ד"ר מעין מזור, ראש החוג
חבר סגל בכיר. מלמד את תרבויות יוון ורומא העתיקות ותולדות בית שני. תחומי המחקר שלו הם מיתוסים ותיאוריות של מיתוסים, ועניינו הייחודי הוא בפרשנויות פסיכואנליטיות של מיתוסים. ד"ר מזור הוא עמית בינתחומי במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו ומורה ללטינית. בוגר החוגים להיסטוריה וללימודים קלאסיים באוניברסיטת תל אביב. עורך כתב העת הרב-תחומי לחינוך חברה ותרבות "גילוי דעת" בהוצאת סמינר הקיבוצים והקיבוץ המאוחד. עם מבחר פרסומיו הבולטים נמנים שלושה ספרים שיצאו לאור בעשור האחרון:
- מזור, מעין. מבוא קצר לתולדות רומא, מייסודה ועד סוף תקופת הרפובליקה. הוצאת כרמל, 2021.
- מזור, מעין. אלים, גיבורים ומיתוסים ביוון העתיקה. הוצאת מודן, 2014.
- מזור, מעין. אדיפוס, לידתו של מיתוס. הוצאת כרמל, 2011.
ספרו החדש שיעסוק בתרבות ובהיסטוריה של יוון העתיקה עתיד להתפרסם בהוצאת כרמל.
ד"ר רן אור-נר
חבר סגל בכיר. תחומי מחקריו מתמקדים בהיסטוריה הישראלית-פלסטינית ובנשים בתקופת השואה בגרמניה הנאצית. בוגר החוג להיסטוריה של המזרח התיכון והחוג להיסטוריה כללית והיסטוריה של עם ישראל מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב.
אשתקד פורסם בהוצאת רסלינג ספרו "גאות מתחת לפני הים: יהודים, אנגלים, פלסטינים וירדנים במפעלי האשלג".
ספרו החדש "נשים גרמניות בשירות ה-SS: המקרה של אושוויץ-בירקנאו וברגן בלזן" מצוי בשלבי עריכה מתקדמים.
שרונה ברגר
מדריכה פדגוגית להיסטוריה במסלול העל-יסודי ובתוכנית להסבת אקדמאים. בוגרת החוג להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב והחוג לחינוך בהתמחות של ניהול מערכות חינוך. עוסקת יותר משני עשורים בהוראת ההיסטוריה בחינוך העל-יסודי ובהדרכה פדגוגית של מורים במרכז לפיתוח סגלי הוראה.
ד"ר אלי בר-חן
עבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטת תל אביב התמקדה בארגונים יהודיים בינלאומיים במאה ה-19: "כל ישראל חברים", "אגודת אחים" ו"חברת העזרה ליהודי גרמניה". את המחקר האמפירי לעבודה ביצע בערים פריז, לונדון, ברלין וירושלים. מתמחה בקולוניאליזם ובקולוניאליזם פנים-יהודי וכן במעורבות הנאצים בצפון אפריקה במלחמת העולם השנייה. לימד במשך שמונה שנים באוניברסיטת מינכן. היה עמית מחקר בקולג' המדעי בברלין, בתוכנית "אירופה במזרח התיכון והמזרח התיכון באירופה". בעשר השנים האחרונות מלמד היסטוריה מודרנית במחלקה להיסטוריה במכללת סמינר הקיבוצים. מתמקד בין השאר בהיסטוריה של הקולוניאליזם, בהיסטוריה ואקולוגיה ובהיסטוריה של נאציזם. דובר אנגלית, גרמנית, צרפתית, איטלקית וערבית. לומד כיום רוסית ויפנית ומקפיד לצאת לטרק של חודשיים בכל שנה במקומות שונים בעולם.
ד"ר שרון גבע
חברת סגל בכירה והיסטוריונית של תולדות עם ישראל בעת החדשה. מחקריה עוסקים בנשים ומגדר בתקופת השואה ובזיכרון השואה בישראל במגוון היבטים, וכן בהיסטוריה של היישוב ומדינת ישראל בהקשרים של פוליטיקה, מגדר וחברה. ד"ר גבע משמשת כהיסטוריונית בבית לוחמי הגטאות ע"ש יצחק קצנלסון, והיא זוכת הפרס ע"ש מרדכי איש-שלום בתולדות ארץ ישראל לשנת תשע"א מטעם יד יצחק בן-צבי. פרסמה עד כה שלושה ספרים:
- גבע, שרון. כל השאר הוא אלמוות: פרשת חייהם של צביה לובטקין ויצחק (אנטק) צוקרמן. הוצאת הקיבוץ המאוחד, יד טבנקין ובית לוחמי הגטאות, 2023.
- גבע, שרון. האשה מה אומרת? נשים בישראל בשנות המדינה הראשונות. הוצאת מאגנס, 2020.
- גבע, שרון. אל האחות הלא ידועה: גיבורות השואה בחברה הישראלית. הקיבוץ המאוחד, סדרת מגדרים, 2010.
