הדר תואר שני

ראש התמחות אמנות חזותית: ד"ר אנג'י ג'ייקובס קיים

טיפול באמנות חזותית היא גישה טיפולית המתבססת על הבעה ויצירה באמצעות עשייה אמנותית. בטיפול באמנות חזותית נעשה שימוש בתהליכי יצירה של אמנות פלסטית: ציור, רישום, פיסול, קולאז' ועוד. החומרים, התהליכים והתוצרים של היצירה, הם כולם ביחד שפה חזותית וסימבולית. מעצם טיבה, השפה הייחודית הזאת מאפשרת לנו מרחב נפשי לביטוי ועיבוד של חוויות חיים ולמגוון דרכים ואפשרויות לשינוי.
הצצה לנעשה בכיתה: על קבוצות סטודיו פתוח- מודל עבודה בתחום טיפול באמנות, שבו כל משתתף מתמקד בתהליך יצירה אישית שנעשה בחלל משותף. המסגרת והעדות של מנחה הסטודיו מייצרים מיכל ייחודי, שבתוכו אפשר להעמיק, לחפש, לשאול שאלות ולגבש אמירה אישית בשפת האמנות. הסטודנטים יוצרים בכיתה באופן חופשי, וללא הנחיה מובנית במהלך הסטודיו. בשני השיעורים האחרונים הם הכינו תערוכה לתצוגה, וכל סטודנט בחר אחת מעבודותיו, וכתב דף עמדה שמתאר את תהליך היצירה והלמידה.

התמחות בטיפול אמנות חזותית - שיעורים לדוגמה

  • טיפול באמנות בילדים: הקורס יעסוק בהיבטים שונים של טיפול באמנות עם ילדים על שלבי הטיפול השונים. בקורס יהיה דגש על התרומה הייחודית של השימוש באמנות פלסטית בטיפול בילדים בהרכבים טיפוליים מגוונים.
  • יסודות בטיפול באמנות: הטיפול באמנות מתקיים בתוך מרחב נפרד, אשר בו מרכז הקשב מוענק לנפש האדם ולביטוייה. המרחב הזה מוגדר על ידי סוג הטיפול, ומאפשר אותו. הקורס יפתח את החשיבה וההבנה לגבי העקרונות היוצרים ומייחדים אותו בטיפול באמנות -רעיונית והלכה למעשה, תוך הדגשת מרכזיותה של האמנות ושל התהליך היצירתי בשיח הטיפולי.
    בקורס יושם דגש על התנסות בטכניקות מגוונות המאפשרות יצירת קשר מטפל-מטופל בראשית תהליך הטיפול. הסטודנטים ילמדו באמצעות תיאוריות והתנסויות לווסת את הכניסה לעבודה ספונטנית באופן מוגן ובטוח  באמצעות חומרי האמנות. נדון באפיוני הטכניקות המוצעות והתאמתם לטיפול באמנות עם ילדים, מתבגרים ומבוגרים. בנוסף, בקורס יוצגו גישות טיפוליות מרכזיות ודרכי יישומן בטיפול באמנות, תוך יצירת חיבור בין התאוריה לפרקטיקה.
    הסטודנטים ילמדו על תהליך יצירת הקשר הטיפולי, השפה הטיפולית, והמסגרת היצירתית המבוססת על אמצעים גרפיים. בנוסף, נעסוק באתיקה בטיפול באמנות.
  • הדרכת הורים: המפגש הטיפולי עם ילדים ומתבגרים מזמן אינטראקציה עם הדמויות ההוריות שלהם.
    קורס זה יעסוק ביחסים הטיפוליים המורכבים הנרקמים במשולש ילד-הורה-מטפל ובאפשרויות הטיפוליות העומדות בפני המטפל ביחס לאינטראקציה זו.
    בקורס נתמקד בהבנת סוגיות התפתחותיות המגדירות את צורכי הילד מן ההורה בגילאים השונים ובהתערבויות הטיפוליות השונות, כגון: הדרכת הורים, טיפול דיאדי, קבוצת הורים ועבודה פרטנית עם הורים. בנוסף, נעסוק בהיבטים השונים של חוויית ההורות וביחסי העברה המתעוררים ביחסי ילד-הורה-מטפל תוך התייחסות להתנסות הסטודנטים בעבודה עם הורים.
    בקורס נשלב התנסות חווייתית באומנות במגוון טכניקות וחומרים.
    רצף הקורס יימשך ממפגש למפגש, על-כן יש חשיבות לנוכחות פעילה בכל המפגשים.
    הקורס ייערך בסמינר ו/או בלמידה מרחוק, עפ"י המתווה שיקבע.
  • בין חשיבה תיאורטית לעבודה מעשית בטיפול באמנות: הכשרת המטפל באמנות מחייבת הבנה והמשגה של תהליכי יצירה בחומרי אמנות בקונטקסט של הקשר הטיפולי. המעשה הטיפולי מעמיד שאלות רבות בקשר למשמעויות שונות של הדימוי האמנותי והקשרים המורכבים שנוצרים בין מטפל-מטופל-ודימוי. הקורס עוסק בתיאוריות המתמקדות בייחודיות הספציפית של טיפול באמנות כגון שבריאן ומקניף על מנת ליצור שפה להמשגה ותיאור חוויה המתרחשת בעבודת  שדה. מתוך התבוננות בוינייטות טיפוליות וביצירות שנוצרו בהקשר טיפולי, נפגוש ונבדוק את המושגים והשפה המשמשים את החוקרים בתחום.
  • טיפול באמנות עם מתמודדי נפש: מטפלים באמנות עוסקים בעבודה עם מתמודדים עם הפרעות נפשיות במערכות פסיכיאטריות, ונדרשים להשתלבות בצוותים רב מקצועיים. כן נדרשים מטפלים באמנות במערכות בריאות הנפש לטפל לעיתים גם בנפגעי טראומה אשר פיתחו הפרעות נפשיות. הקורס מציג דרכי חשיבה להבנה והמשגה של עבודה פרטנית וקבוצתית בטיפול באמנות עם ילדים, מתבגרים ומבוגרים המתמודדים עם הפרעות נפשיות.

