כמה מילים על הגלריה
אוצרת ראשית: דרורית גור אריה
גלריה "אחד העם 9 " בפקולטה לאמנויות בסמינר הקיבוצים נפתחה עם המעבר של הפקולטה לאמנויות למתחם חדש במגדל שלום בתל אביב. מיקומה של הגלריה בפקולטה לאמנויות שבה פועלים בתי ספר לתואר ראשון בקולנוע ותקשורת, מחול, תיאטרון, עיצוב, אמנות, ותואר שני באוריינות חזותית לצד תוכנית אוצרות מאפשר חשיפה אופטימלית לאלפי סטודנטים ומרצים לצד שוחרי תרבות ואמנות, תיירים, עובדי המרכז העסקי בסביבה לצד מכוני תרבות.
הגלריה, הממוקמת במפלס הרחוב בדיאלוג ישיר עם המרחב הציבורי, מקיימת תערוכות באופן עקבי. התערוכות מבקשות לכונן יחסים בין האמנויות והמדיות השונות, לבסס ולתת מקום לנושאים בלב התרבות והחברה הישראלית ולייצר דיאלוג בין אמנים ישראלים ובינלאומיים במרחב המקומי לקידום האמנות הישראלית העכשווית. התערוכות מבוססות מחקר ונותנות ביטוי לקולות השונים בחברה, כולל קולות פריפריאליים וקולות מודרים. הגלריה היא עורק שחודר לתוך מכרה האמנות, מתבונן על היצירה ומייצר הגות וחשיבה בשדה התרבות הישראלי, מקום לשיח תוך עידוד המחקר על אמנות וחברה, מפגשי אמן ואירועים ציבוריים.
רשימת תערוכות 2021- 2022
מחוות / עבודות מאוסף פיליפ כהן
אוצרת: דרורית גור אריה
תאריך פתיחה: 7.4.2022 יום חמישי, בשעה 19:00
תאריך נעילה: 27.5.2022
שעות פתיחה : חמישי 16:00-20:00, שישי-שבת 11:00-14:00
התערוכה תהיה סגורה בתאריכים הבאים: 15.4-16.4, 21.4-22.4, 5.5 ופתוחה בימי רביעי 20.4, 11.5, 25.5
Hans-Peter Feldmann
Handprint from Charlotte Wolff (Marcel Duchamp)
Print on paper
Picture: Courtesy the artist and Martine Aboucaya gallery
התערוכה החדשה בגלריה "אחד העם 9" תחשוף מקבץ מאוסף האמנות של האספן הפעיל פיליפ כהן המתייחס לשאלות אמנותיות. האוסף כולל אמנים מרכזיים בסצנת האמנות הבין-לאומית בעשורים האחרונים, בהם אמנים צרפתיים המעידים על עומק היכרותו ומחויבותו לאמנות המושגית העכשווית, אמנים בריטים ואמריקאים הרומזים בנוכחותם הן על הרגע שבו 'נכנס' כהן לעולם האמנות, אך יותר מכך על הטעם האישי שגיבש לעצמו ועל הקפדתו להרחיב את קשת בחירותיו . באוסף בולטים גם אמנים ישראלים העוסקים בסוגיות מושגיות ובשאלות של רב-תרבותיות.
כהן מעמיק לחקור על אודות העבודות שרוכש ונסיבות היווצרותן, מצרף פיסות מידע שונות האחת אל חברתה מתוך תשוקה. עבודות רבות באוסף מדגימות מינימליזם חזותי מהודק ופשטות אמצעים, לצד מחשבה חדה. מעניינים הם החיבורים שמניעים את כהן וההקשרים הנוצרים ביניהם, להם הוא נותן מקום נרחב.
התערוכה מבקשת להתבונן במחוות: מחוות של אמן אחד ביחס לעבודתו של אמן אחר וביחס למרחב האמנותי המודרניסטי והעכשווי כמו המוזיאון, הגלריה , שוק האמנות ואף מחוות לאספן עצמו . בתערוכה בולטת ההתייחסות למרסל דושאן בלא מעט מהעבודות, ישנן עבודות מחווה המרמזות על ניכוס של דימוי, פעולה גופנית או שיבוש לשוני-מושגי, עבודות עם נוכחות של כתב וכתיבה המעידות על העניין בלשון ככלי לבחינת הדינמיקה בין אדם, שפה ועולם.
