ראש התכנית: ד"ר מיכל לוי-קרן
צוות היגוי: פרופ' ציפי ליבמן, פרופ' רות זוזובסקי, פרופ' סמדר דוניצה-שמידט, ד"ר אירית לוי- פלדמן
תואר שני בהערכה בחינוך כולל אפשרות למסלול מחקרי לתזה + שתי תעודות:
תעודת רכז הערכה בבית הספר
ותעודה פנימית ב-"ניהול פרוייקטים והערכתם"
הערכה מבוססת נתונים, שמנגישה תוצאות בזמן אמת, נתפסת כיום כאחד מכיווני הפעולה החיוניים לקידום החינוך ולהתאמתו לשינויים המהירים המתרחשים במאה ה-21. הערכה בחינוך משמשת היום לשיפור ולקידום - היא מספקת מידע חיוני לצורך קבלת החלטות שוטפות, פדגוגיות וארגוניות, החלטות המבוססות על מידע מהימן, תקף ושיטתי ולא על אינטואיציה ותחושה פנימית.
התכנית לתואר שני הערכה בחינוך נועדה להכשיר מורים, גננות, מנהלים ובעלי תפקידים במערכת החינוך הפורמלית והלא פורמלית להיות אנשי הערכה בקיאים בידע התאורטי והיישומי המגוּון בתחום -בוגרים אשר יפעלו כמנהיגים וכמובילי תהליכים של הטמעת תרבות הערכה בבתי ספר, בגנים, ברשויות מקומיות ובארגונים חינוכיים שונים.
התכנית מקנה ידע רחב בפיתוח וביישום תהליכי הערכה פנימיים הנחוצים כיום בבתי הספר לצורך מיפוי בתחום הלימודי והרגשי-חברתי של התלמידים, ומתן מענים מותאמים מבוססי נתונים, וזאת לצד ידע בניתוח נתונים המתקבלים מכלי הערכה חיצוניים, כמו מבחני המיצ"ב.
מעבר לידע, לכלים ולפרקטיקות שהתכנית מקנה, היא מטפחת יכולות אישיות ומקצועיות, כמו גם יכולות ניתוח וחשיבה ויכולת להסיק תובנות בעלות משמעות מנתונים. יכולות אלה חיוניות בשוק העבודה הנוכחי המשתנה ללא הרף, ולפיכך רכישתן מהווה יתרון לבוגרים לאחר הלימודים, שיוכלו למצב את עצמם כגורם משפיע בהליכי קבלת החלטות בכל ארגון או מוסד שיבחרו לעבוד בו, לרבות מסגרות בית ספריות.
מטרות התכנית
- לעזור לסטודנטים בגיבוש תפיסת תפקידם ובפיתוח זהותם המקצועית כאנשי הערכה הרואים את חשיבותה ותרומתה של ההערכה למעשה החינוכי.
- להרחיב את הידע, המיומנויות והתפיסות של אנשי החינוך בנושא הערכה ולהציב את נושא ההערכה כאמצעי רב-עוצמה ללמידה וצמיחה של בית הספר או הארגון החינוכי ולא כמטרה או כאמצעי לפיקוח, בקרה ושליטה.
- לתת לסטודנטים ידע וכלים שיאפשרו להם להטמיע הערכה מורכבת בשדות החינוכיים בהם הם עובדים ולהשפיע על השיח החינוכי הכולל בנושא הערכה.
- לתת ביטוי הן לשינויים ולהתפתחויות בתחום ההערכה והן לחדשנות בתחום הטכנולוגיה הדיגיטלית המשמשת כיום לצרכי הערכה מעצבת ומסכמת.
- להטמיע גישה חינוכית של פרסונליזציה בהערכה. על-פי גישה זו יש להתאים אופני ההערכה באופן אישי לכל תלמיד/ה על פי צרכיו/ה הייחודיים, כפי שאלה עולים מתוצאותיו של תהליך אבחון, הערכה ומדידה מתמשך המעצב את הלמידה וההוראה. תהליך מסוג זה יכול, למשל, לשמש כבסיס לבניית תכנית חינוכית יחידנית עבור תלמיד עם צרכים מיוחדים המשולב בכיתה רגילה.
- להטמיע את התפיסה של למידה לאורך החיים (Lifelong Learning) כתפיסה הרואה את הלמידה כתהליך מתפתח לאורך כל שנות החיים, במסגרתו נרכשים ידע, מיומנויות חדשות, וכלים לפיתוח אישי ומקצועי. למידה זו נשענת על פיתוח יכולות שונות, הנחוצות כיום לצורך התמודדות עם מציאות מורכבת ומשתנה ללא הרף, וביניהן יכולת הערכה.
