Evaluation In Education

אירועים והעשרה - הערכה בחינוך

תשפ"א - מפגש למידה בנושא: הערך שברגש: הערכה לשם למידה בהקשרים חברתיים-רגשיים. בשיתוף עם מרכז SEL.IL לקידום למידה רגשית-חברתית, אוניברסיטת רייכמן.

מתוך דבריה של ד"ר מיכל קרן כפי שהוצגו ביום העיון שהתקיים ב-9.6.21

שלום, שמי מיכל, אני ראש התכנית לתואר שני "הערכה בחינוך" ואני שמחה לספר לכם על שת"פ של התכנית לתואר שני "הערכה בחינוך" עם מרכז SEL לקידום למידה חברתית-רגשית בבינתחומי בהרצליה. אנחנו שמחים וגאים על שיתוף הפעולה, כי אנחנו מאמינים שתהליכי הוראה-למידה והערכה ראויים ומקדמים מערבים באופן מכוון גם היבטים רגשיים וחברתיים. למידה חברתית-רגשית תמיד חשובה, אבל נראה שבשנה האחרונה, שכללה גם סבב לחימה, היא קיבלה משמעות אף גדולה עוד יותר.

המפגש נועד לתת לכם הצצה לנושא של למידה חברתית- רגשית, המשלבת בין כמה ערוצים: מבט תיאורטי קצר, חשיפה לעשיה המחקרית שנעשית בתכנית בתחום זה, והדגמה של חיבורים אפשריים בין התיאוריה למעשה בכל מה שקשור להקניה ולהטמעה של מיומנויות חברתיות-רגשיות.

שלושה סטודנטים שלנו יציגו  ממצאים ראשוניים של עבודות הגמר שהם כותבים בימים אלה במסגרת התכנית בנושא של למידה חברתית- רגשית. העבודות שונות זו מזו מבחינת הפרדיגמה המחקרית (יש עבודה כמותית ושתי עבודות איכותניות) ומבחינת ההיבטים הרגשיים והחברתיים שנבדקו בכל אחת מהן בהתייחס לצוותים החינוכיים: שביעות רצון מעבודה, שחיקה, מסוגלות עצמית ויכולת התמודדות עם שינויים. כל אלו נתפסים כממדים חיוניים לאפקטיביות של עבודת צוותי  ההוראה ולהצלחה של התלמידים, והם חשובים לא פחות להפחתת הלחץ והשחיקה שלהם.

כאנשי הערכה, בעקבות עבודת הגמר, הסטודנטים יוכלו ליצור בסיס נתונים הרלבנטי למיומנויות החברתיות-רגשיות של הצוות החינוכי לצורך תהליכי למידה ושיפור מתמשך. אנו מאמינים שזהו חלק בלתי נפרד מתהליך הפיתוח המקצועי של הצוות, שהוא ההון האנושי שעליו מבוסס בית הספר.

במהלך הכנס הוצגו שלושה מחקרים ע"י סטודנטיות בתכנית:

  • תפיסת מורים תהליכי שינוי פדגוגיים המתחוללים בבית הספר. מגישה: רולא קדמאני, בהנחיית: פרופ' שוש לשם
  • תהליכי למידה בקהילת למידה בית ספרית בהתהוות ומידת השפעתם על תחושת המסוגלות העצמית של המורות המשתתפות. מגישה: דלית סלמן, מנחה: פרופ' שוש לשם
  • השפעת מצבי לחץ ושחיקה על שביעות רצונן של גננות ממקום עבודתן. מציגה: צליל בן צבי,  מנחה: ד"ר מיכל קרן

 

תשפ"ב – מפגש למידה בנושא: פרסונליזציה בהערכה: האם, למה וכיצד"

מתוך דבריה של ד"ר מיכל קרן כפי שהוצגו ביום העיון שהתקיים ב-8.6.22

המפגש היום נועד לתת לכם הצצה לנושא של פרסונליזציה. פרסונליזציה משמעה התאמה אישית של תכנים, מוצרים ושירותים לצרכנים ולרצונות הספציפיים של האדם, כדי לספק לו ערך מוסף המעצים אותו.

פרסונליזציה מיושמת כיום בתחומים רבים ומגוונים: בתחום התעסוקה, בתחום הטכנולוגי (כולנו מכירים את התופעה של אתרי אינטרנט שמציגים לנו מידע המותאם לנו אישית על סמך פרופיל הגלישה שלנו), בתחום הרפואה (היום מדברים על שימוש בפרופיל הגנטי מולקולרי שמסייע בהערכה אישית ומדויקת יותר של מצבים רפואיים רבים), ועוד.

בשנים האחרונות זוכה המושג "פרסונליזציה" לשימוש גובר והולך גם בזירה החינוכית בהקשר של מאפייני למידה של המאה ה-21. פרסונליות בתחום החינוך היא אחד מעקרונות הפעולה שנקבעו במשרד החינוך (יחידת פדגוגיה מוטת עתיד), שנועדו לשמר את רלוונטיות החינוך ולהתאימו לעידן של מציאות משתנה, והיא עוסקת בהתאמה של מאפייני הוראה ולמידה למאפיינים ולצרכים אישיים של הלומדים.

אנחנו נתמקד בפרסונליזציה של תהליכי הערכה, שהיא פחות מדוברת. המטרה שלנו להמחיש את התפיסה שהערכה אינה מסתכמת במבחנים ותעודות, אלא היא חלק בלתי נפרד מהפדגוגיה, וכדי להפוך אותה למשמעותית ורלוונטית, אנחנו צריכים לסגל דרכי הערכה אחרות, מתמשכות ודיאלוגיות  שמכוונות באופן ישיר וגמיש לצרכיו של הלומד. הצרכים של הלומדים הם מגוונים, בגלל השונות הרבה הקיימת ביניהם מבחינת יכולות קוגניטיביות, סגנון למידה, תכונות אישיות, דפוסי התמודדות רגשיים, מוטיבציה, רקע תרבותי וחברתי ועוד; שונות שמורגשת כיום ביתר שאת בעקבות משבר הקורונה.

מפגש הלמידה שלנו מאפשר לא יותר מאשר הצצה לתחום, שבה נרצה לשלב היבטים תיאורטיים לצד היבטים פרקטיים, והדגמה של חיבורים אפשריים בין התיאוריה למעשה בכל מה שקשור להתאמה מיטבית של חומרי הוראה ודרכי הערכה ללומדים.