האפשרות להתנדב ולתרום לקהילה היא בראש ובראשונה זכות גדולה!
אנו במכללת סמינר הקיבוצים, מודים על הזכות שנפלה בחלקנו ליזום, להוציא אל הפועל ולהשתתף במגוון פעילויות התנדבויות למען המפונים, החיילים, משפחות החטופים ועבור כל אלו שזקוקים
בבוקר ה-7 באוקטובר, כולנו מצאנו את עצמנו בתחילתה של תקופה מאתגרת, עצובה, מותחת ושונה מכל מה שהכרנו עד לאותה העת..
אבל, בתוך תקופה קשה חשוב לדעת לזהות גם את "האור בקצה המנהרה" והוא בא לידי ביטוי בהירתמות, האחדות והערבות ההדדית של האזרחים.
רבים מהם עשו ועושים לילות כימים על מנת לתרום, להתנדב ולהוציא אל הפועל יוזמות ברוכות.
גם אנחנו, במכללת סמינר הקיבוצים, לפני שאנחנו מרצים, סטודנטים ובעלי תפקידים אנו קודם כל אזרחי המדינה – וכחלק מכך, רבים מאיתנו גויסו למילואים ו/או רתמו את עצמם להתנדבויות פרטיות שונות.
יחד עם זאת, לצד ההתגייסות הפרטית, היה חשוב לנו לנצל את הכלים, היכולות, הכוח והידע שלנו כגוף אקדמי, ולרתום אותם למען הקהילה.
לאחר שהסגל של הפקולטות השונות (אלו שלא נקראו למילואים), ניהל ישיבות וסיעורי מוחות ארוכים, הצלחנו לרקום תוכניות סיוע והתנדבות עם ערך מוסף.
ייעודן של התוכניות הוא לסייע, לחבק ולהקל על אלו שפונו מביתם, אלו שנלחמים ומסכנים את חייהם בשביל להגן על המדינה, אלו שמעבירים ימים מורטי עצבים בהמתנה ליקיריהם החטופים – ובכלל עבור כל הקהילות שצריכות עזרה ותמיכה – כי כידוע, כולנו עוברים תקופה קשה.
להלן טעימה ממספר פעילויות התנדבויות שהפקולטות שלנו יזמו והוציאו אל הפועל:
מלון NYX בתל אביב, כמו מלונות רבים אחרים ברחבי הארץ, מארח כבר מספר שבועות משפחות של מפונים מהגליל המערבי.
בפקולטה למדעים, השכילו להבין את החשיבות הגבוהה, של קצת שגרה שפויה בתוך הכאוס הגדול בו ילדי המפונים מצויים.
כך נרקמה לה היוזמה, שהיא למעשה, תוצר של שיתוף פעולה בין משרד החינוך לבין הפקולטה למדעים, במסגרתה מרצים מהפקולטה מגיעים למלון פעמיים בשבוע ומעבירים לילדים בכל הגילאים, שיעורים במדעים.
השיעורים מותאמים לגיל הילדים ומבוססים על תוכנית הלימודים של בתי הספר.
כמובן, שהצוות היצירתי של הפקולטה, לא מסתפק רק בלימודים עיוניים ו"אפרוריים" ובכדי להפוך את הלמידה לחוויה ייחודית ומעשירה, הוא דואג להביא עמו ציוד מקצועי ועזרים, ולערוך ניסויים מיוחדים שמלהיבים ומרגשים את הילדים.
במסגרת הפעילות, ילדי NYX גם הגיעו ליום חווייתי במכללה, אשר תוכנן במיוחד בעבורם וזכו להרגיש כמו סטודנטים ליום אחד. יום זה כלל מפגש עם "העטלף" שסיפר על מגפת הקורונה ותחנות הפעלה במעבדות ובמרכז החדשנות ביחד עם צוות המרכז.