ייחודה של התכנית
בתוכנית משולב ממד של חדשנות, היוצר חוויית למידה שונה, מעצימה ומהנה, שהופכת את הלימודים הדיסציפלינאריים למשמעותיים, עדכניים ויעילים יותר. כל זאת נעשה באמצעות:
- הקניית כלים לניהול ולהובלה של תהליכי שינוי במערכות חינוכיות וחברתיות (גנים, בתי הספר, ארגונים בלתי פורמליים ועוד),לצורך שיפור והתחדשות בהיבטים פדגוגיים וארגוניים.
- האמונה שהערכה אינה פעולה טכנית המסתכמת במדידות ובמתן ציונים, אלא מגלמת בתוכה תפיסות עולם חינוכיות וערכים כמו יושרה, אמון, כבוד הדדי ואמפתיה.
- מתן דגש על מיומנויות תוך-אישיות ובין-אישיות הנחוצות להצלחה בעידן הנוכחי: בתכנית נלמדים קורסים ייעודיים להקניית כלים לדיאלוג ולתקשורת בין-אישית מועילה (הכוללים סדנאות התנסות בסימולציות), וכן קורסים המתמקדים בהקניית מיומנויות של מודעות קשובה (מיינדפולנס), הכוללים התנסות במרכז לפדגוגיה מתבוננת.
- הקניית ידע מחקרי עדכני הנוגע ליישום, קידום והערכה של פעילויות ותוכניות מבוססות למידה רגשית חברתית בבתי הספר בהם הסטודנטים מלמדים, וזאת במסגרת כתיבת עבודות הגמר/התזה שלהם. כתיבת עבודות אלה נעשית בליווי המרכז לקידום למידה רגשית חברתית (SEL.IL) הפועל בבית הספר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן בהרצליה.
- יישום פרקטיקות למידה והוראה שיתופית ורשתית הפורצות את הגבולות הפיזיים של כיתת הלימוד.
- יצירת אקלים לימודי נעים, ולמידה מסגל מרצים אכפתי, מחויב ובעל ניסיון אקדמי עשיר.
מה מקבלים בתכנית?
- תעודת מוסמך בהערכה בחינוך (.M.Ed)
- תעודת רכז הערכה
במסגרת לימודי התואר השני מקבלים הסטודנטים הכשרה לתפקיד רכז הערכה בית ספרי, המוכרת על ידי הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה). תפקיד זה מקנה גמול תפקיד בסך 6% מן השכר המשולב. - תעודה ב"ניהול פרויקטים והערכתם" (מטעם מכללת סמינר הקיבוצים)
במסגרת הלימודים בתכנית, ניתנת אפשרות להתמחות במגמת "ניהול פרויקטים והערכתם" המזכה בתעודה פנימית מטעם המכללה. במסגרת מגמה זו מקבלים הסטודנטים ידע אקדמי, כלים לניהול ולהובלה של תהליכי שינוי ופרקטיקות יישומיות לעבודה בשטח תוך התייחסות להקשר האישי, החינוכי, החברתי והעירוני שלהם. הלימודים במגמה מאפשרים אפוא לסטודנטים להתקדם ולהתפתח כמובילי תהליכי שינוי בארגונים חינוכיים וחברתיים. - אפשרות ללמוד במסלול עם תזה
הלימודים בתכנית כוללים מסלול עם תזה המיועד לסטודנטים מצטיינים. הלימודים במסלול זה מקנים ידע תיאורטי ומיומנויות מקצועיות לצד פיתוח אקדמי ומחקרי. בוגרי מסלול זה יוכלו להמשיך ללימודי דוקטורט ולהשתלב במשרות מחקר והוראה במוסדות אקדמיים.
אפשרויות מגוונות לקידום מקצועי
- רכז הערכה בית ספרי (גמול 6%)
- רכז פדגוגי בבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים
- רכז הערכה במרכזי פסג"ה (מוסדות מקצועיים לפיתוח סגלי הוראה במערכת החינוך)
- הדרכה בתחום ההערכה במשרד החינוך
- השתלבות ביחידות הערכה חינוכיות ארציות כמו ראמ"ה (הרשות הארצית למדידה והערכה)
- השתלבות ברשויות עירוניות
- השתלבות כאנשי הערכה בארגונים חברתיים
- השתלבות במוסדות אקדמיים