
היחידה לגיוון והוגנות
היחידה לגיוון והוגנות מקדמת שותפות, שייכות והכלה לכלל אוכלוסיות הגיוון בקמפוס.
פעילויות היחידה מיועדות לסטודנטים והסטודנטיות, הסגל המנהלי והאקדמי מכלל הדתות והתרבויות בקמפוס.
היחידה עוסקת בביסוס תחום הגיוון בקמפוס באמצעות הדרכות לסגל האקדמי, שליחת אגרות בחגים ומועדים, ציון מועדי חגים בקמפוס, קורסים ייחודיים לקידום השותפות בין כלל באי הקמפוס, יוזמות שונות לקידום השותפות – הפסקות פעילות וימי פעילות וכתובת לכלל באי הקמפוס ליוזמות חדשות בתחום הגיוון.
לפניות, יוזמות ובכל שאלה בנושא, אנא שלחו מייל
maayan.blumenfeld@smkb.ac.il
אשמח להיות בקשר,
ד"ר מעין בלומנפלד,
ראשת היחידה לגיוון והוגנות
סמינר הקיבוצים היא המכללה האקדמית המובילה בישראל לחינוך, לטיפול ולאומנויות, המחויבת להומניזם, לרגישות תרבותית ולאחריות חברתית-סביבתית. אנו רואים באנשי חינוך סוכני שינוי חברתיים, הפועלים לצמצום קיטוב ופילוג בחברה הישראלית ולקידום דיאלוג בין קבוצות ופרטים מגוונים. המכללה מחויבת לצייד את בוגריה בידע, כישורים וחוויות שיאפשרו להם לפעול בסביבה מגוונת ולטפח בעשייתם רגישות חברתית-תרבותית, שותפות, ושוויון הזדמנויות.
המכללה שואפת לייצר מרחב אקדמי מכיל ומגוון, המאפשר לכל אדם לממש את עצמו ולהצטיין בדרכו. אנו מאמינים כי הכשרת אנשי חינוך בעלי מודעות ביקורתית, ידע תרבותי נרחב וכישורים לעבודה בסביבה מגוונות, תתרום לחיים משותפים ולשגשוג בחברה הישראלית.
"עת לדבר" - מפגשי סגל וסטודנטים עם "המכללה האקדמית הרצוג": מספר מפגשים המתקיימים לאורך השנה, הן במכללת סמינר הקיבוצים והן במכללה האקדמית הרצוג, מכללה דתית להכשרת מורים בירושלים, המקיימת שיתוף פעולה עם מכללת סמינר הקיבוצים מזה מספר שנים, ושיתוף פעולה זה נמשך גם בשנת תשפ"ה.
שגרירי חיים משותפים בקמפוס: בשיתוף עמותת "תג מאיר" ו"ידידי רוטשילד", קבוצה ייחודית המורכבת מסטודנטים יהודים וערבים שנפגשת לצורך הידברות ופיתוח יוזמות לקידום חיים משותפים. הפעילות החלה בשנת תשפ"ד ותמשיך גם בתשפ"ה.
משלחת "שוברים את הקרח": התקיימה בשנת תשפ"ג וכוללת סטודנטים מהחברה הערבית והיהודית היוצאים יחד למסע חווייתי ומאתגר של מספר ימים בהרי האלפים בשוויץ, המשלב שיח לצד חוויה משותפת.
קורס צילום בשיתוף "פוטו-ישראל": קורס בשם: "פוטו-סלאם", המיועד לפיתוח תקשורת בין סטודנטים יהודים וערבים. התקיים בשנת תשפ"ד וצפוי להמשיך עם קבוצות נוספות.
מערך שגרירי גיוון בפקולטות במסגרת פרויקט "מעיין במדבר" מעמותת "ציוני דרך" – זוגות של סטודנטים יהודים וערבים המשתתפים בלמידה הדדית זה עם זה, ועוסקים במיפוי צרכים בפקולטות השונות. מטרת הפרויקט - יצירת מערך סטודנטים הכולל ממונה גיוון בכל פקולטה, שמטרתו להפחית חסמים לאוכלוסיות מגוונות, להגדיל את תחושת השייכות בקרב הסטודנטים בקמפוס, וליזום פעילויות במסגרת הפקולטה בה הם פועלים.
