הדר תואר שני

ראש התמחות ביבליותרפיה: ד"ר שרית בר זקן

ביבליותרפיה היא גישה טיפולית העושה שימוש בטקסט כמרחב לדיאלוג הטיפולי, ותורמת להתפתחות האדם, להגברת המודעות והתובנה של מצבים נפשיים, לסיוע בשעת מצוקה ומשבר ולדרכי התמודדות. במרכזה של הביבליותרפיה עומדת אמנות המילה, שמתקיימת לסירוגין במגוון של סוגי טקסט: רומן, סיפור, מיתוס, מעשייה, שירה, מחזה, תסריט, יומן, כתיבה אישית ועוד. המפגש עם היצירה הכתובה או המסופרת מאפשר גישה אחרת, עקיפה ומרחיבה, אל העולם הפנימי ואל המרחב הבין-אישי. הביבליותרפיה מתאימה לעבודה עם מגוון רחב של קשיים ובעיות, באוכלוסיות של ילדים, נוער ומבוגרים. אין צורך בכישרון כתיבה או ניתוח ספרותי, ניתן לטפל בביבליותרפיה גם במי שאיננו כותב או קורא תוך שימוש ב"כתיבה בעל-פה" ובהקראה.

התמחות ביבליותרפיה - שיעורים לדוגמה

  • היבטים תרפויטיים של הקריאה: תהליכי קריאה עוסקים בזיקה בין הטקסט הנקרא לבין החוויה של הקורא בתהליך הפענוח. הטקסט פותח בפני הקורא "זירה" המאפשרת מתן ביטוי יצירתי לעולמו הפנימי. בכל טקסט קיימים מרחבים רבים של אי מימוש. מרחבים אלה "תובעים" מהקוראים לממשם הן באמצעות הידע ועולמם הפנימי והן על ידי מערכות הצפנים של הטקסט, אשר מפוענחות תוך כדי התקדמות בקריאה. המימוש של הטקסט הספרותי הוא למעשה גם כתיבה מחודשת שלו. זוהי זירה בה מוזמנים הקוראים למסע אל עצמם.
  • היבטים תרפויטיים של הכתיבה: הקורס יעסוק בהיבטים התיאורטיים המורכבים של תחום הכתיבה תרפיה. במהלך הקורס נבחן את כוחה המרפא וכן את ההיבטים הלא מרפאים של הכתיבה במרחב הטיפולי והיומיומי. נעסוק בקורס בחלום כטקסט כתוב וטקסט מדובר על פי משנתם של פרויד ובולס. הדיון בקורס יתמקד בתהליכים הפיסיולוגיים-רגשיים-קוגניטיביים המתרחשים בכתיבה כפי שהם באים לידי ביטוי בכתביו של פנבייקר. הקורס יעסוק גם בהיבטים התיאורטיים של הכתיבה היומנית ושל הכתיבה הווירטואלית באמצעות מקורות עיוניים פסיכותרפויטיים בזיקה לביבליותרפיה.
  • שיטות וכלים בביבליותרפיה: הטיפול הביבליותרפי משתמש בטקסט הנכתב והנקרא כמרחב ליצירת דיאלוג טיפולי בין מטפל למטופל, בין המטופל לבין עצמו ובין משתתפים בקבוצה הטיפולית. בתקופה הראשונה לקיומו של המקצוע התמקד המושג "טקסט" ב"ספרות יפה". התפתחותה של הביבליותרפיה, במקביל להתפתחות החשיבה הפוסט מודרנית והתקדמות המחקר בתחום הטיפול באמצעי יצירה והבעה, הרחיבה את גבולות ה"טקסט", וכיום ניתן למצוא בשדה הביבליותרפי שימוש במגוון רחב של ז'אנרים, מתודות וטכניקות במסגרת הביבליותרפיה. הקורס יתמקד בהכרת מתודות וטכניקות היוצרות את העולם הביבליותרפי תוך בחינה תיאורטית והבנה של מהותן התרפויטית, ובלווי דוגמאות לצורך המחשתן ככלי בטיפול.
  • טיפול במשחק ונרטיב: הקורס יעסוק במרחב המשחקי של חדר הטיפולים ובנרטיב האישי הסובייקטיבי המהדהד מתוכו. במהלך הקורס נתמקד ברקע התיאורטי לטיפול במשחק ונרטיב, בהתפתחותה של היכולת לשחק הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים, ובהתבססות של היכולת ליצור נרטיב בשלבי התפתחות שונים. נלמד את ההבחנה בין תחומי המשחק הסימבולי, משחקי קופסא ומשחקיות בספרות ילדים. הדיון בקורס יכלול הן תיאורי מקרה והן טקסטים ספרותיים וניתוחם באמצעות המושגים התיאורטיים הנלמדים. הקורס ידגיש את חשיבות המפגש בין תחום הטיפול במשחק ונרטיב לתחום הביבליותרפיה.
  • ביבליותרפיה במפגש עם אוכלוסיות שונות: במפגש עם אוכלוסיות יעד ספציפיות צריך המטפל בביבליותרפיה להתאים את העקרונות העומדים בבסיס הטיפול הביבליותרפי למאפייני האוכלוסיות הללו כמו גם למגבלות הטיפול בהן. במרכז הקורס יוצג מודל עבודה בשלבים הכולל למידה של מאפייני אוכלוסיית היעד, זיהוי הצרכים שלה, חשיבה על בחירת טקסטים והתנסויות מותאמים לאוכלוסייה זו, והתמודדות עם מגבלות הטיפול בה. מטרת הקורס היא לאפשר לסטודנטים ליישם את המודל עבור כל אוכלוסיית מטופלים שבה יפגשו בעתיד. בקורס יתורגל את המודל באמצעות מפגש תיאורטי עם מספר אוכלוסיות מרכזיות איתן מרבים ביבליותרפיסטים לעבוד בשדה, בעיקר בשנים הראשונות לעבודתם.
  • ביבליותרפיה במעגל החיים: הדיאלוג המתקיים בטיפול הביבליותרפי נעזר בטקסט, הנכתב או הנקרא, ליצירת מרחב מפגש בין המטפל למטופל, בין המטופל לבין עצמו ובהקשר קבוצתי גם בין המשתתפים בקבוצה. מטבע הדברים בחירת הטקסטים, כמו גם אופן העיסוק בהם, לובשים אופי שונה בהתאם לגיל המטופל. הקורס יעסוק בסוגיות שונות העולות מן הצורך להתאים את הטקסט ואת אופן המפגש עימו לשלב ההתפתחותי בו נמצא המטופל כדי לדייק ככל האפשר בשימוש בו בדיאלוג הביבליותרפי.
  • תעודת זהות טקסטואלית: הכשרת מטפלים אינה רק תהליך של רכישת ידע או מיומנויות טיפוליות, אלא תהליך של התהוות זהות מקצועית. תהליך ההכשרה מייצר שינויים באישיות, בסגנון החיים ובשפה, כתהליך מרכזי של אינדיווידואציה. יחד עם זאת, מקצועות הטיפול בהבעה ויצירה, נושקים למקצועות טיפול שונים, דבר המקשה על גיבוש הזהות המקצועית כאוטונומית וייחודית. הקורס יתווה מרחב להבניה ולביסוס הזהות המקצועית של הביבליותרפיסט, באמצעות עיסוק בנושאי הליבה של זהותו. הקורס יאפשר העלאת מודעות להיבטים שונים של הזהות המקצועית ויציע דרכי התמודדות ומודל להתפתחות מקצועית.

