- אין מזכירים חבל בבית התלוי? פסיכודרמה בקבוצת חולות סרטן - ד"ר דן יניב
- אנורקסיה נרבוזה - גישה פמיניסטית, חברתית ותרבותית, לטיפול באמנויות - דפנה רחביה הנאור
- טכניקת השרבוט הצבעוני בשמונה משבצות - לינור שטיינהרדט
- טכניקת חילוף התפקידים בפסיכודרמה כמקדם מתמודדים עם מחלה נפשית לעבר זוגיות - דנה מרמור
- משחק בחומרי הנפש - הקשר בין משחק ויצירה אמנותית בטיפול באמנות - דניאלה פינקל
- ציור בחפצים - מודל טיפולי לסדנה משותפת של אמן ומטפלות באמנויות - חנוך פיבן, שני טרייסמן, אורנה מגידס
- סיפורים כגשר בין תרבויות - דפנה מילר, אסתר יאסו
- מפגש חווייתי לצוות המטפלים באמנויות - לינור שטיינהרדט, רינה לרנר
- לרקוד בין נופים שונים: הקשר שבין חוויית ההגירה לתהליכי גוף נפש בהתפתחות - גליה קרניאל
- הבדידות מחליפה תפקיד - פסיכודרמה בקבוצת מתבגרים - איוויה סימון
- להיות מתעניין, ולא מעניין - שיחה עם פרופ' מולי להד - ד"ר נעמה לב ארי
- מפגש פסיכודרמה יום התנסות ועיון - רוזה שמש
- היבטים טיפוליים בקבוצת פסיכודרמה עם מטופלים חרשים-עיוורים (תסמונת אשר) - ד"ר רותי שמש
- מעבודתו הטיפולית ומן התיאוריה של ד"ר י.ל.מורנו - סקירת קלטות וידאו - רוזה שמש
- ויקטוריה - בדידות, זקנה, יצריות ותקווה - פרק מהספר "לגעת בנפש - פסיכותרפיה באמצעות חומרים וצבעים"
הקלטות של מורנו ספריית הווידאו סמינר הקיבוצים
רוזה שמש - מטפלת בפסיכודרמה
ברצוני לספר על סידרת קלטות שמציגה את ההתפתחות האישית וההיסטורית של מורנו, מייסד הסוציומטריה, הטיפול הקבוצתי והפסיכודרמה. הסרטים מתארים את התפתחות הטכניקות של משחק התפקידים והפסיכודרמה. בצפייה בקלטות אנחנו עדים לעבודתו של מורנו עם מתבגרים, זוגות, אנשים הסובלים מבעיות מנטליות ועם סטודנטים בתהליך ההכשרה שלהם. מורנו עצמו הציג את הסרטים בפני קבוצות שונות כדי להמחיש את עבודתו ולהציע להם עזרה.
סרטים אלה הופקו בין השנים 1933-1964. מכילים חומר היסטורי ולימודי בעל ערך רב. בשנת 2003 סרטים אלה עובדו ל - D.V.D. . על ידי פרופסור רנה מורינה ( מי שכתב את הספר- Jacob Levy Moreno 1889-1974 Father of psychodrama, sociometry, and group (psychotherapy ד''ר מריה לואיס מוראו - ראש המרכז לדקומנטציה ותורת ההכרה של הפסיכולוגיה באוניברסיטת Trois-Rivieres בקוויבק.
המרכז הבינלאומי של פסיכותרפיה הבעתית עשה את עבודת המחקר לצורך הבאת סרטים אלו לידי הפקה אפשרית לצפייה ולהפצה. הסרטים המקוריים צולמו על ידי חברת סרטים בשם '' Therapeutic Motion Picture'' שיסד מורנו. המטרה בהפקת הסרטים היתה ליצור דרכים חדשות של תקשורת והדרכה עם מטופלים מטפלים וחוקרים.
סרטים אלו משמשים לסטודנטים לצרכי הדרכה ותרגול. נושאים העולים בסרטים יכולים לשמש בסיס לדיון ולהעלאת הצעות אלטרנטיביות עבור הסטודנטים. עבור הקהל הרחב , סרטים אלו יכולים להיות 'חימום' להעלאת נושאים אישיים, מקצועיים, פסיכולוגיים וסוציולוגיים. בסדנאות עבודה הם יכולים להוביל לעודד 'פרוטגוניסט' לעבודה פסיכודרמטית או סוציודרמטית. להלן תקציר של כל אחד מדיסקים אלו.
סרט ראשון - ספונטניות ותרגול במשחקי תפקיד
הסרט מצולם כסרט אילם. מלווה בכיתוב של דברי המצולמים. מצולם בסביבות שנת 1933.
המקום בו מתקיימת הסדנא הוא פנימייה לבנות בהדסון בניו יורק. הקורס הוא כיתת לימוד לספונטניות.