 

לימודים משותפים

פסיכותרפיה של המבוגר
"לא כל אחד מעז להביע דעותיו בבעיות פיסיות; אך לכל אחד – הן לפילוסוף והן לאדם מן הרחוב – יש השקפה אישית משלו על בעיות פסיכולוגיות..."
(זיגמונד פרויד, בתוך Crowne, 1979, p.1)

פרקטיקת הפסיכותרפיה איננה יכולה להתהדר באותה רמה של לכידות אקדמית ומעשית כמו הרפואה. היא מורכבת מפסיפס של גישות טיפוליות שונות אשר כל אחת מהן מאופיינת בתמונת עולם ייחודית ומובחנת על המצב האנושי; מבני הנפש; תכליתו של הטיפול הנפשי והאמצעים לריפוי. בקורס נתמקד בהנחות הפילוסופיות וההיסטוריות שמאפיינות את שלושת הזרמים המרכזיים בפסיכותרפיה של המבוגר: הזרם הפסיכודינמי; הזרם ההתנהגותי-קוגניטיבי; והזרם ההומניסטי-אקזיסטנציאליסטי. נתוודע למושגים מרכזיים ולרציונל הטיפולי שמאפיין כל גישה; לאופני היישום של התיאוריות השונות בעבודה הטיפולית; להקשרים שכל גישה מקיימת עם תחום הטיפול באומנויות; ולשאלת היחס של הגישות הטיפוליות לאוכלוסיות מגוונות והיבטים רב תרבותיים.

 

פסיכותרפיה של הילד
הקורס מציע בחינה מעמיקה של נושאים עיקריים בפסיכותרפיה של הילד ושופך אור על האתגרים המתעוררים לעתים קרובות במהלך העבודה עם ילדים והורים. הסטודנטים יחשפו לגישות תיאורטיות מרכזיות בטיפול בילדים ולשיטות התערבות טיפוליות, בדגש על פסיכותרפיה דינמית לטיפול בילדים. כן יידונו משמעות המשחק בטיפול בילד וסוגיות מרכזיות בטיפול בילדים הקשורות למערכת המשפחתית והחינוכית.

 

סוגיות מתקדמות בפסיכותרפיה
הקורס סוקר נושאים, תיאוריות ומושגים מתקדמים בתחום הטיפול בכלל, והטיפול באמנויות בפרט, בדגש על תהליכי העברה והעברה נגדית. הוא מדגים ומבסס את האינטגרציה בין התיאוריות מתחום הטיפול באמצעות אמנויות והפסיכותרפיה לבין העבודה הקלינית, ומאפשר לסטודנטים לעבד ולסכם את תהליך הכשרתם המקצועית.

 

תיאוריה של קבוצות
הקורס מיועד להקנות לסטודנטים ידע לגבי התהליכים המתרחשים בקבוצות והכרות עם העקרונות המרכזים בעבודה טיפולית עם קבוצות. בקורס יחשפו הסטודנטים למתודה הקבוצתית תוך התייחסות לידע ולכישורים להם זקוקים כדי לעבוד עם קבוצות. יעד מרכזי של הקורס הוא לעזור לסטודנטים להכיר ביעילות של התערבויות קבוצתיות במגוון מסגרות.  

 

 טראומה ומצבי משבר
בקורס נכיר את המושגים וההגדרות המרכזיים בתחום, כפי שהם באים לידי ביטוי בהקשרי חיים שונים. נתייחס לסוגי פגיעה שונים ונתוודע לכמה משיטות הטיפול המרכזיות.  

לקבלת מידע נוסף, אנא מלא/י את הפרטים ונחזור אליך בהקדם:

מרכז ייעוץ ורישום
שעות קבלה: א'-ה' 8:00-18:00
03-6901200
smkb@smkb.ac.il