3 1

הליך הרישום לסדנאות סטאז'
סטודנטים להסבה, בוגרים וחיצוניים יש להיכנס ללינק להרשמה

סטודנטים שנה ד' (סדירים) נרשמים באופן מקוון כשהפקולטה פותחת שיבוץ מערכת.


חובת התמחות בהוראה

ההתמחות בהוראה (סטאז') מתבצעת בשנת העבודה הראשונה במערכת החינוך, והיא חובה על כל בוגרי המסלולים ללימודי תעודת הוראה. ניתן להשתלב בהתמחות החל משנת הלימודים האחרונה לתואר ולתעודת ההוראה, ובתנאי שהושלמו לפחות 80% מהחובות הלימודיים לשנים הקודמות, לרבות חובות ההתנסות המעשית ולימודי עזרה ראשונה. מורים בעלי וותק של מעל חמש שנים של הוראה או בעלי קביעות במערכת החינוך יכולים להגיש בקשה לפטור מהתמחות בגף כניסה להוראה במשרד החינוך ל"ברוך אלון" למייל baruchal@education.gov.il

מקום העבודה בשנת ההתמחות
ככלל, ההתמחות בהוראה תיעשה בשכבת הגיל: קדם יסודי, יסודי, חט"ב או עי"ס, ובהתמחויות: מקצועות ההוראה, שהמתמחה הוכשר להם במהלך ההכשרה להוראה. על כל מועמד להתמחות, למצוא עבודה בהתאם להכשרתו. יש לפנות למפקחים במחוזות, ניתן גם לברר ישירות בבתי הספר. כדאי להצטייד בדף "קורות חיים". 
למועמדים להוראה בבתי הספר, ניתן להגיש מועמדות להוראה באופן מקוון ב"פורטל עובדי הוראה- מרחב המנהלי- הגשת מועמדות להוראה".

היקף המשרה
היקף המשרה להתמחות הוא שליש משרה לפחות.

כל מתמחה שישובץ בבית ספר יסודי רשמי או בחטיבת ביניים רשמית, או יעבוד בחינוך הקדם יסודי, תנאי העסקתו ושכרו יהיו לפי הסכם "אופק חדש", כדלהלן:
בהסכם "אופק חדש" – שליש משרה הוא היקף של 12 שעות שבועיות. העסקה בהיקף הקטן משליש משרה - לא יכולה להיחשב כהתמחות.

פירוט אופי שליש המשרה בזיקה להסכם "אופק חדש"
שעות ההוראה יורכבו מ- 3 סוגים של שעות: שעות פרונטאליות, שעות פרטניות ושעות שהייה. שעות פרונטאליות - הוראה במליאת הכיתה, בבית ספר יסודי - 8 שעות שבועיות. בחטיבת ביניים - 7 שעות שבועיות. שעות פרטניות - 2 שעות שבועיות הן בחינוך היסודי והן בחטיבת הביניים, שעות המיועדות להוראה של קבוצה המונה 5-1 תלמידים, שעות שהייה - 2 שעות שבועית בחינוך היסודי: פגישות עבודה עם החונך והשתתפות בפגישות עם הצוות הבית ספרי, 3 שעות שבועיות בחטיבת הביניים. אופי שליש המשרה בקדם יסודי: לגננת מנהלת גן: 10 שעות עבודה בגן הילדים. לגננת משלימה: 11 שעות עבודה בגן הילדים.


מי שלא השתלב באופק חדש
היקף שליש משרתו בהוראה: 10 שעות הוראה ביסודי ובקדם יסודי, ו-8 שעות הוראה בעל יסודי.
 

