M Physical Edu2 1900X322

שם הקורס: הפיזיולוגיה של המאמץ בהזדקנות

מרצה: פרופ' יובל חלד              

תקציר

בקורס יוצגו תיאוריות ביחס למנגנון ההזדקנות ולהשפעותיו על תפקוד האדם ועל בריאותו, מתוך התמקדות במאמץ הגופני, הן בהיבטים גופניים כלליים והן בהיבטים מערכתיים. יידונו השפעותיה של פעילות גופנית סדירה על תהליך ההזדקנות בהיבטים של איכות חיים ואריכות חיים, יוצגו מבחר תיאוריות מתחום מניעת ההזדקנות וכן תידון האפשרות לשימור יכולת גופנית גבוהה גם בגיל מבוגר.



שם הקורס: תזונה ופעילות גופנית

מרצה: מיטל עזר

תקציר

לתזונה חלק מרכזי ואף קריטי בליווי ספורטאים וכן בליווי נשים וגברים פעילים, במטרה לתמוך בביצועים, בהתאוששות ובמניעת פציעות. הקורס מקנה ידע נרחב בתזונת ספורט ומחבר בין הידע על פיזיולוגיה במאמץ לבין תזונת ספורט לצורך הבנת הרציונל הפיזיולוגי שמאחורי ההמלצות בתזונת ספורט.  

שם הקורס: שיטות מחקר איכותניות  

מרצה: פרופ' ליאורה גביעון

תקציר

מטרתו של המחקר האיכותני היא לחקור את ההתנסות האנושית לפרטיה מתוך שאיפה להבין את המשמעות שהנחקרים עצמם מעניקים לחייהם, להתנהגותם, לאירועים שהם שותפים להם, ואפילו לחפצים המקיפים אותם. המחקר האיכותני מבוסס על מכלול רחב של טכניקות ופילוסופיות, והוא בעיקרו פרשני, ומכאן שכחוקרים עלינו ללמוד להבין את עולמם של הנחקרים מתוך האופן שהם עצמם מפרשים אותו ולעמוד על ההקשרים הרחבים של התנהגותם.



שם הקורס: שיטות מחקר איכותניות מתקדמות (במסלול תזה בלבד)

מרצה: פרופ' שוש לשם

תקציר

בקורס זה תורחב התשתית התיאורטית של פרדיגמת המחקר האיכותני וכלי המחקר שלה. הקורס מציג סוגות מחקריות שאינן נדונות בקורס הבסיסי במחקר האיכותני, כגון מחקרי פעולה ומחקרים פנומנולוגיים. הקורס מכוון את הלומדים לפתח גישה ביקורתית לסוגיות מחקריות, ומעודד חשיבה על תהליך המחקר ועל השפעותיו. הסטודנטים יתנסו בתהליכי ביצוע וכתיבה של מחקר איכותני.



שם הקורס: פעילות גופנית – היבטים פיזיולוגיים ומולקולריים של פעילות גופנית בבריאות ובמחלה  

מרצה: פרופ' יובל חלד

תקציר

הקורס יעסוק בבחינת תאימותו של הגוף האנושי לאורח החיים המודרני ובבדיקת הקשר בין מידת ההתאמה לבין מחלות המאפיינות את העולם המערבי. כל זאת מתוך בחינה מעמיקה של גוף האדם וייעודו הפיזיולוגי בראייה אבולוציונית. בהמשך, מתוך העמקה למנגנונים פיזיולוגיים ומולקולריים של מכלול מערכות הגוף, יידונו מרכיבי הבריאות, תרומתן המשולבת של תורשה וסביבה וכן תפקידה האפשרי של הפעילות הגופנית במשוואה זו. כמו כן תידון הזיקה האפשרית בין גנים לביצועים פיזיולוגיים (sport genes), בהתבסס על המחקרים העדכניים ביותר בתחום ומתוך בחינה מעמיקה של אפשרות יישום גישה זו הן בקרב ספורטאים והן בקרב הקהל הרחב. בחלקו האחרון של הקורס יידון השימוש בפעילות גופנית ככלי לטיפול במחלות כרוניות. בתוך כך, נעסוק באיכויות השפעתה של הפעילות הגופנית על מניעת תחלואה, וכן תיבחן מידת ההשפעה של הפעילות הגופנית מתוך התמקדות בעצימות ובמינון הנדרשים.