"יוצרים עתיד" - מפגשים עם סטודנטים וסטודנטיות ממכללות ערביות בתוכנית רום (רג"ב)
קורס חדש בתוכנית המצטיינים בשיתוף פעולה עם שלוש מכללות נוספות שהחל בשנת תשפ"ה. השתתפות בקורס מקנה נקודות זכות לסטודנטים.
חגיגות חג הסיגד במכללה - חג הסיגד הוא אחד מחגי ומועדי ביתא ישראל (יהודי אתיופיה). במרכזו על פי המסורת חידוש הברית בין העם לאל. לאחר שנה בה לא חגגנו את החג, השנה, תשפ"ה, חזרנו להיפגש, לחגוג, לרקוד ולסעוד בהפנינג שמח ומרגש בקמפוס. השנה לראשונה קיימנו בחג הסיגד הרצאה של משעה ישעיהו, רכז פל"ח במכללה ולאחריה פאנל סטודנטיות יוצאות אתיופיה על מנת לשוחח על "גיוון והוגנות בחדר המורים".
יום הזיכרון לנספי עליית יהודי אתיופיה עדות מהמסע לארץ ישראל - ביום ירושלים (כ"ח באייר) מציינים את יום הזיכרון לנספי עליית יהודי אתיופיה לזכרם של כארבעת אלפים מיהודי ביתא ישראל שנספו במהלך המסע לארץ ישראל. בשנת תשפ"ד פורסמה איגרת בה שיתף רכז תכנית פל"ח, באחד מסיפורי העלייה של קרוב משפחתו ממקור ראשון.
שיח מורכב בכיתה מגוונת - הדרכות, מפגשים, שיחות וישיבות צוות בנושא מתקיימות בכל הפקולטות לפי הצורך. אחד הכלים החשובים לביסוס נורמות שיח במוסדות אקדמיים הוא מודל הרמזור, נכתב על ידי אקורד, ארגון חברתי־אקדמי ייחודי, המפתח ומנגיש ידע אקדמי חדשני כדי לקדם יחסים שוויוניים, סובלניים ומכבדים בין הקבוצות החברתיות השונות בישראל. בנוסף, הארגון מפרסם אחת לתקופה תוצרי מחקרים העוסקים בגיוון באקדמיה:
ממצאים מסקר עכשווי בין סטודנטים וסטודנטיות, יהודים וערבים, מאי 2024
מדריך לאקדמיה - כלים להתמודדות עם אתגרים בזמנים מתוחים
חלוקת הספר "מגוונים את מגדל השן" / מוטי גיגי, סיגל נגר-רון, תמי רזי, במסגרת יום בעלי תפקידים אקדמיים, תשפ"ה – על מנת לחבר את בעלי התפקידים האקדמיים במכללה לחשיבות הגיוון, השותפות וההכלה, קיבלו במהלך "יום בעלי תקפידים תשפ"ה" ספר המתאר את סיפורם של דור ראשון להשכלה אקדמית. הכותבים הם חלק ממגוון אתני, לאומי, מעמדי, דתי מגדרי של החברה הישראלים ושופך אור על המפגש המורכב לעיתים, של אלו, עם האקדמיה.
שפה ומגדר במרחב החינוכי - הדרכה לכתיבה שוויונית – טרם פתיחת שנת הלימודים תשפ"ה התקיימה הדרכה לסגל האקדמי והמנהלי העוסקת בכתיבה מגדרית. הסדנה עסקה במקומה של השפה בקידום שוויון מגדרי, ההשלכות של שימוש לא שוויוני בשפה והדרכים בהן ניתן להיעזר בשפה לטובת קידום שוויון מגדרי במרחב החינוכי ובכלל. הכלים שנלמדו בסדנה הועברו לכלל הסגל המנהלי והאקדמי לשימוש בטקסטים, פניות, סילבוסים, הנחיות ועוד, מול הסטודנטים והסטודנטיות.