כ חול
ליאור גריידי
אוצרת : דרורית גור אריה
27.1.2022- 19.3.22
כחול - צילום: עדי לוי
ליאור גריידי מבקש לבחון את משמעותו של חיפוי וההעלמה של חפץ, אובייקט או פסל דרך רהיטים וחפצים פונקציונליים המנהלים את מופע חיינו בחלל הביתי. פעולתו בגלריה נעה בין התממשותו של החלל כבית וכמרחב פרטי לבין היותו חלל אמנות ציבורי; בין התרקמותו והתגבשותו של חומר לבין נטישתו והתפוררותו. גריידי מציג בתערוכה את חפציו ומעלה שאלות על מהותן של בחירות סובייקטיביות. גריידי בוחן שאלות של פיסול בהתייחס לפעולת כיסוי שער הנצחון בפריז על ידי כריסטו בקיץ האחרון. כיצד מתחבר אובייקט לאובייקט? הוא בוחן חומרים: רך, קשה, מלטף. הוא שואל על הצופה המניע בגופו את החלל השקט, בוחן את פרספקטיבות הפנים והחוץ האוחזות זיכרון ומתייחס למרחב הנדלני הסובב את העיר.
התערוכה בשיתוף היחידה למעורבות חברתית.
שעות פתיחה : חמישי 16:00-20:00, שישי-שבת 11:00-14:00
שתיים כפול שלוש
אוצר: יאיר ברק
11.11.21 - 1.1.22
שתיים כפול שלוש - צילום: יאיר ברק
התערוכה נוצרה בעקבות תכנית שהות אמנים וביקשה להדגיש עבודה דיאולוגית, משותפת והוצאה לפועל של רעיון. בניגוד לאמנות המתקיימת במרחב סוליסטי, בסטודיו של האמן, ביקשה התערוכה למצוא מרחב יצירה שיתופי הנעשה בתווך שבין שני סובייקטים.
אמנים: רועי גרינברג ושיר רז, ליאור שלו ונויה גלובן, רועי כהן ואבנר פיצנ׳ובר.
האב, הבת ורוח הקודש
אוצר: ד״ר חוסני אלח׳טיב שחאדה
9.9.21-28.10.21
האב, הבת ורוח הקודש - צילום: דניאל חנוך
תערוכה קבוצתית שהציגה מיצירותיהן של אמניות פלסטיניות הפועלות כיום בשדה האמנות בישראל ומחוצה לה. כל אחת מהן התייחסה באופן ייחודי לקשר בינה לבין דמות האב – המרכזית בהתהוותה האמנותית, המגדרית, החברתית ואף הפוליטית. התערוכה פתחה צוהר לצופים להסתכלות מזווית הראייה של אמניות השייכות בזהותן החברתית והתודעתית לחברה הערבית המוגדרת, כגברית- שבה דמות האב דומיננטית, אך לא בהכרח שלילית.
האמניות: מנאר זועיבי, מנאל מחאמיד, אניסה אשקר, נסרין אבו בכר, פטאמה אבו רומי ונרדין סרוג׳י.
התערוכה בשיתוף גלריית אום אל פאחם והיחידה למעורבות חברתית
"דגש חזק"
תערוכת בוגרי תוכנית האוצרות בהנחיית דרורית גור אריה ורפאת חאטב
15.7.2021 - 7.8.2021
דגש חזק - צילום: דניאל חנוך
התוכנית ללימודי אוצרות וחשיבה חזותית של הפקולטה לאמנויות – מכללת סמינר הקיבוצים מציגה תערוכת גמר בהשתתפות 13 אמנים עכשוויים מובילים. התערוכה עוסקת בשפה ובמונחים לקסיקליים שעל פיהם נבחרו עבודות אמנות . בדומה לשפה, גם האמנות היא דרך תקשורת המאפשרת לקודד ולארגן מידע בעל משמעויות שונות.
שפה ואמנות הן מושגים ויטאליים ומשתנים, הנוגעים לתחומי החיים השונים. התערוכה "דגש חזק" מאגדת מגוון עבודות; חלקן עוסק באבני הבניין של השפה דרך מושגים כגון אות, שורש, מילה, אנגראמה, תרגום והלחם בסיסים. אחרות מדגישות את השימוש בשפה כדרך תקשורת מילולית או בלתי-מילולית, באמצעות מושגים כגון שפת סימנים, שפה זרה, מפה, הדהוד, תחומה וסאבטקסט. בדרך זו מבקשת התערוכה לייצר מילון מושגים שעניינם שפה.
