התכנית לתואר ראשון בחינוך בלתי פורמלי נמצאת בהליכי אישור במל''ג. התכנית תעניק לבוגריה תואר ראשון .B.Ed בחינוך בלתי פורמלי ותעודת עובד חינוך, המאפשרת עבודה במסגרות החינוך החברתי הקהילתי/החינוך הבלתי פורמלי.
לימודי חינוך בלתי פורמלי עם התמחות ביזמות קהילתית ומדיניות ציבורית
החינוך הבלתי פורמלי מקורו בתפיסה הגורסת שהתהליך החינוכי אינו מתקיים רק בבית הספר אלא גם במסגרות שמחוצה לו: מתנ"סים, מערכות חינוך קהילתיות וקיבוציות, ארגוני נוער, פנימיות, משלחות ומסעות נוער, טיולים, יחידות צבאיות ואף מוזיאונים, רשתות חברתיות וחברות סטארט-אפ.
תואר בחינוך בלתי פורמלי מיועד למעוניינים לצמוח לתפקידי מנהיגות ועיצוב מדיניות ציבורית, מכשיר אנשי חינוך לעסוק במסגרות חינוך בלתי פורמליות ומפתח בהם את המודעות לערך החינוכי וההתפתחותי במסגרת קבוצתית-קהילתית. זאת לצד מתן כלים מגוונים להדרכה, הנחיה וניהול בסביבה יזמית ודינמית.
במסגרת לימודי חינוך בלתי פורמלי תוכשרו במגוון תחומים אשר יאפשרו לכם:
- לראות כל ילדה וילד בתוך ההקשר הקבוצתי, הקהילתי והתרבותי בו הם חיים. חינוך בלתי פורמלי מכיר בערך החינוכי וההתפתחותי של הפעילות הקבוצתית המעודדת סולידריות ורגישות חברתית.
- לגבש חזון של מנהיגות חינוכית ולבנות עצמם לקראת תפקידים העוסקים בעיצוב מדיניות. התוכנית פונה לפרופיל של סטודנטים הרואים עצמם מובילים מהלכים רחבים במגזר הציבורי והפרטי ופועלים לשינוי המציאות החינוכית בישראל.
- לייצר שיתופי פעולה בין המסגרת החינוכית אותה הם מובילים לבין התארגנויות נוספות בקהילה. לימודי חינוך בלתי פורמלי מספקים ידע ומיומנויות על מנת לפעול במסגרות המגזר השלישי תוך מתן דגש על כלים של שיתופי פעולה ורכישת הון חברתי.
- לבנות תוכניות עבודה ערכיות לילדים ולקהילות וניהולן בצורה מיטבית. הקניית ידע בבנייתתוכניות חינוכיות, בפיתוח תוכניות עבודה וכן בהערכתן.
- להיות יזמים, יצירתיים וחדשניים במסגרות בהן יפעלו. הסטודנטים בתוכנית נחשפים למגוון כלים ניהוליים ויזמיים המעודדים יצירתיות וחדשנות בחינוך.
- להכשיר את הבוגרים לניהול ופעולה חינוכית בתנאי אי-וודאות. מסגרות חינוכיות ומחנכים צריכים להתאים עצמם לפעילות בסביבה המשתנה באופן תדיר. התוכנית מעניקה ללומדים מיומנויות לפעול גם בסביבה של אי וודאות.
- ללמוד ולחקור את עבודתם באופן עצמאי במהלך הלימודים וכן להמשיך ללמוד ולהתפתח לאורך הקריירה המקצועית שלהם. יעד זה משלב שתי מיומנויות הנדרשות היום בתחום החינוך: למידה לאורך החיים (Life Long Learning) ומחקר רפלקסיבי.
- לקדם את טובת הילדים בשיתוף ההורים והמסגרת החינוכית. החינוך הבלתי פורמלי נעשה כמעט כולו בשעות אחה"צ ומכאן המפגש הקרוב עם הורי הילדים. הסטודנטים יכירו את מערכת היחסים המורכבת שבין המסגרת החינוכית לבין הבית תוך התמודדות עם דילמות ומצבים שכיחים.
- לעודד מפגשים, היכרות ושיח מכבד בין קבוצות שונות בחברה הישראלית. מתוך הכרת החשיבות שבמפגש הבין תרבותי ואמונה בכוחו של החינוך כגורם מתוון המאפשר שיח מכבד.
מה לומדים בלימודי חינוך בלתי פורמלי?
תוכנית הלימודים העיונית מורכבת משלושה אשכולות:
- חינוך בלתי פורמלי – גישות וכלים. אשכול זה מעניק לסטודנטים בסיס תיאורטי מעמיק על החינוך הבלתי פורמלי, גיל הנעורים בעידן הדיגיטלי, ההקשר הארגוני ועוד וכן כלים להדרכה והנחייה בתחומי החינוך.
- קהילה ויזמות. התפיסה הבסיסית עליה נשענת התוכנית היא כי המעשה החינוכי מעוגן במסגרת חברתית, קהילתית, קבוצתית ומשפחתית. אשכול זה בוחן תפיסות חדשות של קהילתיות ומשלב בהן גישה יזמית הרואה באיש החינוך סוכן שינוי אקטיבי הפועל באופן דו סטרי לחיזוק המסגרת הקהילתית באמצעות תהליכים חינוכיים ולחיזוק המערכת החינוכית באמצעות הובלת תהליכים קהילתיים.
- מדיניות ציבורית ומנהיגות חינוכית. התוכנית פונה לסטודנטים הרואים עצמם בעתיד מתפתחים מעבר לתפקידי הדרכה מקומיים גם אל תפקידי הובלה ציבוריים והתמקמות בעמדות של מנהיגות חינוכית. במובן זה, התוכנית אינה פונה לפרופיל הממוצע של המדריך או המורה אלא אל סטודנטים המעוניינים לרכוש ידע, כלים ומיומנויות שבאמצעותם יוכלו להשפיע על תהליכים ומדיניות ברמה הציבורית.
הלימודים המעשיים יתקיימו לאורך כל שנות הלימודים בתוכנית. הם יכללו התנסות במגוון מיומנויות כגון מנטורינג, הנחיית קבוצות ופיתוח מיזמים בארגוני חינוך בלתי פורמלי מסוגים שונים.