הדר תואר שני

ראש התמחות תנועה: : ד"ר מייטרי שחם

טיפול באמצעות תנועה ומחול מתייחס לגופו, תנועתו ונפשו של האדם ומאפשר בדיקה ואבחון של תהליכים אישיים, בין-אישיים, והקשר ביניהם לבין הגוף והתנועה. ההתערבות הטיפולית מעוררת את המודעות הגופנית ואת היכולות התנועתיות, ומסייעת בשחרור חסימות נפשיות המתבטאות בגוף ובדימוי הגוף. הטיפול מתאים לאורך מחזור החיים – מינקות ועד זקנה, במסגרת פרטנית או קבוצתית. תוכנית הלימודים מכשירה סטודנטים לקראת יציאתם כמטפלים לשדה הקליני כאשר ביכולתם לקיים קשרים טיפוליים איכותיים ומשמעותיים. עבור הסטודנטים זהו מסע מאתגר של למידה המזמן חוויה אותנטית לצד רמה אקדמית גבוהה, כאשר לאור התפתחותו המתמדת של התחום, הסטודנטים בתוכנית נחשפים לחומרי הבסיס והליבה של הטיפול בתנועה לצד חומרים עכשוויים ומחקר עדכני, בדגש על אינטגרציה בין מחקר וקליניקה. הלימודים בתוכנית מושתתים על התיאוריה והמחקר לצד החוויה התנועתית והעמקת האינטגרציה בין השפה הטיפולית הקלאסית לבין השפה הטיפולית התנועתית, במטרה לאפשר לבוגרים לעבוד בשדה באופן מיומן ומקצועי. במהלך השנתיים הסטודנטים ישתתפו בקורסי מבוא לטיפול בתנועה ומושגי יסוד, קורסים של שיטות אבחון והערכה, קורסי הדרכה, עבודה עם טראומה, סמינריון מחקרי בנושא עבודה עם ילדים ומתבגרים, קורסים יישומיים נוספים על עבודה עם אוכלוסיות מגוונות וקורס עבודת גמר. לצד הלימודים התיאורטיים, ישתתפו הסטודנטים בהכשרה מעשית בשדה בשנה א' ובשנה ב' וכן הכשרה מעשית מתקדמת בשנה ג'. 

התמחות תנועה - שיעורים לדוגמה

  • מבוא לטיפול בתנועה: הקורס נועד להפגיש את התלמידים עם יסודות הטיפול בתנועה המתבטאים בגישות תיאורטיות שונות ובגישות טיפוליות מגוונות. הקורס יסקור את התפתחות התחום מבחינה היסטורית עם הצגת הדמויות המרכזיות החלוצות בתחום והייחודיות בגישת כל אחת מהן. למידת העקרונות ומושגי היסוד תעשה על ידי התנסות חווייתית המעודדת מודעות עצמית גופנית ותנועתית תוך קישור תיאורטי, ולעולם הטיפול. התלמידים ילמדו כיצד התיאוריות הפסיכולוגיות השונות מוצאות ביטוי ייחודי במדיום של התנועה, בשפת הגוף.
  • טיפול בתנועה בנפגעי טראומה: הקורס יעסוק בהבנת טבעה של טראומה ומאפייניה מפרספקטיבת גוף – נפש ועל בסיס ממצאים נוירו- פיזיולוגיים עדכניים. הקורס יתמקד בתפקיד של הגוף והתנועה בתגובה הגוף-נפשית לטראומה ובהחלמה ממנה. נבחן את התרומה של התנועה להתמודדות עם טראומה וחוויה של חוסן. נלמד להשתמש בגישות טיפול בתנועה ייחודיות לתחום, בשילוב גישות שונות בפסיכותרפיה הממוקדת בגוף. נתרגל בקורס דרכי התערבות טיפוליות עם מצבי לחץ, דחק וטראומה.
  • גישות מרכזיות בטיפול בתנועה ובמחול: קורס זה יתמקד בשיטות מתקדמות להתערבות תנועתית ומילולית בתהליכים טיפוליים בתרפיה בתנועה ומחול. הסטודנטים יתוודעו אל מודל העבודה הקבוצתית של מריון צ'אייס ואל מודל 'התנועה האותנטית'. באמצעות התנסות אישית, חשיפה לתיאוריות והכרות עם מושגים מרכזיים בשיטות אלו הסטודנטים יחשפו לדרכי התערבות שונות בתנועה ומחול. יינתן דגש לבחירת סוג ההתערבות בהתאם לפרמטרים שונים כגון; השלב הטיפולי, השלב ההתפתחותי של המטופל ומבנהו האישיותי. בקורס יושם דגש על התהליך האישי של הסטודנט, זיהוי ועיבוד של מחשבות, תחושות ורגשות העולים מתוך העבודה. בנוסף יחשפו התלמידים לדרכי התערבויות עם אוכלוסייה המבוגרת והקשישה.
  • סמינריון מחקרי – טיפול בתנועה בילדים: קורס זה יתמקד במאפיינים הייחודים לטיפול בתנועה בילדים. נעמיק במושגים תיאורטיים בסיסיים בטיפול: מסגרת טיפולית, מערך טיפולי, יחסי מטפל- מטופל ומשחק טיפולי. יבחנו אפשרויות ליצירת מרחב משחקי-טיפולי מתוך הכרה והבנה של שלבי התפתחות נורמטיביים ומוקדי סיכוי/סיכון להפרעה ברצף ההתפתחותי. מטרה נוספת של הקורס, הינה כתיבת עבודת סמינריון מחקרית. בקורס ישולבו היבטים תיאורטיים, הצגות טיפול ותיאורי מקרה.
  • הסיטואציה הטיפולית: קורס זה מפגיש את הסטודנטים.ות עם מגוון מיומנויות התבוננות והתערבות בטיפול בתנועה תוך העמקת ההבנה של אחדות גוף- נפש. בבסיס הקורס העמקת הידע אודות ראשית ההתפתחות הגופנית-נפשית והקשר הדיאדי הורה-ילד, על מנת להבין, להמשיג וליישם היבטים אלו בתוך חדר הטיפולים. נתבונן בקשר מטפל-מטופל לאור הבנת מערכת היחסים הדיאדית בין ההורה לתינוק, ונתמקד באופן בו החוויות הראשוניות, אשר נחוו סומטית ונחרטו בגוף, מתבטאות בעבודה הקלינית המשלבת ממדים חושיים, תנועתיים ורגשיים, בניסיון לחבר בין החוויה של המטופל, חווית המטפל והתיאוריה. נסקור מושגים תיאורטיים מרכזיים בתהליך הטיפולי ובקשר הטיפולי ונבחן כיצד הם באים לידי ביטוי בטיפול בתנועה. נעמיק במקום של הגוף בתיאוריות פסיכו דינמיות ובחיבור בין התיאוריה לחומר קליני (זיהוי, הבנה ויישום). מסגרת הלמידה תתבסס על קריאת חומרים לקראת השיעור ודיון בשאלות ותובנות מתוך הקריאה. המפגשים ישלבו חשיבה תיאורטית, התנסויות בתנועה, הצגות מקרים קליניים ודיון בנושאים הנלמדים.
  • שיטת צ'ייס: התנסות אישית בתהליכים דינאמיים בתנועה ומחול במתכונת קבוצתית ואישית. 
    רכישת כלים וידע תנועתי להתערבות באינטראקציה של טיפול.
    זיהוי הצרכים והכוחות של המטופל ובחירת דרכי ההתערבות.
    היכרות תיאורטית והתנסותית עם מודל העבודה של מריון צ'ייס.
    קישור בן התנסות חווייתית לחומר התיאורטי.