התערוכה מחברת בין אמנים ואמניות בני דורות שונים ושוזרת מנעד של עשייה אומנותית. בדומה לשפה, העוסקת בסמלים, בפירוק, בהרכבה ובקידוד תרבותי, כך העבודות משקפות מגוון נקודות מבט היוצרות אין-סוף דימויים. המסה "גילוי וכיסוי בלשון" מאת חיים נחמן ביאליק, הנחשבת לאחת החשובות ביותר שנכתבו בעברית בנושא שפה, מהדהדת בתערוכה אם באופן גלוי ואם באופן סמוי. לדידו של ביאליק, הלשון אינה חוצצת בין האדם לעולם, היא הולמת את תנועתם העיקרית של החיים האנושיים, את האמביוולנטיות היסודית הטמונה בהם. הלשון נתונה במחזור מטבולי פנימי וכל גילוייה, או כל סוגיה, מפרנסים אלה את אלה. בדומה התערוכה מבקשת גילוי וכיסוי של הקשרים מושגיים וטקסטואליים, וכן הקשרים חזותיים ועיצוביים.
האמנים : רנא אבו-פריחא, לארי אברמסון, אניסה אשקר, יאיר ברק, עדיה גולדבסקי, בן הנטקנט, ויקטוריה חנה, טלי נבון, כרם נאטור, בלו סימיון פיינרו, נועם פלמבו, יערה צח, דפנה שלום.
משחקי אצבעות
גילי אבישר
אוצרות : דרורית גור אריה וטל שוורץ
25.3.2020 - 29.5.2021
גילי אבישר - צילום: אלעד שריג
תערוכת היחד הנרחבת של גילי אבישר שעסקה במרחב הבימתי שמאחורי הקלעים, שאבה את השראתה מתרבות התיאטרון הנודד המעוררת חוויות של ארעיות, זמניות ונדודים ומתאפיינת ביחסים משתנים ובלתי פורמליים בין הבמה, התפאורה, השחקנים והקהל. בתערוכה התקיים משחק אצבעות כפול – אלו של האמן המסובבות את החומר, מבצעות את המחווה הגופנית, ואלו הנוצרות בעבודה – אלפי אלפי אצבעות מחוררות המתרקמות לאובייקטים, שהם ביטוי לממד פיזי ואורגני. חלק מהאובייקטים הללו ניתנים ללבישה, כמו מבקשים להכיל בתוכם עוד, להרחיב את העור ולטשטש את הגבולות בין הצופה לעבודה.
התערוכה בשיתוף מפעל הפיס
שדר / Transmission
אוצרים: קולקטיב האוצרים הבינלאומי BALCONY
9.2.2021 -8.3.21
שדר - צילום: לנה גומון
תערוכה בינלאומית שעסקה בסאונד והדימוי הנע. התערוכה הוצגה על מרחבי חלונות הגלריה וביקשה לעקוף את דרכי התצוגה השגורים בעת הסגר,ונעילת מוסדות התרבות בשל משבר הקורונה. התערוכה יצרה אינטראקציה עם הצופים והעוברים ושבים ברחוב שבאמצעות סריקת ברקוד נחשפו במכשירי הנייד לעבודות וידיאו ועבודות קול העוסקות בפעולות היברידיות, קולאז'ים קוליים ותמונתיים, הנוגעים בקשרים בין המרחב האנושי, הפוליטי והחברתי לדיגיטלי והווירטואלי . התערוכה שאלה על על הנגשה של חומר אמנותי ועל שימור חוויית הצפייה והצופה.
אמנים: דיויד בלור, גיא גולדשטיין, ז'וזף דדון, נורמה דרימר, סלין ב' לה טריה, אנדריי ליבאל, פול מלון, בריאן מק'לייב, ג'ני מרקתו, אלכסנדרה טורס נובואה, אביעד סינמנס ודור זליכה לוי, רן סלווין, ניקולה ריי, דפנה שלום.
הפרעת תקשורת
אוצרת: דרורית גור אריה
9.2.2021 -8.3.21
הפרעות תקשורת - צילום: לנה גומון
התערוכה עסקה ביחסים המשתנים בין קול ותמונה, סאונד ודימוי, זמן ומרחב, הגיבה והציעה פענוח, קוד, תמה ומילון מונחים בקשר לשדר ולהפרעה תקשורתית ולשונית, או כהיפוכו – מודל של חיבור ודרכי תקשורת. הפרויקט מציג יחסים משתנים בין קול ותמונה, רעש לסוגיו ודימוייו החזותיים. ניכרים בו היבטים של שיבושי לשון וחיתוכי דיבור, סילוק הלשון מהיצירה האמנותית הקולית או השפתית, אולי ברוח מניפסט הדאדא של טריסטן צארא (1918), אולם הפעם על רקע אירוע טראומטי ועכשווי כלל-עולמי.
אמנים: רן סלווין, שרון בלבן, שחר מרקוס וליאור תמים.