 

 

שם הקורס: שיטות מחקר כמותיות

מרצה: ד"ר רינת ארביב אלישיב

תקציר

הקורס נועד להקנות מושגים בסיסיים בשיטות מחקר במדעי החברה, לצד כלים לקריאה ביקורתית של מאמרים אמפיריים וידע בסיסי בסטטיסטיקה. הקורס ידון בעקרונות הגישה המדעית הפוזיטיביסטית ובמבחר היבטים בבניית מערך מחקר כמותי, והוא יתמקד בהקניית מושגים בסטטיסטיקה תיאורית והיסקית. יחידת הלימוד של שיטות מחקר תתמקד בבניית שאלות והשערות מחקר, בתכנון מערך מחקר, במדידת משתנים, בקשר בין משתנים ובסיבתיות, בבניית כלי מחקר, בבדיקת תוקף ובמדידת מהימנות, בשיטות לדגימה ולאיסוף נתונים. יחידת הלימוד בסטטיסטיקה תתמקד בהתפלגויות, במדדי מרכז ופיזור, בהתפלגות נורמלית ובציוני תקן וכן בהתפלגות הדגימה לממוצע ובבדיקת השערות. הקורס ילווה בקריאה ובניתוח של מאמרים מכתבי עת.



שם הקורס: שיטות מחקר כמותיות מתקדמות (סטטיסטיקה ו-SPSS)

מרצה: ד"ר רינת ארביב אלישיב 

תקציר 

הקורס נועד להקנות ידע וכלים לניתוח נתונים בשיטות מחקר כמותיות, כבסיס לקריאה ביקורתית של מאמרים מדעיים ולהתנסות במחקר הלכה למעשה. הקורס יתמקד בתכנון מערך מחקר כמותי, בשיטות בסיסיות ומתקדמות לניתוח נתונים וכן בהקניית ידע וכלי לעבודה בתוכנת SPSS. הקורס ילווה בקריאה ובניתוח של מאמרים מכתבי עת. 



שם הקורס: פסיכופתולוגיות בילדים ובמתבגרים

מרצה: ד"ר יוסי חלמיש

תקציר

האמרה הידועה ברפואת ילדים "ילד אינו מבוגר קטן" תקפה הן ביחס לתחלואה גופנית והן לגבי תחלואה נפשית. בקורס זה נכיר את מקצוע הפסיכיאטריה ברפואה. נציג את ההפרעות הנפשיות הנפוצות בקרב ילדים ומתבגרים ונערוך דיון קליני לגבי כל אחת מההפרעות. נבין כיצד מזהים אותן בילד בסביבתו הטבעית וכן נסקור גישות טיפוליות נבחרות המשמשות כיום בתחום בריאות הנפש, ובהן גישות המשלבות פעילות גופנית.



שם הקורס: מוח, תנועה ולמידה

מרצה: ד"ר רונית רם צור

תקציר

ההתפתחות המתמדת של הטכנולוגיה והמחקר בימינו מייצרת ערוצים חדשים של בינתחומיות בין מבחר דיסציפלינות ותחומי דעת. קורס זה יחשוף את הסטודנטים והסטודנטיות לתחומי ידע, לעולמות חקר ולדרכי יישום הנוגעים למגוון היבטי הקשר שבין קוגניציה ומוח לבין התפתחות ויכולות של תנועה ויציבה. המידע על הזיקה שבין המערכות הפיזיולוגיות לצד ההקשר שלהן לנוירוביולוגיה ולנוירוקוגניציה מספקים הבנה מעמיקה ויכולות גבוהות יותר בתכנון מערכי אימון למבחר אוכלוסיות.



שם הקורס: היבטים רפואיים של פעילות גופנית בילדים

מרצה: פרופ' אלון אליקים

תקציר

לפעילות גופנית תפקיד מרכזי בטיפול במבחר מחלות ובמניעתן בקרב ילדים. בשנים האחרונות אנו עדים לשני תהליכים בו-זמניים בכל הנוגע לפעילות גופנית: ירידה בפעילות הגופנית בקרב ילדים ומבוגרים בשעות הפנאי, ובד בבד עלייה במעורבותם של ילדים ומבוגרים בספורט תחרותי. מדובר בשני תהליכים בעלי משמעויות רפואיות חשובות. קורס זה ידון בהשפעות הנובעות מהירידה בפעילות הגופנית בקרב ילדים ומתבגרים, וכן בחשיבותה של הפעילות הגופנית לטיפול במחלות כרוניות שכיחות ולמניעתן, ובכלל זה השמנה, סוכרת ואסתמה. הקורס אף יעסוק בהיבטים רפואיים הקשורים לעיסוק בספורט תחרותי.



