General 3

חקלאות עירונית, קירות ירוקים וגינון ורטיקלי / מיה מורג

הרבה משברים סביבתיים נמצאים ברמה גבוהה בתודעת הציבור. משבר המים מקבל נתח עשיר בפרסומות בטלוויזיה ובמוסדות החינוך וכולנו יודעים כי חשוב לחסוך במים. גם זיהום האוויר עולה מדי פעם לתודעה הציבורית בעיקר בימים של מזג אוויר קיצוני. לעומתם, המחסור בשטחי אדמה עולה לתודעה ולדיון ציבורי רק כאשר מדובר בענייני נדל"ן ומחסור בדיור ציבורי או כאשר שטח פתוח בעל ערך טבע נמצא במרכזו של מאבק כזה או אחר. המחסור ההולך ומתגבר באופן חריף של אדמה פוריה לגידול מזון כמעט ואינו מדובר. שטחים חקלאיים הולכים ומצטמצמים על חשבון הפקעתם לטובת בניית נדל"ן והאדמה עצמה נעשקת מכל הטוב שבה בעקבות שימוש יתר ואי סדירות במחזוריות נכונה של גידולים. 

לעומת השטחים החקלאיים ופוריות האדמה הנמצאים במגמת צמצום וירידה, הגידול האקספוננציאלי של אוכלוסיית בני האדם בעולם דורש ייצור כמויות מזון אדירות ההולכות וגדלות מדי עשור. פתרון חלקי לבעיה נמצא בחקלאות העירונית. חקלאות עירונית מקובלת בהרבה מדינות בעולם. בארצות אירופה החקלאות העירונית כיום הינה תחביב בעל מסורת ארוכה, ומשמשת כמפלט מן העיר, מקום לפעילות גופנית, ומפגש חברתי. בארצות הברית - החקלאות העירונית מהווה אמצעי לאספקת מזון טרי ואיכותי לאוכלוסיות מעוטות היכולת במרכזי הערים. ואילו בארצות המתפתחות - החקלאות העירונית הינה דרך חשובה לאספקת מזון לאוכלוסייה עירונית. התועלות מהחקלאות העירונית הינן באספקת מזון טרי, סיפוק ותחושת הישג אישי, יצירת מפגש קהילתי וחיזוק הקהילה, ושיקום של שטחים עירוניים מוזנחים. למרות התועלת הכלכלית המוגבלת קיימת לחקלאות העירונית שורה של תועלות פסיכולוגיות, חברתיות ולאומיות: בחיזוק הדימוי העצמי של אוכלוסיות מעוטות יכולת, עידוד ההשתלבות החברתית של עולים חדשים, וערכים שבין אדם ואדמתו. במדינה בה מרבית האוכלוסייה חיה בערים - החקלאות העירונית מהווה תשובה חלקית לצרכים של קרבה אל הטבע ועבודת האדמה.

עם זאת, חקלאות עירונית מתבטאת בהחכרת חלקות קרקע קטנות בתוך העיר ובשוליה, ולמרות שהיא מהווה פתרון חלקי, היא עדיין דורשת שימוש בקרקע. כפתרון לבעית השטח, ניתן לעשות שימוש במרחבים האנכיים ההולכים ומתרבים עם כל בית ובניין. גינון ורטיקלי, הידוע גם כקירות ירוקים או חזית ירוקה, הוא גינון צמחיה הגדלה על המשטחים החיצוניים המוארים והבלתי מנוצלים של בניינים, או בסמוך אליהם. צמחיה ורטיקלית המתוכננת נכון יכולה לספק יתרונות סביבתיים רבים ולהגדיל את הקיימות העירונית:

אנרגיה - צמחיה ורטיקלית יכולה להפחית את האנרגיה השנתית הנדרשת למיזוג הבית ב-20% ויותר. חסכון זה נובע מכך משילוב של הצללה, בידוד וטרנספירציה של הצמחים.

טבע עירוני -
 צמחיה ורטיקלית מספקת מחסה ומזון לציפורים וחרקים רבים, במיוחד אם בתכנית השתילה משלבים זנים מקומיים. צמחיה ורטיקלית יכולה פשוט להוסיף טבע עירוני לערים שלנו.