- גבע, שרון (עורכת). השואה: שעת חינוך. הקיבוץ המאוחד ומכון מופ"ת, 2017.
ד"ר אלון גן
חבר סגל בכיר. יו"ר פורום חוקרי הקיבוץ ותנועת העבודה ומנהל המחקר במרכז יד טבנקין. מחקריו והקורסים שהוא מלמד עוסקים בסוגיות של עיצוב הזהות הישראלית מראשית המפעל הציוני ועד ימינו.
פרסם בעשור האחרון שני ספרים:
- גן, אלון. קורבנותם אומנותם: משיח קורבני לשיח ריבוני. הוצאת המכון הישראלי לדמוקרטיה, 2014.
- גן, אלון (עורך). החינוך הקיבוצי. הוצאת הקיבוץ המאוחד, יד טבנקין, מכון מופ"ת וסמינר הקיבוצים, 2021.
ד"ר מיכל ווסר
היסטוריונית של העת החדשה המודרנית. עבודת הדוקטורט שלה עסקה בפולמוס המוסרי שהתפתח בבריטניה בעקבות הפצצת ערי גרמניה במהלך מלחמת העולם השנייה. עבדה שנים רבות בבית החינוך שער-הנגב כרכזת מקצועות ההיסטוריה ומדעי הרוח וכמורה לתיאטרון. קידמה תוכניות חלופיות לבחינות הבגרות בהיסטוריה שקיבלו את אישור משרד החינוך. יזמה הקמת בית ספר על-יסודי חדשני שנפתח בתל אביב בשנת תשפ"ב. מדריכה פדגוגית להוראת היסטוריה ומרצה במכון הדמוקרטי. ליוותה מנהלי בתי ספר בתהליכים של הטמעת חדשנות פדגוגית. ד"ר ווסר משמשת כחוקרת ועמדה בראש צוות מחקר במכון מופ"ת במסגרת המכון לחינוך היסטורי בראשות פרופ' אייל נווה וד"ר נמרוד טל. לימדה וחוקרת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני מפרספקטיבה מולטי-נרטיבית.
ד"ר ירון ונסובר
מדריך פדגוגי להוראת ההיסטוריה. כותב על מורים ומתמקד בעיקר בהכשרת מורים, במורכבות ההוראה ובקסמה, באופייה הסיפורי של ההיסטוריה וכן בקשר שבין היסטוריה לספרות. ד"ר ונסובר סבור שהניסיון לפצח את סודות הלמידה וההוראה משול לניסיון להגיע אל האופק – ככל שנדמה כי מתקרבים אליו, כך הוא הולך ומתרחק. נקודת מוצא זו מעצימה את האתגר שהוא מציב בשאלות כגון כיצד לעשות את הלימוד מעניין ומסקרן עבור התלמידים, מהו מקומן של תחושת הבטן והאינטואיציות בחינוך ובמחקר החינוך, באילו דרכים עקיפות ניתן להציץ לתוך כיתת הלימוד או מהו טיב היחסים שבין האקדמיה לבית הספר.
ד"ר נמרוד טל
חבר סגל בכיר. חוקר ומלמד בתחומי ההיסטוריה של ארצות הברית, חינוך היסטורי בישראל ובעולם והוראת היסטוריה. הקים ומנהל יחד עם פרופ' אייל נווה את המכון הישראלי לחינוך היסטורי במכללת סמינר הקיבוצים.
עם פרסומיו הבולטים נמנים שלושה ספרים:
- Tal, Nimrod. The American civil war in British culture: Representations and responses, 1870 to the present. Palgrave, 2015.
- Tal, Nimrod. Cultures of war in graphic novels. Rutgers University Press, 2018.
- טל, נמרוד ונווה אייל (עורכים חינוך היסטורי: זירות וזיקות. מכון מופ"ת והקיבוץ המאוחד, [מתוכנן להתפרסם ב-2023]. )
שמיר יגר
תחומי המחקר וההוראה של שמיר מתמקדים בהיסטוריה גרמנית, בהיסטוריה של החינוך, בשילוב פדגוגיה דיגיטלית בהוראת ההיסטוריה וחשיבה היסטורית. בתחילת דרכו בתחומי החינוך היה מורה וכן שותף בצוות המייסד של בית הספר "חברותא". לאחר מכן ניהל את תחום ההיסטוריה במרכז לטכנולוגיה חינוכית (מטח), וכיום מוביל את היוזמה לעידוד למידת חקר, בשיתוף החברה ההיסטורית הישראלית, משרד החינוך והרשת האירופית Eustory.
ד"ר אמנון יובל
חבר סגל בכיר. כתב את עבודת הדוקטורט שלו בבית הספר ללימודים מתקדמים במדעי החברה בפריז. מכהן כראש תוכנית התואר השני להוראת מדעי הרוח בגישה רב-תחומית במכללת סמינר הקיבוצים.