שם הקורס: פיזיולוגיה בתנאי קיצון

מרצה: פרופ' יורם אפשטיין

תקציר

חשיפה לתנאי סביבה פיזיולוגיים קיצוניים מחייבת התאמה של המערכות הפיזיולוגיות שתאפשר לגוף להתמודד מול תנאי קיצון אלה. התאמה זו היא תנאי הכרחי לתפקוד, מעבר לשרידות עצמה. לדוגמה, בתנאי גובה רב, כשהחמצן הולך ונעשה דליל באוויר, מתחייבת התאמה של המערכת ההמטופואטית לייצור מוגבר של כדוריות דם אדומות במטרה להעלות את ריכוז ההמוגלובין כדי לספק את הצרכים האנרגטיים של הגוף. לעומת זאת, חשיפה לאקלים חם מחייבת התאמה של המערכת התרמורגולטורית בגוף כדי לאפשר שרידות ותפקוד. בקורס "פיזיולוגיה בתנאי קיצון" נדון בהשפעות הפיזיולוגיות הנובעות מסוגים שונים של תנאי קיצון, נחשוף את הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בכל סוג של תנאי קיצון, ונבחן כיצד החשיפה לתנאי סביבה פיזיולוגיים קיצוניים מכל סוג מאקלמת את מערכות בגוף בהתאם.



שם הקורס: סמינריון מחקרי – מערכת החיסון ופעילות גופנית

מרצה: ד"ר גילי יוסף

תקציר

לסמינריון מחקרי זה שתי מטרות עיקריות: (1) להקנות ידע על יחסי הגומלין המורכבים שבין מערכת החיסון לפעילות הגופנית. לשם כך על הסטודנטיות והסטודנטים להכיר את מבנה מערכת החיסון ואת דרכי תפקודה וללמוד כיצד פעילות גופנית מסוגים שונים משפרת את תפקוד המערכת; (2) לפתח מיומנויות לכתיבת עבודות מחקר אקדמיות. בחלקו השני של הקורס, כל סטודנט יבחר נושא אחד מהתכנים הנלמדים ויערוך עבודת חקר לבחינת השפעתה של הפעילות הגופנית על מערכת החיסון בקרב מגוון אוכלוסיות, בסוגים שונים של מאמצים ובהקשר של בריאות. עבודת החקר יכולה להיות באחת משתי שיטות מחקר: כמותית או איכותנית, והיא תיעשה בשלבים ובהדרגה, בליווי צמוד של המרצה בקורס. מטרת העבודה היא להקנות לסטודנטים ולסטודנטיות כלי יסוד לחקירה ולכתיבה מדעית. בסוף הקורס כל סטודנט וסטודנטית ידעו כיצד בונים מערך מחקר תקין, וכיצד להפעיל את המחקר ולבצעו בשטח על סמך מתודולוגיה מקצועית. בסיום ההליך המחקרי, ילמדו הסטודנטיות והסטודנטים כיצד לכתוב עבודה אקדמית, כיצד לאתר בספרות האקדמית חומרים רלוונטיים ומהימנים, למזג בין מקורות, לבנות רצף טיעונים מבוסס, ולנסח את כל פרקי הסמינריון בדרך ברורה ומובנית.


 

שם הקורס: גישה דינמית בלמידה ובבקרה מוטורית

מרצה: ד"ר מירי גץ

תקציר

מטרת הקורס היא להכיר את עקרונות הלמידה והבקרה המוטורית ואת יישומם בהתערבויות תנועתיות ממוקדות תפקוד (task orientated & activity based). במסגרת הקורס, ייחשפו הסטודנטים והסטודנטיות לתיאוריות של עיבוד מידע, למודלים נוירולוגיים, לתיאוריות של למידה מוטורית, להשפעות האימון במבחר מצבים וכן להשפעותיה של הסביבה הלימודית. הקורס יתמקד במשתנים הקשורים למאפייני המיומנויות, להקשר הסביבתי ולסוגי הגירויים המשפיעים על ההתנהגות המוטורית. התכנים התיאורטיים והיישומים נתמכים במחקרים עדכניים הטוענים שקואורדינציה ושליטה מוטורית מתארגנות בהתאם למטרה תפקודית מוגדרת.