אי החום העירוני - על ידי כך שהצמחים הופכים באופן אקטיבי אנרגיית שמש לטרנספירציה, הם מפחיתים את תופעת אי החום העירוני המתרחשת כאשר בניינים רבים רוויים מבחינה תרמית והם פולטים חום לסביבה העירונית.

טיהור אויר - באופן טבעי צמחים כולאים חלקיקי אבק ורעלים מהאוויר.

פרויקט קירות ירוקים ברחבי סמינר הקיבוצים

בתחילת 2013 יזמו סטודנטים ממסלול סביבה בחינוך הדמוקרטי את שיקומה והקמתה של גינה אקולוגית בין בינינים ב' וג'. הגינה הפכה לפינת חמד ומקום ישיבה, מנוחה ואף למידה לסטודנטים רבים. השנה, מתוך עניין אישי וחזון חינוכי, יזמתי הקמת מודלים שונים לגינון ורטיקלי על מנת שישמשו דוגמא לקיימות לציבור הסטודנטים, זאת בשל מיקומה המרכזי ואופייה הנעים של הגינה.
בגינה הקהילתית ניתן למצוא דוגמאות שונות לגינון ורטיקלי בשיטת הקירות הירוקים. ניתן להתאים את שיטת הגינון והגידול המתאימה למרחב הנתון ולאמצעים הזמינים, בגן, בבית הספר ואפילו במרפסת. מטרתן של דוגמאות אלו היא להראות שגם כאשר אין ברשותנו גינה או שטח אדמה, גידול מזון עצמי בשיטות ורטיקליות, עדיין אפשרי ואפילו חסכוני, זול ויעיל יותר מגידול בשטח אדמה. במסגרת הפרויקט הוקם קיר ירוק על הקיר המזרחי ברחבת הכניסה לקפיטריה בו שתולים צמחי מאכל ותבלין לרווחת הסטודנטים
בניית המודלים השונים – חבית פח ישנה, צינור ביוב ישן, רפסודות עץ משומשות ושקי תלייה ממוחזרים מיריעת שמשונית הוקמו במסגרת קהילת לומדים בשיתוף פעולה עם הסטודנטים של המכון לחינוך דמוקרטי. לבניית המודלים היו כמה מטרות:

  • העלאת המודעות למשבר בשטחי אדמה והצגת הגינון הורטיקלי כפתרון, הן עכשווי והן עתידי.
  • הדגמת יצירת מרחבים חקלאיים מחומרים בשימוש חוזר שנמצאו ברחבי הסמינר .
  • יצירת מודל חינוכי ש
  • הכרת היתרונות של צמחיה ורטיקלית והשימושים השונים - לא רק גינון נוי אלא גם גינון מקיים של צמחייה למאכל. למעשה נשתלו במודלים השונים רק צמחי מאכל מתוך המחשבה שציבור הסטודנטים יוכל להשתמש בהם לארוחותיו.
  • ישמש השראה ומקור לימודי נוסף לקורס גינה לימודית במסלול חינוך לגיל הרך ובמסלולים נוספים.

מטרות הפרוייקט

  • פיתוח מוקדי גינות ורטיקליות ברחבי הסמינר שיהוו מוקד משיכה, עניין, השראה ולימוד.
  • פיתוח הגינות הורטיקליות כמקור למזון מקיים – ציבור הסטודנטים יוזמן להתכבד חופשי מצמחי המאכל השונים.
  • הפיכת קמפוס סמינר הקיבוצים לקמפוס מקיים ולא רק קמפוס ירוק. מתן השראה לארכיטקטורה ירוקה ומקיימת כאשר ייבנה הקמפוס החדש בעתיד.
  • שילוב הגינות הורטיקליות בסילבוס הקורס "גינה לימודית" ובקורסים נוספים אחרים שיהיו מעוניינים בכך.
  • ביסוס הפרויקט בסמינר והצלחתו ישמשו דוגמה לעשייה והצלחה במקומות אחרים כגון קמפוסים של אוניברסיטאות אחרות, בתי ספר, גני ילדים, מתנ"סים, גינות קהילתיות ועוד.