אנחנו רוצים לפרגן למתנדבים שלנו אשר יזמו, יישמו ולוקחים חלק בפרויקט חשוב זה: ד"ר אדיב גל, דנה גל נצר - ראש מנהל הפקולטה, ד"ר רוני מועלם, ד"ר עדינה משעל, ד״ר שרון צ׳כובר, שירן אשכנזי וליאת מימרן הלבורנטיות, ניבי אפק - אחראית פינת החי וירדן סדן, סטודנט שנה ב' בפקולטה.
עוד פעילות יצירתית ומקורית מבית היוצר של הפקולטה למדעים, היא סדנת יצירה בנושא "צבע אדום". בפעילות לקחו חלק ילדים צעירים מהצפון אשר פונו מבתיהם.
במסגרת הפעילות, הילדים למדו על המשמעויות וההיבטים השונים של הצבע האדום בטבע ולקחו חלק בפעילות יצירה אשר כללה שימוש בחומרים שונים ליצירה בצבע האדום.
המטרה אשר עמדה מאחורי התוכנית היא להמחיש לילדים שהצבע האדום יכול לסמל גם דברים חיוביים ואפילו שמחים – ולא להיות משויך רק לאותו ההקשר השלילי שלצערנו אותם הילדים נאלצו לחוות.
כפי שכולנו יודעים, יצירה היא דבר משחרר ומרפא והצוות מהפקולטה למדעים אשר העביר את הפעילות, העיד שהילדים שלקחו בה חלק, יצאו ממנה יותר רגועים, עם חיוך על הפנים - וכמובן עם ידיים מלאות ביצירות אדומות מהממות.
לצד הפעילויות המאורגנות על ידי הפקולטות, לא מעט מרצים וסטודנטים, יזמו או לקחו חלק ביוזמות פרטיות.
בין היוזמות: עזרה בקטיף לחקלאי הדרום, בישול של ארוחות עבור חיילים, איסוף תרומות וכספים להזמנת פיצות לחיילים, ביקור פצועים בבתי החולים וסיוע עם כביסות עבור התושבים המפונים.
ישר כוח ותודה לכל אלה שלקחו ועודם לוקחים חלק במלאכה: ד״ר נירית אסף, ד״ר מרווה שמואלי, ד"ר דנה שחייני, ד״ר עדי ניב ומירב כהן, סטודנטית לתואר שני בחינוך סביבתי – וכמובן, שרשימת המתנדבים עוד ארוכה וקצרה היריעה...
סגל המכללה, לא שוכח לרגע את משפחות החטופים האצילות, אשר עוברות תקופה קשה ומורטת עצבים.
אבל לצד הדסקיות, הצמידים ההזדהות והתמיכה, ביוזמת הפקולטה למדעים ובשיתוף הפקולטה למדעי הרוח, הסגל החליט גם לעשות מעשה, ולהגיע ל"כיכר החטופים" על מנת לשוחח, להקשיב וחשוב מכל, לעטוף את משפחות החטופים.
הסגל קיים טקס מיוחד ומרגש, במהלכו דיקן הפקולטה למדעי הרוח ומרצים מהפקולטה למדעי רוח היקראו קטעי קריאה ושירים, קוימו שיחות עם נציגי המשפחות, וכמובן, נאמרו מילים חמות, חיזוקים וחיבוקים. אנשי המנהל ליוו את הטקס בשירה ונגינה.
בימים אלה, רובינו צמודים למסכים ולחדשות, וכחלק מכך, אנחנו גם פחות זזים או מתאמנים.
אבל כידוע, הזנחת הבריאות, הגופנית או הנפשית, עלולה לגבות בעתיד מחיר יקר, בעיקר מאנשים מבוגרים. לכן, במכללת סמינר הקיבוצים החליטו להירתם גם עבור האזרחים הוותיקים ולוודא שהם לא מזניחים את הגוף שלהם.
איילת דגן, מרצה לחינוך גופני במכללה, ירדה לאילת, על מנת להעביר שיעורי פעילות גופנית מהנים וחווייתיים, עבור חלק מהאזרחים הוותיקים אשר פונו לבתי המלון בעיר.