הבנות מתרגלות בתחילה, משחקי תפקיד קצרים . התפקידים לקוחים מחיי היומיום שלהן, ונבחרו על ידי הסטודנטיות או לאחר שהתקיימה אתן שיחה על כך. בהדרגה הסטודנטיות תופסות יותר מקום והן משחקות את עצמן בסיטואציות מורכבות יותר.
אנו רואים כיצד העבודה איתן זהירה ומוגנת. לא ננקט צעד נוסף מבלי שהסטודנטיות תרגשנה בטוחות ומסופקות. מורנו לימד את הסטודנטיות להכניס את עצמן לסיטואציה, לחיות דרכה ולשחק כל פרט נחוץ.
חשוב לנו לזכור את תפיסתו של מורנו כבר בשלבים הראשונים של עבודתו. הוא מציין שהדגש הוא לא על עובדות דרמטיות, אלא כיצד החיים האמתיים מתנהלים. חשוב לא להשמיט, מתוך הדרמה, פרט שאולי שם נמצאת הנקודה החשובה.
אנו רואים כיצד במהלך המופע מורנו נותן התייחסויות זהירות ומיד אחר-כך מקיים דיון וניתוח פתוח.
התמונות שאנו רואים בסרט זה:
בניתוח של משחק תפקידים זה יש התייחסות לתהליכי העברה ביחסים בין אישיים. זרקה מסבירה שמאחר ש'האורחים' שהפרוטגוניסט פגשה במסעדה הם הפוכים ממנה והם השאירו עליה רושם, במונחים של סוציומטריה הם שייכים לסוציאל אטום שלה. ועל כן חשובה כאן המודעות של הפרוטגוניסט ויכולת התמרון שלה בין תפקידה לשרת את האנשים לבין התגובות שלה לאנשים. מטרת סדנאות אלו היתה להראות שככל שהאינטגרציה האישית טובה יותר , כך יכולת ההסתגלות לעבודה עם אנשים אחרים, בסביבה המיידית, טובה יותר.
סרט מספר 2 - מבוא לפסיכודרמה
סרט זה צולם בבייקון בסביבות 1942- מכון ההכשרה והטיפול שהקים מורנו. בסרט זה אנו שומעים את דברי המצולמים.
מורנו מרצה בפני הסטודנטים הלומדים במכון, ומפרט את מרכיבי הפסיכודרמה ואת הטכניקות הבסיסיות של שיטת טיפול זאת .הוא מדבר על חשיבות הראיון, על הכפיל ועל וחילופי תפקידים. מדגים את הטכניקות על הסטודנטים אותם הוא מזמין לבמה. את מרכיבי הפסיכודרמה- פרוטגוניסט, מנחה, אגו מסייעים וקהל- הוא מציג בפני הסטודנטים ומדבר על המשמעות של כל מרכיב.
בסרט זה מורנו מסביר כיצד התיאטרון והמשחק פועלים על האדם במישור התרפויטי. כמו כן , מורנו מציג את אמונתו בכוחה של הפסיכודרמה ומציין שהיא יכולה להיות לעזר לכל אוכלוסייה ולכל בעיה.
הוא מדגיש את חשיבות טכניקת חילוף תפקידים כאמצעי להשגת אינטגרציה פנימית של תפקידים , וכאמצעי שדרכו יוכלו בעלי תפקידים לבצע את עבודתם טוב יותר, כמו רופאים ואחיות.
וכאן הוא פורש את חזונו ואומר כי הפסיכודרמה יכולה להתרחב לכל העולם , ומפרט כיצד זה יכול להתרחש; דרך הטלוויזיה, קיום ראיונות, צילום והקרנת סרטים. וכך אולי כל הבעיות בעולם יוכלו לבוא על פתרונן.
מורנו עומד על הבמה , נושא את דבריו בהתלהבות ,בעצמה ובהתרגשות מה כשהוא רואה את התפיסות שלו מתממשות על הבמה.
דיסק מספר 2 - פסיכודרמה של נישואים
הסרט צולם בסביבות שנת 1948
סרט זה מבוסס על סיפורו של זוג שהגיע לטיפול בבייקון, מכונו של מורנו. הסרט הוצג בפני קהל של זוגות נשואים וזוגות טרם נישואיהם.
בסרט זה אנו רואים גירסאות שונות של תמונות של הנושאים שבני זוג זה היו מוטרדים מהם. האירועים מוצגים על ידי \,"אגו מסייעים" מאומנים , סטודנטים לפסיכודרמה. ביניהם אנו רואים את זרקה מורנו , מי שהיתה לימים אשתו של מורנו, בתפקידים שונים. הסרט מחולק לשש סצנות , בהן אנו רואים את המפגשים בין כל המעורבים בפרשה.
