחתיים של בישול ואכילה
מקום הלימודים
הלימודים מתקיימים במטבח טיפולי מאובזר ברח' אליעזר קפלן 5 יהודה הלוי 39 בתל אביב. למגיעים ברכבת הקלה: 5 דק מתחנת אלנבי ולמגיעים מרכבת השלום מהתחנה המרכזית : 14 דק הליכה.
במהלך השנה יתקיימו סדנאות מרוכזות וכן סיור בחווה אקולוגית כחלק מתכנית הלימודים.
חומרי הגלם כלולים בשכר הלימוד.
היקף הלימודים
תכנית חד-שנתית
יום לימודים בשבוע, ימי רביעי בשעות 09:00-14:00
כל מפגש כולל לימודים עיוניים ומעשיים.
180 שעות לימוד.
תנאי קבלה
- תואר ראשון או שני ממוסד אקדמי מוכר בתחום הטיפול
- שנתיים ניסיון בעבודה טיפולית
- ראיון קבלה קבוצתי
תהליך ההרשמה
- הרשמה באתר ותשלום דמי רישום.
- העלאת תעודות ומסמכים רלוונטיים לפורטל מועמד. (בהתאם לקריטריונים הנדרשים בתנאי הקבלה)
- ראיון קבלה
גמולים
במסלול אישי באחריות הסטודנט ובכפוף לתנאי משרד החינוך.
תעודה
לבוגרי התכנית תוענק תעודה מטעם מכללת סמינר הקיבוצים, המכללה לחינוך, לטכנולוגיה ולאמנויות (ע"ר).
שנת הלימודים תשפ"ג תיפתח באוקטובר 2023.
פתיחת התכנית מותנית במספר הנרשמים.