 

 

שם הקורס: סמינריון מחקרי – קידום בריאות מתיאוריה למעשה

מרצה: ד"ר מיכל גילאון 

תקציר

הקורס מורכב משני חלקים: בחלק הראשון נעסוק בהגדרה הרחבה של גישת קידום בריאות להיבטיה התיאורטיים – מושגים, תיאוריות, מודלים ואסטרטגיות בבריאות הציבור בכלל ובקידום בריאות בפרט. כמו כן נעסוק בהיבטיה היישומים של גישת קידום בריאות, ובהם "ארגז כלים" לפיתוח, לתכנון, ליישום ולהערכת תוכניות מניעה והתערבות במסגרות פורמליות ובלתי פורמליות. בחלק השני של הקורס נתמקד בהפעלת תוכנית קידום בריאות בקהילה והערכתה. הסטודנטים ילמדו להפעיל את התוכנית שהכינו בחלק הראשון של הקורס (בסמסטר א') ולהעריך אותה. במסגרת זו נתמקד בכל שלבי ההערכה, לרבות בניית כלי ההערכה, ניתוח הממצאים ובניית עבודה סמינריונית.

 

שם הקורס: תזונת האדם במעגל החיים

מרצה: ד"ר מיכל גילאון

תקציר

קורס זה מורכב משני חלקים: החלק הראשון מקנה ידע נרחב ביחס לצרכים התזונתיים הייחודיים במעגל החיים: היריון, הגיל הרך, גיל ההתבגרות, מבוגרים וקשישים. בחלקו הראשון, הקורס מספק לסטודנטים ולסטודנטיות ידע והבנה ביחס להמלצות התזונתיות בקרב ילדים, ועוסק באתגרים הכרוכים ביישומן של ההמלצות. כמו כן דן הקורס בהשפעת תזונתה של האם במהלך ההיריון על המטבוליזם בילדות ובבגרות ועל התפתחותן של מחלות כרוניות. יידונו יתרונות ההנקה, ונתמקד בקשר בין תזונה לגדילה ובאסטרטגיות המניעה והטיפול בהשמנה בקרב ילדים ובמחלות כרוניות של גיל הילדות, ובכלל זה סוכרת מסוג 1, צליאק ואלרגיות למזון.

בחלקו השני, יספק הקורס לסטודנטים ידע והבנה על המיקרוביום, על מנגנוני הרעב והשובע וכן על גורמים המשפיעים על מאזן האנרגיה, וכן על אסטרטגיות תזונתיות והתנהגותיות למניעת השמנה ולטיפול בה. יילמדו ההמלצות העדכניות לטיפול תזונתי במניעת מחלות כרוניות, כגון סרטן, מחלות לב וסוכרת מסוג 2, וכן יידונו ההמלצות הכלליות לטיפול במחלות אלה ובגורמי הסיכון שלהן.

 

 

שם הקורס: סדנה לעבודת גמר | מלווה תזה

מרצות: ד"ר גילי יוסף, ד"ר מיכל גילאון

מרכז הסדנה: פרופ' יובל חלד

תקציר

הסדנה תהווה מסגרת המאגדת את כל הסטודנטיות והסטודנטים המגישים עבודת גמר בשנה השנייה. הסדנה תלווה כל סטודנט וסטודנטית בכל שלבי עבודת הגמר, החל בשלב הגשת תוכנית המחקר וכלה בשלב הצגת העבודה בסמסטר השני של השנה השנייה. הגשת תוכנית המחקר וכן הצגת העבודה הסופית יתקיימו בנוכחות כלל הסטודנטים המגישים עבודת גמר, מעמד שיעודד מורים ועמיתים להשתתף בדיון.

עבודת הגמר תתמקד באחד משלושת התחומים הנלמדים במסגרת התואר השני:

א. תחום הפעילות הגופנית בהקשרו לבריאות.

ב. תחום החינוך לתנועה בהקשרים פונקציונליים, קינזיולוגיים וארגונומיים.

ג. תחום מדעי הבריאות בהקשרו לחינוך לבריאות ולקידום בריאות.

נושא עבודת הגמר של הסטודנט או הסטודנטית יתואם בינם לבין אחד המרצים המומחה באותו תחום, ויאושר בידי מרַכז הסדנה. המרצה המומחה ילווה את הסטודנט או הסטודנטית בהצגת תוכנית העבודה, ובמהלך ביצוע העבודה ועד ההרצאה המסכמת, תוך שיתוף מרכז הסדנה ותיאום עמו בכל אחד מהשלבים.