נתיבים בחינוך לבחירה במסגרת לימודי תואר ראשון
במסגרת תכניות התואר הראשון של מכללת סמינר הקיבוצים, אנו מציעים לצד התואר הראשון ותעודת ההוראה גם בחירה בנתיבי חינוך, המאפשרים לכל סטודנט וסטודנטית התמחות מקצועית בשדות חינוכיים מגוונים ומסלול התפתחות אישי-מקצועי.
הבחירה הנוספת היא 5 נתיבי לימוד שמרחיבים משמעותית את ההכשרה של הסטודנטים והסטודנטיות ומספקים להם סל כלים, כישורים ומיומנויות רחב יותר עמו יגיעו למערכת החינוך, וכן גם אופק תעסוקתי ואפשרות לקריירה נוספת, גם ביום שאחרי ההוראה – אם יגיע כזה.
"כמכללה לחינוך אנחנו מרחיבים את הייעוד שלנו מתוך הבנה שחינוך קורה לאורך כל החיים, בזירות מגוונות וגם בעולם המבוגרים", אומרת ד"ר רוני רמות, מנהלת תכנון אסטרטגיה ופיתוח אקדמי במכללת סמינר הקיבוצים והוגת רעיון הנתיבים. "תוכנית הנתיבים מאפשרת לנו לנצל טוב יותר ולהדגיש את הכישורים והמיומנויות שיש לאנשי ונשות חינוך. כל מורה וגננת הן הרי אלופות בביצוע ותפעול, ביצירת קשרים ושותפויות, בפתרון סכסוכים, במתן פתרונות יצירתיים ומהירים, במולטי טסקינג, בתקשורת ובהפקה. למעשה אנחנו משתמשים בסט הכלים שאנחנו מעניקים לבוגרים ולבוגרות שלנו בתוך ומחוץ למערכת החינוך מתוך הבנה ששוק העבודה דורש את זה בדיוק".
לכל אחד מחמשת הנתיבים של סמינר הקיבוצים הצטרף שותף חיצוני משוק העבודה שמכיר בערכם של אנשי ונשות חינוך, מכיר בידע, ביכולות, בכישורים שלהם ורואה את התרומה הפוטנציאלית שלהם לשוק העבודה. המטרה של המהלך היא לאפשר לסטודנטים להתנסות גם מחוץ למערכת החינוך, במרחבי התנסות מקצועיים שיחשפו אותם לתרבויות ארגוניות חדשות ולקשרים ולרישות.
"השותפים שלנו הם חלק מהותי משיפור מעמד המורה או המקצוע" מסבירה ד"ר רמות. "כשהשוק החופשי ובכירים במשק מצהירים שהם יכולים למצוא ערך באנשי ונשות חינוך שלמדו בנתיב הרלוונטי להם ובניסיון שהם מביאים מתוך הניסיון החינוכי שלהם במערכת החינוך, אני מאמינה שמשם יגיע השינוי".
נתיבים בחינוך לבחירה - שאלות ותשובות
מהם נתיבי החינוך?
החל משנת תשפ"ד, במסגרת תוכניות התואר הראשון במכללה, על כל סטודנט לבחור מסלול נתיב חינוך, נוסף לתחום ההתמחות (מקצוע ההוראה, למשל: מתמטיקה) ולחטיבה הגילאית (למשל: גיל רך, על יסודי) אותם בחר. הסטודנטים היחידים שאינם נדרשים לבחור במסגרת לימודים זו הם סטודנטים שלומדים חינוך גופני או את תחומי האומנויות השונים.
האם נתיבי החינוך הם חובה לכל סטודנט לתואר ראשון במכללה?
נתיבי החינוך הנם חובה לכלל המסלולים, להוציא חנ"ג ותוכניות הפקולטה לאומנויות, אשר לומדים לימודי חינוך לא במסגרת הנתיבים.
האם נתיבי החינוך מאריכים את משך לימודי התואר?
לא. נתיבי החינוך אינם מוסיפים לשעות הלימוד או מאריכים את משך זמן הלימודים. הם חלק מתוכנית הלימודים.
מה אני מקבל/ת בתום לימודי התואר הראשון?
בתום לימודי התואר הראשון, לכל בוגר/ת יוענקו:
- תואר ראשון בחינוך. (B.Ed)
- תעודת הוראה בדיסציפלינה הנבחרת (מקצוע ההוראה) או תעודת עובד חינוך בחינוך הבלתי פורמלי.
- תעודת סיום לימודי חינוך במסלול הנבחר. בחלק מהמסלולים, התעודה היא בשיתוף גורם חיצוני שותף הרלוונטי להכשרה.
מתי ואיפה יתקיימו הלימודים בנתיבי החינוך?
לימודי כל המסלולים יתקיימו בימי חמישי בין השעות 8:30-16:00 .
לימודי כל המסלולים יתקיימו בקמפוס המרכזי בדרך נמיר 149 , תל אביב, למעט נתיב אמנות במרחב הקהילתי-חברתי, שיתקיים בקמפוס אמנויות, רחוב אחד העם 9, תל אביב.
כל המסלולים יתקיימו גם לסירוגין במרחבים חוץ מכללתיים, בארגונים שותפים, בסיורים לימודיים ובביקורים רלוונטיים לתוכנית.
מה לגבי התנסות מעשית של נתיבי החינוך?
לכל מסלול במסגרת נתיבי החינוך המפורטים לעיל, מותאמת תוכנית התנסות מעשית משלו. ההתנסות המעשית תהיה בהיקף של שנה אחת וזאת בנוסף להתנסות המעשית במוסדות החינוך (בתי ספר, גנים) שהיא חלק מההכשרה להוראה.
ההתנסות של נתיבי החינוך תתקיים גם היא בימי חמישי על חשבון שעות הנתיב. חלק ממסלולי נתיבי החינוך יכללו עבודה מעשית בארגון מקצועי או בבית חולים, וזאת לפי אופי המסלול.
האם נתיבי החינוך דורשים תוספת לשכר הלימוד?
לא. נתיבי החינוך נכללים בגובה שכר הלימוד ללימודי תואר ראשון B.Ed במכללה.
האם אפשר לבחור יותר ממסלול נתיבי חינוך אחד?
לא. לא ניתן לבחור יותר ממסלול אחד. כל לימודי נתיבי החינוך מתקיימים במקביל.
האם ניתן לעבור במהלך השנים בין הנתיבים?
בעיקרון רצוי שלא. מעבר שכזה יצריך השלמות ועלול לגרום לגרירת הלימודים מעבר לארבע שנים.
האם יש תנאי קבלה לנתיבי החינוך?
בכל המסלולים יהיה הליך מיון, הקבלה אינה אוטומטית.
לנתיבי חינוך בדגש על פיתוח וניהול הדרכה בארגונים - נדרשת רמת אנגלית של מתקדמים ב' או פטור.
קבלה לנתיבי חינוך בדגש על חינוך והדרכה במרחב הרפואי, מצריכה הסכמה לקבלת חיסונים כל שנה על מנת להשתלב בהתנסות מעשית בבתי החולים.