 

לימודים משותפים

פסיכותרפיה של המבוגר
"לא כל אחד מעז להביע דעותיו בבעיות פיסיות; אך לכל אחד – הן לפילוסוף והן לאדם מן הרחוב – יש השקפה אישית משלו על בעיות פסיכולוגיות..."
(זיגמונד פרויד, בתוך Crowne, 1979, p.1)

פרקטיקת הפסיכותרפיה איננה יכולה להתהדר באותה רמה של לכידות אקדמית ומעשית כמו הרפואה. היא מורכבת מפסיפס של גישות טיפוליות שונות אשר כל אחת מהן מאופיינת בתמונת עולם ייחודית ומובחנת על המצב האנושי; מבני הנפש; תכליתו של הטיפול הנפשי והאמצעים לריפוי. בקורס נתמקד בהנחות הפילוסופיות וההיסטוריות שמאפיינות את שלושת הזרמים המרכזיים בפסיכותרפיה של המבוגר: הזרם הפסיכודינמי; הזרם ההתנהגותי-קוגניטיבי; והזרם ההומניסטי-אקזיסטנציאליסטי. נתוודע למושגים מרכזיים ולרציונל הטיפולי שמאפיין כל גישה; לאופני היישום של התיאוריות השונות בעבודה הטיפולית; להקשרים שכל גישה מקיימת עם תחום הטיפול באומנויות; ולשאלת היחס של הגישות הטיפוליות לאוכלוסיות מגוונות והיבטים רב תרבותיים.

 

פסיכותרפיה של הילד
הקורס מציע בחינה מעמיקה של נושאים עיקריים בפסיכותרפיה של הילד ושופך אור על האתגרים המתעוררים לעתים קרובות במהלך העבודה עם ילדים והורים. הסטודנטים יחשפו לגישות תיאורטיות מרכזיות בטיפול בילדים ולשיטות התערבות טיפוליות, בדגש על פסיכותרפיה דינמית לטיפול בילדים. כן יידונו משמעות המשחק בטיפול בילד וסוגיות מרכזיות בטיפול בילדים הקשורות למערכת המשפחתית והחינוכית.

 

סוגיות מתקדמות בפסיכותרפיה
הקורס סוקר נושאים, תיאוריות ומושגים מתקדמים בתחום הטיפול בכלל, והטיפול באמנויות בפרט, בדגש על תהליכי העברה והעברה נגדית. הוא מדגים ומבסס את האינטגרציה בין התיאוריות מתחום הטיפול באמצעות אמנויות והפסיכותרפיה לבין העבודה הקלינית, ומאפשר לסטודנטים לעבד ולסכם את תהליך הכשרתם המקצועית.

 

תיאוריה של קבוצות
הקורס מיועד להקנות לסטודנטים ידע לגבי התהליכים המתרחשים בקבוצות והכרות עם העקרונות המרכזים בעבודה טיפולית עם קבוצות. בקורס יחשפו הסטודנטים למתודה הקבוצתית תוך התייחסות לידע ולכישורים להם זקוקים כדי לעבוד עם קבוצות. יעד מרכזי של הקורס הוא לעזור לסטודנטים להכיר ביעילות של התערבויות קבוצתיות במגוון מסגרות.  

 

 טראומה ומצבי משבר
בקורס נכיר את המושגים וההגדרות המרכזיים בתחום, כפי שהם באים לידי ביטוי בהקשרי חיים שונים. נתייחס לסוגי פגיעה שונים ונתוודע לכמה משיטות הטיפול המרכזיות.  

 

לקבלת מידע נוסף, אנא מלא/י את הפרטים ונחזור אליך בהקדם:

מרכז ייעוץ ורישום
שעות קבלה: א'-ה' 8:00-18:00
03-6901200
smkb@smkb.ac.il