בליבת העיסוק של מחקריו מצויים:
- התרבות הפוליטית בבריטניה ובצרפת בעידן המהפכה הצרפתית.
- המפעל הרעיוני-תרבותי של תנועת הנאורות והשלכותיו.
- מסעות ומפגשים בין-תרבותיים ברחבי אירופה ומחוצה לה בשנים שסביב מפנה המאה ה-18.
- פוליטיקה בת-זמננו ונקודות המפגש בין חינוך, פוליטיקה ואידאולוגיה.
אסופת המאמרים שערך יחד עם ד"ר דפנה יצחקי, "דיו כתובה על נייר מחוק: חינוך בישראל והסכסוך היהודי-ערבי", התפרסמה ב-2022 בהוצאת רסלינג. בימים אלה מקדם ד"ר יובל שני מחקרים:
- מחקר הבוחן את המהפכה הצרפתית דרך פריזמת המושג טראומה.
- מחקר המשווה בין המשפטים הפוליטיים שהתקיימו בבריטניה לאלה שהתקיימו צרפת בעשור האחרון של המאה ה-18.
איל קרן
מדריך פדגוגי להיסטוריה במסלול העל-יסודי ובחינוך המיוחד מאז שנת 2009. בוגר החוג להיסטוריה באוניברסיטה העברית בירושלים, ומומחה לנושא השסע העדתי בישראל ולהיסטוריה של הסכסוך הישראלי-ערבי. מרצה במכינות קדם-צבאיות "רבין" ו"רעות", ובמרכז לאוכלוסייה הוותיקה במטה אשר. בשנים 2010–2018 שימש מדריך פדגוגי במסלול העל-יסודי במכללת אורנים. השתתף בכתיבת הספר "ללמוד את הנרטיב ההיסטורי של האחר" שיצא לאור בשנת 2009 בהוצאת פריים.
ד"ר ח'אלד שייח אחמד
מרצה לאסלאם בימי הביניים ולאסלאם המודרני. חוקר מאורעות היסטוריים מרכזיים שהתחוללו מהמאות הראשונות לאסלאם ואת השפעתם על חיי המוסלמים, ובכלל זה האסלאם המודרני, מתוך הדגשת הפן ההיסטורי-חברתי, ובלי להתעלם מן הפן הדתי. הקורסים של ד"ר שייח אחמד עוסקים בתהליכים המרכזיים שעברו על עמי האזור, במגמות פוליטיות וכן במושגי יסוד במורשת הערבית והאסלאמית – כל זאת מתוך הצגת תמונה שלמה וברורה של האירועים הדרמטיים והמהותיים של ראשית האסלאם, שהשלכותיהם מורגשות עד עצם היום הזה. ח'אלד חוקר גם ספרות ערבית קלאסית, ומתמקד בסיפורים דמויי "אלף לילה ולילה" ששרדו בכתבי יד הממתינים שיתמזל מזלם לראות אור ולהיחקר.
ד"ר מרב שניצר
היסטוריונית של ימי הביניים והעת החדשה המוקדמת. חוקרת היסטוריה יהודית ונוצרית ומתמקדת בתרבות חומרית ובהיסטוריה של נשים. במחקריה האחרונים עוסקת באופנה ובתרבות האוכל והשתייה במערב. עם קבלת תואר דוקטור מאוניברסיטת תל אביב, המשיכה למסלול פוסט-דוקטורט באוניברסיטת ברנדייס בבוסטון, ולאחר מכן לפוסט-דוקטורט במכון ללימודים מתקדמים באוניברסיטת סורבון פריז. מאמריה עוסקים במחקר התרבות החומרית ומתמקדים באוצרות היהודים ובמהפכת האופנה בימי הביניים.
ספרה, "אונס בין הלכה למציאות: היחס לכפיית יחסי מין על נשים בקהילות היהודיות בגרמניה וצפון צרפת בימי הביניים", המבוסס על עבודת הדוקטורט שלה, התפרסם בהוצאה לאור של אוניברסיטת תל אביב ב-2017.
ד"ר עתליה שרגאי
עוסקת בהיסטוריה חברתית ותרבותית של היחסים בין ארצות הברית למדינות מרכז אמריקה במאה ה-19 ובמאה ה-20. מתמקדת בסוגיות של הגירה, מגדר, תרבות חומרית, יצירת זהות ומה שביניהם. פרויקט המחקר הנוכחי שלה, שזכה לתמיכת הקרן הלאומית הישראלית למדעים, עוסק באוטוסטרדה הפאן-אמריקנית. ד"ר שרגאי מלמדת קורסים בתחומי ההיסטוריה של האמריקות, ההגירה וההיסטוריה שבעל פה. בשלל פרסומיה, ספר מקיף שפורסם לא מכבר בהוצאה לאור של אוניברסיטת נברסקה:
Shragai, Atalia. Cold War Paradise: Settlement, Culture and Identity-Making among U.S. Americans in Costa Rica 1945–1980. University of Nebraska Press, 2022.