מסלול ייחודי! תכנית מחקרית (תזה) בחינוך הסביבתי
ראש התכנית: ד"ר דפנה גן
צוות היגוי: ד"ר איריס אלקחר, ד"ר אדיב גל, ד"ר דפנה גן
במקביל לשינויים המואצים באורח החיים וכתוצאה מהגידול הדמוגרפי המהיר באוכלוסייה על פני כדור הארץ, הפכו הסוגיות הסביבתיות חלק בלתי נפרד מסדר היום הציבורי בעולם המערבי כולו. גם בישראל - שהיא אחת הארצות הצפופות ביותר בעולם - הופך הדיון בנושאי הסביבה קריטי יותר ויותר בחיי היומיום, ומערכת החינוך נותנת על כך את הדעת ופועלת למען העתיד: סוגיות בנושאי סביבה נכנסות בהדרגה לתכניות לימודים שונות בכל הרמות, ומטרתן היא לא רק להכשיר את הדורות הצעירים לחיים בסביבה פיזית וחברתית שמייחסת חשיבות לסוגיות הסביבה, אלא גם לתת בידם כלים ליצירה של סביבת חיים בת קיימא.
החוג ללימודי תואר שני M.Ed. בחינוך סביבתי שם לו למטרה לתת לתלמידיו כלים ומענות לפיתוח גישה רחבה, אינטרדיסציפלינרית וכוללת לחינוך המתעמת עם בעיות יסוד בנושאי הסביבה.
חזון החוג
החוג לחינוך סביבתי מיועד לאנשי חינוך המכירים בחשיבות הטמעת חינוך סביבתי וחינוך לקיימות בעשייתם החינוכית.
שלוש אבני יסוד מובילות את החוג:
- פדגוגיה עכשווית
- איכות אקדמית
- אזרחות פעילה
פדגוגיה עכשווית: החוג מטפח חינוך לקיימות ועמדות מושכלות לגבי היחסים שבין האנושות לבין הטבע החי והדומם, מתווה עקרונות להוראה חוץ כיתתית, מטפח אצל הסטודנטים חשיבה ביקורתית ומיומנויות אינטלקטואליות להתמודדות עם אתגרי החינוך הסביבתי מתוך תפיסת עולם אקולוגית.
אנו שואפים כי מסיימי החוג יהיו אנשי חינוך בעלי חשיבה מערכתית המסוגלים להתמודד עם בעיות מורכבות שאין להן פתרון מוסכם.
איכות אקדמית: החוג מטפח אנשי חינוך בעלי השכלה סביבתית באמצעות מגוון קורסים ופעילויות שונות מתחומי החינוך, מדעי החברה ומדעי הטבע, תוך מחויבות לאיכות אקדמית והקפדה על סטנדרטים אקדמיים גבוהים. בנוסף לקורסים, הרמה האקדמית באה לידי ביטוי בשימת דגש על קריאה במקורות, על התנסות בפרויקט מחקרי ועל הערכת יוזמות חינוכיות סביבתיות.
אנו שואפים כי מסיימי החוג יהיו אנשי חינוך המבססים את התייחסותם למשבר הסביבתי על ידע אקדמי עדכני.
אזרחות פעילה: החוג מייחד את עצמו בטיפוח אנשי חינוך הרואים את עצמם כאזרחים פעילים המובילים שינוי סביבתי, ואשר מניעים ומפעילים יוזמות חינוכיות סביבתיות.
אנו שואפים כי מסיימי החוג יהיו אנשי חינוך בעלי תחושת אחריות לסביבתם ופעילים בתחום החינוך הסביבתי בבית ספרם ובקהילתם.
סגל: אנשי הסגל אשר לוקחים חלק בקידום אתגרי החוג הינם מומחים בתחומם, פעילים סביבתיים, חוקרים וכותבים בתחומי סביבה, חדורי תודעת שליחות חינוכית, בעלי מיומנויות הוראה, המהווים מודל למורה במערכת החינוך.
התכנית לתואר שני M.Ed . בחינוך סביבתי במגמת חינוך יער
חינוך יער הוא תחום המתפתח בשנים האחרונות בישראל ומפותח מאוד בעולם, חינוך זה מתבסס על מפגש רצוף ויום-יומי עם הטבע ולמידה מהטבע.
תכנית התואר השני בחינוך סביבתי במגמת חינוך יער פונה לקהל, נשות ואנשי חינוך. התוכנית מאפשרת התמקצעות בחינוך יער, הכרת היבטים תיאורטיים ויישומיים לבחינת תופעת גני היער בישראל ובעולם והבנת העקרונות המנחים אותם. בנוסף, התוכנית כוללת למידה חוץ כיתתית המאפיינת חינוך יער בקורסים השונים (כגון: מגוון ביולוגי, מערכות אקולוגיות-חברתיות ומשאבי טבע). למידה זו משלבת התנסות חווייתית וחושית של הסטודנטים, אותה ניתן יהיה גם ליישם בגן הילדים, בבית הספר ובמסגרות החינוך השונות.
התכנית הינה תכנית של 18 ש"ש המתפרסת על פני שלושה סמסטרים. בשנה הראשונה התוכנית תתחיל בסמסטר ב' ותמשיך בסמסטר א' ו-ב' של השנה השנייה. הקורסים במהלך השנה כוללים למידה חוץ כיתתית וסיורים רבים. חלק מהקורסים ילמדו בפורמט מקוון.
התכנית לתואר שני M.Ed בחינוך סביבתי במגמת אמנות וקיימות
השילוב בין אומנות וקיימות שואף לגשר בין האומנות לחיים - דרך שמירה על הסביבה, דרך ניהול צרכני נכון, יצירתי, פחות מזהם ובזבזני, דרך מחזור וייצור עצמי של חומרי גלם ליצירה ושאר סוגיות ותמות שיעלו מתוך השטח.
תוכנית התואר השני בחינוך סביבתי במגמת אומנות וקיימות פונה לקהל יעד ייחודי, גננות, מורים לאומנות ואנשי חינוך המתעניינים בנושא הקיימות והאומנות.
התוכנית הינה תולדה של שיתוף פעולה בין הפקולטה למדעים, הפקולטה לאומנויות וקבוצת ריזום ומהווה מודל מעשי לראייה הוליסטית, אקו הומניסטית השואפת להחזיר ולקרב בין הטבע לתרבות. תואר ייחודי זה יאפשר לסטודנטים העמקה בלימודי סביבה (העוסקים במשאבי טבע, אתיקה סביבתית, שינויי אקלים ומערכות אקולוגיות חברתיות), לצד התמקצעות באומנות (קולנוע, צילום, ציור, פיסול מתוך ראייה סביבתית והבנת האחריות וההקשרים שבין תהליכי היצירה לעולם שסביב). למידה זו תשלב התנסות חווייתית וחושית של הסטודנטים בסביבה החוץ כיתתית, בהתנסות ביצירת אומנות מחומרי סביבה, ובהפקת חומרי גלם אותם ניתן יהיה גם ליישם במוסדות חינוך שרוצים לשלב את עקרונות הקיימות והאומנות.
התכנית הינה של שנתיים, מתפרסת על פני ארבעה סמסטרים, ביום לימודים אחד בשבוע (שנה ראשונה ביום שני, שנה שנייה ביום שלישי) הקורסים במהלך השנה כוללים למידה סדנאית, למידה חוץ כיתתית וסיורים רבים.