ישר כוח איילת!
בתקופת כה קשה, לעיתים, מילים לא מספיקות בכדי להעביר תחושות, לשחרר כעסים או להוציא החוצה רגשות מודחקים.
התכנית לתואר שני בטיפול בתנועה, בראשות ד"ר מייטרי שחם, החליטה לסייע לקהילות אשר זקוקות לתמיכה, להביע את עצמם באמצעות תנועה.
צוות המרצות ביחד עם סטודנטיות של הפקולטה, יצא להעביר סדנאות למפונים, המבוססות על הכלים החשובים של טיפול בתנועה.
במסגרת הסדנאות, נעשה שימוש באביזרים ייעודיים, בתנועות ובטכניקות, אשר נבחרו בקפידה לצורך מתן תמיכה בעת מלחמה.
הסדנאות סיפקו למשתתפים חוויה עוצמתית וייחודית ודרך חדשה ושונה, להבעת רגשות ורבים מהם העידו, שזאת הפעם הראשונה שהם הצליחו באמת לשחרר את הכעסים המודחקים.
כמובן, שבהזדמנות זו, אנו רוצים להודות לד״ר מייטרי שחם ולצוות המרצות והסטודנטיות, אשר לוקחות חלק ביוזמה חברתית מבורכת ומחזקת.
שיתוף פעולה בין הפקולטה למדעים לפקולטה למדעי הרוח של המכללה, הוליד פעילות מיוחדת, עוצמתית ומרגשת לילדי אופקים, הגיבורים והאמיצים!
במסגרת פעילות זו, הילדים יצאו יחד עם אנשי הסמינר למסע רגלי קסום וייחודי, לחיזוק החוסן האישי והקבוצתי.
המסע הרגלי התקיים במכתש רמון, כאשר המשתתפים צעדו יחדיו לכיוון הר גמל ו"מנסרה".
המסע כלל קיום של מעגלי שיח פתוחים ועמוקים בין אנשי הסמינר המתמחים בתחומים כמו תרפיה באמנות, פילוסופיה ותחומים נוספים, לבין ילדי אופקים.
המסע הסתיים בארוחת ערב משותפת באווירה מדברית אמיתית: פויקה סביב המדורה!
הנוף המדברי המרגיע, האווירה התומכת והמכילה, והכלים אשר ניתנו לילדים על ידי סגל המרצים, אפשרו לילדים להיפתח, לשתף את אשר על ליבם, ולקבל כלים רבי ערך להתמודדות טובה יותר עם הימים הלא פשוטים שהם עוברים.
התוכנית בשיתוף החמ"ל האזרחי, זכתה ועודנה זוכה לתגובות מצוינות, כאשר חלק מהילדים שיתפו שזאת הפעם הראשונה שהם הצליחו לנשום – והצליחו כמובן, לרגש מאוד את הצוות.
הפרויקט הוא שלב ברעיון ארוך טווח הקורם בימים אלו עור וגידים.
המטרה היא שהצוות של סמינר הקיבוצים ילווה את ילדי אופקים לאורך תקופה ארוכה.
לקיים עמם פעילויות חינוכיות חווייתיות, להקנות ערכים הומניים דמוקרטיים, לפתח מערכת חינוך חדשנית בעיר ולשים דגש משמעותי על ערכים כמו: הכלה, שוויון וקבלת השונה.
אלה הם כמובן רק חלק קטן ונבחר של הפעילויות ההתנדבויות אותן יזמנו במכללה עד כה.
גם בעת כתיבת מילים אלה, הסגל והסטודנטים של מכללת סמינר הקיבוצים חושבים, לוקחים חלק ו/או מוציאים אל הפועל יוזמות חדשות, אשר ייעוד להמשיך לתמוך, לעזור, לתת כוח, אור ועוצמה!
ואולי מיותר לציין, אבל הנתינה מאפשרת גם לקבל בחזרה – ועל כך אנחנו רוצים להגיד תודה!