פירוט אופי שליש משרה ברפורמת "עוז לתמורה"
הרכב שליש המשרה יורכב משלושה מרכיבים: שעות פרונטליות (כולל שעות חינוך, שעות הכנה לבגרויות ושעות תפקיד אחרות) שעות פרטניות, ושעות תומכות הוראה.
שעות פרונטליות – 8 ש"ש להוראה במליאת הכיתה ועבור שעות תפקיד והן יבוצעו ע"י המורים בין כתלי בי"ס .
שעות פרטניות – 2 ש"ש בשעות אלו יעבוד המורה עם תלמיד אחד או עם קבוצה של עד שלושה תלמידים או לפי החלטת הצוות הפדגוגי בראשות מנהל בית הספר.
שעות תומכות הוראה – 3.5 ש"ש  בשעות אלו ישהה המורה ויעסוק בפעילויות הבאות: פגישה עם החונך, ישיבות עבודה השתלמויות צוותיות, שיחות עם הורים, הכנת חומרי הוראה, בדיקת עבודות ומבחנים.


משך ההתמחות
משך ההתמחות הוא שנת לימודים אחת. אם לא הוצע למתמחה שיבוץ לשנת לימודים מלאה – תוכר התמחותו אם הועסק ששה חודשי עבודה מלאים באותה השנה, בהיקף הנדרש להתמחות. המועד האחרון לכניסה להתמחות, לצורך עבודה בטווח של ששה חודשים לפחות, הוא 20 בדצמבר בכל שנה. במקרה זה תוכרנה גם שתי תקופות עבודה של שלושה חודשים כל אחת לפחות באותה שנה. בכל מקרה לא תוכר צבירה של ימי עבודה בודדים של מילוי מקום יומי כהתמחות בהוראה.

שכר המתמחה בשנת ההתמחות בהוראה מתוך הסכם אופק חדש
א. מתמחה שסיים 80% מחובותיו הלימודיים לשנים א'-ג' יקבל בשנת ההתמחות דרגת שכר של מתמחה למשרה מלאה (שהם 90% משכר מורה מתחיל בעל תואר ב"א בדרגה 1 ובוותק 0).
ב. מתמחה שלא סיים 80% מחובותיו הלימודיים לשנים א'-ג' יקבל בשנת ההתמחות דרגת שכר של מורה בלתי מוסמך 
ג. מתמחה שתקופת התמחותו היא בשנה שלאחר סיום לימודיו לתואר אקדמי ולתעודת הוראה, וכן מתמחה בוגר תכנית המצוינים (המסיים את לימודיו בתכנית מיוחדת, בשלוש שנים) בהתניות הבאות:
1. המתמחה ימציא אישורים על זכאותו לתואר אקדמי ולתעודת הוראה עד סוף חודש מרץ של שנת ההתמחות, וכך ימשיך לקבל את השכר הנ"ל עד סוף השנה.
2. אם המתמחה לא ימציא אישורים על זכאותו לתואר אקדמי ולתעודת הוראה לכל המאוחר עד סוף מרץ של שנת ההתמחות, הוא יקבל דרגת שכר של מתמחה ושכרו ינוכה רטרואקטיבית מ-1 בספטמבר של אותה שנה, בהפרש השכר של מורה בעל תואר ראשון שאותו קיבל ובין השכר של מתמחה בהוראה, בהתאם לעבודתו ולהיקף משרתו.

מי שאינו בהסכם "אופק חדש" - ישתכר בתקופת ההתמחות על פי התואר שבידיו. במקרה זה, השכר למתמחה שבחר לעשות את ההתמחות בהוראה במקביל לשנת לימודיו האחרונה הוא שכר "מורה מוסמך בכיר" ובתנאי שיציג אישור מן המוסד המכשיר על מילוי חובות הלימודים לשנים הקודמות.

הגורם המשלם
עבודת ההוראה בשנת ההתמחות היא בשכר, על פי הנ"ל. עבודה ללא שכר לא תוכר כלל כהתמחות. הגורם המשלם הוא משרד החינוך או בעלות המוסד, או עמותה המוכרת ע"י משרד החינוך.