לאורך הסרט אנו עדים לשימוש בטכניקות הפסיכודרמטיות; ראיון, חימום, בניית סצנה, כפילים וחילופי תפקידים. עומדים מקרוב על תרומתן של טכניקות אלו כמסייעות להתפתחות של הסיפור האישי של כל אחד משלושת גיבורי הפסיכודרמה ומובילות בהמשך לקבל החלטות.
הדרמה כולה נוגעת בנושאים אוניברסליים של תשוקה, אהבה ונאמנות. וכל אחד יכול להזדהות עם מי מהמשתתפים בסיפור המשפחתי המוצג בסרט זה.
הסרט גם מעורר שאלה לגבי המנחה- דר' לוי מורנו -הוא בחר להציג נושא שבו קיימת סימטריה הקשורה לסיפור חייו- כיצד יכול מנחה להנחות פסיכודרמה זו כשהנושא לא היה פתור אצלו.
זה רובד נוסף של חקירה ולימוד.
סרט מספר 3 - פסיכודרמה בפעולה
סרט זה צולם בשנת 1960 בבית חולים לבריאות הנפש בקליפורניה.
הפסיכודרמה בסרט זה צולמה על ידי הטלוויזיה והוקרנה במעגל סגור בפני כמה אלפי חולים בבתי חולים.
נושא הסרט עוסק באפשרויות השיקום של חולים עם יציאתם מבית החולים. נושאי השיקום כוללים אפשרות של קיום חיים עצמאיים עם צימצום התלות בהורים, תעסוקה ויצירת קשרים זוגיים.
הקהל בסרט זה כולל חולים מאושפזים , רופאים אחיות וחולים. לראשונה אנו רואים בחירת פרוטגוניסט מתוך הקהל. מדובר בבחור צעיר מאושפז בבית החולים ועסוק בעתידו עם שיחרורו.
הטכניקה העיקרית של סרט זה היא future projection techniqe , כלומר עבודה על מציאות העתידה להתרחש בעתיד ואנו מביאים אותה לזמן הווה.
במהלך העבודה הפסיכודרמטית, תוך כדי חילוף תפקידים עם הוריו ועם מעבידו אנו רואים תהליך של שבו הפרוטגוניסט מביא את עולמו הפנימי והעשיר ומבקש להגשים את מאווייו ; את רצונו לחיים עצמאיים ולא לשוב לגור עם הוריו, את יכולתו לעמוד מול המעביד בביטחון ולבקש לחזור לעבוד, אנו גם רואים את התובנה המתגבשת והמציאותית האומרת שבניית קשר זוגי היא שלב מתקדם עבורו בזמן זה.
גם בסרט זה אנו רואים את עבודתו של מורנו המלווה חוש הומור ואמפטיה. ללא חשש להעלות את הקונפליקטים הרגשיים אתם מתעמת הפרוטגוניסט, ואת דרכו העדינה המסייעת לפרוטגוניסט למצוא את הפתרונות בתוך עצמו.
גם בסרט זה אנו רואים את זרקה ואת ג'ונס בתפקידים של אגו מסייעים ולראשונה גם בחירה של אגו מסייע מתוך הקבוצה של החולים.
סרט מספר 4 - פסיכודרמה של נישואים
סרט זה צולם בחודש ספטמבר בשנת 1964 בצרפת במהלך הכנס הבינלאומי הראשון בפסיכודרמה, אשר התקיים בצרפת. הסרט הופק על ידי המרכז לרדיו ולטלוויזיה של צרפת.
בתחילת הסרט אנו רואים את טכס הפתיחה של הכנס אשר התקיים בפקולטה לרפואה בסורבון. מורנו מודה לכל באי הכנס. לאחר פעולה של חימום קצר של הקהל מורנו מתחיל לעבוד עם זוג נשוי בשם פאול ומישל.
אנו הצופים, עדים להנחיה של שני פרוטגוניסטים במקביל.
הזוג שעלה לבמה עסוק בשאלות הקשורות לנישואים שלהם. מורנו מוביל את הזוג לחשיפה של מורכבות היחסים שלהם, באמצעות הטכניקות הפסיכודרמטיות.. סרט זה חשוב מכמה סיבות::העבודה הפסיכודרמטית עם זוג. הנחיה לכאורה של שני פרוטגוניסטים. כמו כן, הסרט מעורר דיון הנוגע לשאלות אתיות, סביב חשיפה של נושאים זוגיים בפני קבוצה גדולה.
גם בסרט זה מורנו נעזר באגו מסייעים מיומנים . אנו רואים את זרקה אשתו ויונתן בנם וכן בני הזוג אלפרטי דין ומאורין. במהלך הפסיכודרמה עולים גם אגו מסייעים מהקהל. כחלק מתהליך הבירור והחשיפה של הקונפליקטים של בני הזוג מורנו מנחה חלום של מישל. אנו עדים לעבודה פסיכודרמטית על חלום מתחילתו ועד סופו והניסיון להבין אתו בהקשר לנושאים הזוגיים.