 

לימודים משותפים

פסיכותרפיה של המבוגר
"לא כל אחד מעז להביע דעותיו בבעיות פיסיות; אך לכל אחד – הן לפילוסוף והן לאדם מן הרחוב – יש השקפה אישית משלו על בעיות פסיכולוגיות..."
(זיגמונד פרויד, בתוך Crowne, 1979, p.1)

פרקטיקת הפסיכותרפיה איננה יכולה להתהדר באותה רמה של לכידות אקדמית ומעשית כמו הרפואה. היא מורכבת מפסיפס של גישות טיפוליות שונות אשר כל אחת מהן מאופיינת בתמונת עולם ייחודית ומובחנת על המצב האנושי; מבני הנפש; תכליתו של הטיפול הנפשי והאמצעים לריפוי. בקורס נתמקד בהנחות הפילוסופיות וההיסטוריות שמאפיינות את שלושת הזרמים המרכזיים בפסיכותרפיה של המבוגר: הזרם הפסיכודינמי; הזרם ההתנהגותי-קוגניטיבי; והזרם ההומניסטי-אקזיסטנציאליסטי. נתוודע למושגים מרכזיים ולרציונל הטיפולי שמאפיין כל גישה; לאופני היישום של התיאוריות השונות בעבודה הטיפולית; להקשרים שכל גישה מקיימת עם תחום הטיפול באומנויות; ולשאלת היחס של הגישות הטיפוליות לאוכלוסיות מגוונות והיבטים רב תרבותיים.

 

פסיכותרפיה של הילד
הקורס מציע בחינה מעמיקה של נושאים עיקריים בפסיכותרפיה של הילד ושופך אור על האתגרים המתעוררים לעתים קרובות במהלך העבודה עם ילדים והורים. הסטודנטים יחשפו לגישות תיאורטיות מרכזיות בטיפול בילדים ולשיטות התערבות טיפוליות, בדגש על פסיכותרפיה דינמית לטיפול בילדים. כן יידונו משמעות המשחק בטיפול בילד וסוגיות מרכזיות בטיפול בילדים הקשורות למערכת המשפחתית והחינוכית.

 

סוגיות מתקדמות בפסיכותרפיה
הקורס סוקר נושאים, תיאוריות ומושגים מתקדמים בתחום הטיפול בכלל, והטיפול באמנויות בפרט, בדגש על תהליכי העברה והעברה נגדית. הוא מדגים ומבסס את האינטגרציה בין התיאוריות מתחום הטיפול באמצעות אמנויות והפסיכותרפיה לבין העבודה הקלינית, ומאפשר לסטודנטים לעבד ולסכם את תהליך הכשרתם המקצועית.

 

תיאוריה של קבוצות
הקורס מיועד להקנות לסטודנטים ידע לגבי התהליכים המתרחשים בקבוצות והכרות עם העקרונות המרכזים בעבודה טיפולית עם קבוצות. בקורס יחשפו הסטודנטים למתודה הקבוצתית תוך התייחסות לידע ולכישורים להם זקוקים כדי לעבוד עם קבוצות. יעד מרכזי של הקורס הוא לעזור לסטודנטים להכיר ביעילות של התערבויות קבוצתיות במגוון מסגרות.  

 

 טראומה ומצבי משבר
בקורס נכיר את המושגים וההגדרות המרכזיים בתחום, כפי שהם באים לידי ביטוי בהקשרי חיים שונים. נתייחס לסוגי פגיעה שונים ונתוודע לכמה משיטות הטיפול המרכזיות.  

לקבלת מידע נוסף, אנא מלא/י את הפרטים ונחזור אליך בהקדם:

מרכז ייעוץ ורישום
שעות קבלה: א'-ה' 8:00-18:00
03-6901200
smkb@smkb.ac.il