ותק וקידום בדרגות בשנת ההתמחות
שנת ההתמחות נחשבת כשנת ותק לקביעות, בתנאי שמשך תקופת ההתמחות עונה על הכללים להכרה בשנה זו כשנת ותק: לא פחות מ-6 חודשי עבודה באותה שנה. התנאים לקידום בדרגות של "אופק חדש" מתחילים רק לאחר שנת ההתמחות. כמו כן, הכניסה ל"עוז לתמורה" מתחילה רק לאחר שנת ההתמחות.
 

יש למלא טופס מקוון "אישור מסגרת להתמחות". את הטופס ניתן למצוא באתר סמינר הקיבוצים - פורטל סטודנטים - אפשרויות נוספות - סטאג' - טופס אישור מקום ההתמחות.
יש למלא את שם מוסד ההתמחות, סמל מוסד , שם המורה החונך, ת.ז של המורה החונך.


החונך/ת:
בתהליך השיבוץ לעבודה בניהול כוח אדם במחוז – יידרש המתמחה להציג את שם החונך/ת ואת מס' ת.ז. של החונך/ת. בבית הספר ימונה החונך על ידי מנהל בית הספר או המפקח, בחינוך הטכנולוגי ימונה החונך רק על ידי המפקח. בגן ילדים המפקחת ממנה את הגננת החונכת. תפקיד החונך/ת : ללוות את המתמחה ולסייע בקליטתו במערכת, באמצעות מפגשים שבועיים קבועים. יש להתחיל בפגישות החונכות באופן מיידי, עם קבלת העבודה. החונך יצפה במתמחה לפחות פעמיים במחצית, יתעד בכתב, ייתן משוב שוטף, ימלא את ההערכה המעצבת באמצע השנה, ויהיה שותף בהערכה המסכמת בסוף השנה. החונך יהיה בעל ותק של 5 שנים לפחות בהוראה ויהיה בוגר קורס להכשרת חונכים, ויוזמן למפגשים במהלך שנת החונכות. החונך מקבל תשלום עבור תפקידו. יש לדווח לרכז ההתמחות את פרטי החונך.

הערכת המתמחה
שתי הערכות יבוצעו במהלך השנה: הערכה מעצבת- הערכת אמצע שנה (בחודש ינואר) והערכה מסכמת (במהלך חודש מאי). ההערכה המעצבת תיעשה ע"י השותפים להערכה- המתמחה, מנהל בית הספר והחונך. ההערכה המסכמת מקוונת תיעשה על ידי ועדה בראשות מפקח או מנהל.
בבתי הספר: נתוני ההערכה ייקלטו באמצעות מערכת מקוונת. המעריכים הם: מנהל בית הספר בשיתוף המפקח, המורה החונך/ת והמתמחה עצמו.
בגני ילדים: המעריכים הם: מפקחת הגן, הגננת החונכת והמתמחה. בראשות הוועדה עומדת המפקחת המחוזית הרפרנטית, בהשתתפות חברת ענף ההתמחות בהוראה.

סדנת ההתמחות בהוראה, סדנת הסטאז'
בשנת ההתמחות חייב המתמחה להשתתף בסדנה של תמיכה, העצמה והתפתחות מקצועית, בהיקף של 60 שעות - סדנת סטאז'. חובה על המתמחה להשתתף בסדנת סטאז' לאורך כל השנה, באחת מן המכללות לחינוך או האוניברסיטאות. קבלת הרישיון מותנה גם בעמידה בהצלחה בדרישות הסדנה. הסדנה אמנם איננה מוכרת לגמול לצורך פיתוח מקצועי באופק חדש, אבל היא חלק מחובות הסטאז'. בשנת ההתמחות - אין כל דרישה להשתתף בהשתלמויות לפיתוח מקצועי, שכן סדנת הסטאז' והחונכות הן המסגרות היחידות הנדרשות. למתמחה ב"אופק חדש" שהשתלם בשנת ההתמחות - לא תוכר ההשתלמות לצורך קידום. למתמחה שאינו באופק חדש ושמבצע את שנת ההתמחות לאחר שסיים את כל חובותיו הלימודיים לתואר ולתעודת הוראה – תוכל להיות הסדנה מוכרת לצורך גמול השתלמות.

