הידר ת.שני חינוך סביבתי

סטודנטיות בתכנית: שני שפילמן, אלוירה פוגרבינסקי, אורטל טל, עטרה יחזקאל
מרצות בתכנית: ד"ר איריס אלקחר וד"ר דפנה גן
מארחים מאוניברסיטת קולומביה - פרופ' אורן פזמוני לוי ופרופ' נוח דרזנר


יום 1

התחלנו את היום בגנים הבוטניים בברוקלין, שם ראינו ונחשפנו לצמחייה שונה מקומית ובינלאומית. נחשפנו למגוון החי, חרקים, סנאים, דגים וצבי מים. לאורך המסלול היו בתי קינון שונים שהוקמו עבור אוכלוסיית הציפורים. הופתענו לראות שתיבות הקינון היו עשויות מחומרים שונים, בין היתר חומרים ממוחזרים. ראינו פתרונות מבוססי טבע המשלבים צמחייה כגון האירוס אשר מסנן ומנקה את מי האגם הזורמים בפארק.

היה מעניין לראות את שהאוכלוסייה שנתקלנו בה היתה אמהות צעירות עם ילדים. מתוך המשקפיים הביקורתיות המסתכלות על הפארק כמערכת אקולוגית עלו בנו כמה תהיות.

  1. האם תיבות הקינון נחוצות ויעילות,מאחר וקיים שפע של מקומות קינון טבעיים?
  2. צמוד לפארק ישנו בית ספר, האם בית הספר מנצל את המקום ללמידה חוץ כיתתית?
  3. האם אולוסייה פשוטה יכולה לאפשר לעצמה להינות מפיסת הטבע מאחר והכניסה היא בתשלום.

בהמשך ביקרנו בהיי ליין ( מסלול העובר מעל רחובות ניו יורק ונבנה על דרך הרכבת הישנה). המסלול כולל שחזורים היסטוריים של המקום ומהווה ריאה ירוקה בתוך העיר, אטרקציה תיירותית ושרותי תרבות עירוניים. לבסוף ביקרנו littel isaland. אי שאומץ ע"י אומנים מקומיים ובו ניתן להתרווח, לנשום אוויר של מחוץ לעיר, ולצפות בעיר. האי מלא ביצירות אומנתיות ומאפשר רווחה נפשית מהחיים העמוסים בעיר.

פסיפס תמונות טבע ואנשים שלקחו חלק במשלחת בניו יורק

יום 2

יום מרגש עבר על כוחותינו, התחלנו את היום במפגש עם אריקה קאסל. אריקה הציגה את מחקרה על מחאת הנוער. התרשמנו מהדרך בה הציגה את הדברים, מהתוכן, והיה מעניין לדון בהבדלים בין ישראל לארצות הברית. בהמשך הצגנו את העשייה החינוכית של כול אחת מאיתנו. היה מרגש לראות כמה הסטודנטים האמריקאים התרשמו מהעשייה. לאחר מכן הצרפנו לשיעור של ד"ר אורן פזמוני בו שמענו את הרצאתה של דפנה גן על החינוך לשינויי האקלים בישראל. לשמוע את דפנה מדברת והדרך בה הציגה את הדברים מילאו את ליבנו גאווה והשראה. כמו כן, התרגשנו להיות חלק מהשיעור. לקראת סוף היום הלכנו לפסטיבל הסרטים בנושא שינויי האקלים.

מרצים בתכנית לחינוך סביבתי במסגרת המשלחת לניו יורק

יום 3

התחלנו את היום בסיור עם נוח באוניברסיטת קולומביה. לאחר הביקור ישבנו לשיח עם אורן לחשיבה משותפת על שאלות מחקר פוטנציאליות ושיתופי פעולה אקדמים. משם הצטרפנו למחאת האקלים של בני הנוער בניו יורק. במחאה השתתפנו ובמחקר והעברנו שאלונים לבני הנוער. צעדנו איתם וחווינו את העוצמות, היצירתיות והאכפתיות של בני הנוער.

מתוך מחאת האקלים של בני הנוער בניו יורק - מחזיקים שלט

אנשים מהמשלחת הצטלמו לרקע בניין במסגרת מחאת האקלים

5.	סלפי של סטודנטית מהמשלחת במסגרת מחאת האקלים של בני הנוער בניו יורק

יום 4

ערב ראש השנה, במוזיאון המומה ובארוחת חג אצל אורן פזמוני לוי ונח דרזנר

היום הזה היה בסימן אמנותי ומבט שונה. התחלנו בשוק הפשפשים, שם ניתקלנו בדברים יקרי ערך שהיו עלולים להיזרק לאשפה ולא להראות יותר לעולם. אבל כאן הם יצאו לאור ועוברים לידיים אחרות שרוצות אותם ועל כן לא ייוצרו מחדש. לאחר מכן עברנו למוזיאון המומה לאמנות מודרנית בו כל אחת בחרה יצירה והייתה צריכה להסביר מדוע בחרה יצירה זו וכיצד מתחברת לצד האישי, רגשי וסביבתי. דרך פעילות זו הבנו כי אמנות חשובה לא רק לביטוי עצמי אלא לראייה הכללית ההוליסטית בכל תחומי החיים והמסרים דרך ציורים, צילומים, פיסול ותצוגות מביאות אותנו למחשבה מעמיקה יותר.

מסביב לשולחן החג, חוגגים את ערב ראש השנה בניו יורק

צל של אנשים במהלך ביקור במוזיאון המומה

יום 5-6

ביום שני שלישי התחלנו את היום בביקור בגן ילדים בתוך אוניברסיטת קולומביה, נכנסנו לחדר הצפייה בו צפינו באינטרקציות בין ילדים לילדים ובין ילדים לצוות. הרכזת הפדגוגית של המתחם סיפרה לנו תוכנית הלימודים וכיצד היא נבנית והופתענו לראות כיצד מתנהל גן בתוך בניין סגור ללא חצר. במעבר חד נסענו לסדנה עם אחד ממקימי חצר הגרוטאות. הוא שיתף אותו במודל, בהתנהלות ובאג'נדה שלו. התנסנו במשחק בחצר. פגשנו גישה אחרת מהגישה אותה פגשנו בבוקר. היה מעניין להשוות בין הסטריליות של הגן אל מול העומס בחצר הגרוטאות. משם המשכנו לארקדיה תערוכת אקלים המשלבת דיגיטל ומציאות מדומה. פגשנו עובדות שונות לגבי הים, הפלסטיק, היערות ועוד. המייצגים היו מרשימים מאוד והיה מעניין לראות כיצד הנושא מונגש לקהל הרחב

היום פתחנו בביקור בסנטרל פארק. התכנון היה לצפות ולהכיר גן יער אך הופתענו לגלות כי מדובר בחוג שבו ההורים מביאים את הילדים מתוך בחירה. הילדים הקטנים חקרו, למדנו והתנסו במיומנויות שונות כמו טיפוס, ולמידת ניהול סיכונים. בסיום הפעילות ישבנו לסיכום המסע, התהליך שכול אחת עברה. כול אחת לקחה את המסע לכיוון שלה גם בפן האישי, גם בפן המקצועי וחיברנו בין המסע למחקר התזה.

קבוצת אנשים מהמשלחת מטיילים בסנטרל פארק

צילום של שלט ועליו כתוב New York for ever

אישה מהמשלחת עם ידיים למעלה מחייכת

אנשים מהמשלחת בתוך מבנה עם יצירת אמנות צבעונית