רישיון לעיסוק בהוראה
בתום שנת ההתמחות בהוראה, לאחר שהערכה המסכמת נקלטה במשרד החינוך באגף התמחות וכניסה להוראה, מתמחה שעבר בהצלחה את שנת ההתמחות ישלח את האישור אודות ההתמחות, והאישור אודות הסדנה, בצירוף מסמכי תואר ותעודת הוראה אל האגף הבכיר לכוח אדם בהוראה, מירב יצחקי ואז יישלח לביתו הרישיון לעיסוק בהוראה מצ"ב טופס בקשת ערר.
במקרה שבו ההמלצה "לא זכאי לרישיון הוראה" בהערכת סיכום והמלצה זו אינה תואמת את הערכה של המתמחה יש לפנות לערר.

מצגת הדרכה - התמחות בהוראה
לאתר הסטאז' של משרד החינוך - אגף התמחות וכניסה להוראה
אתר סטאז' קל (מכללת תלפיות)

 

מסגרות מאושרות להתמחות להוראה/לגן

במהלך הפעלת מערך ההתמחות בהוראה, אנו עדים לפניות רבות המגיעות אלינו מצד גופים שונים, להכרה בהם כמסגרת מאושרת להתמחות בהוראה (סטאז').
אמנם, השאיפה המרכזית של אגף התמחות וכניסה להוראה היא שהמתמחים בהוראה ישתלבו בהוראה במערכת החינוך בשעות תקן רשמיות בלבד. יחד עם זאת, פועלות במערכת החינוך עצמה תכניות מפוקחות של הוראה לכל דבר, שלא במסגרת שעות התקן.

המסגרות המאושרות להתמחות בהוראה בגן ובבי"ס מתפרסמות בכל שנה במהלך חודש יולי תחילת אוגוסט ע"י משרד החינוך .
ניתן למצוא את הרשימה העדכנית לאותה שנה באתר משרד החינוך אגף הכניסה להוראה תחת מסגרות מאושרות להתמחות.

העסקה במסגרת שאינה מופיעה בחוברת זו לא תוכר לצורך חובת התמחות בהוראה.

הליך הרישום לסדנאות התמחות


סטודנטים להסבה, בוגרי מכללת סמינר הקיבוצים  וסטודנטים בוגרי מוסד אקדמי אחר (מכללות/אוניברסיטאות) יש להיכנס ללינק להרשמה

סטודנטים שנה ד' הסדירים במכללת סמינר הקיבוצים נרשמים באופן מקוון שנפתח הליך השיבוץ במערכת ע"י הפקולטה. במהלך חודש אוגוסט

לאחר הרישום לסדנא ,יש למלא טופס מקוון "אישור מסגרת להתמחות"

קבלת הרישיון מותנית בעמידה בהצלחה בדרישות הסדנה בציון 75 ומעלה. הסדנה איננה מוכרת לגמול לצורך פיתוח מקצועי באופק חדש בשנת ההתמחות.

 

חובת ההתמחות בהוראה
ההתמחות בהוראה (סטאז') מתבצעת בשנת העבודה הראשונה במערכת החינוך, והיא חובה לבוגרי כל המסלולים ללימודי תעודת הוראה לצורך קבלת רישיון הוראה. זאת, בתנאי שהושלמו לפחות 80% מהחובות הלימודיים, לרבות חובות ההתנסות המעשית, וקורס עזרה ראשונה, זהירות בדרכים וביטחון ובטיחות.

מי שטרם סיימו חובותיהם והתקבלו לעבוד כעובד הוראה באופן חריג ולאחר אישור הפיקוח של משרד החינוך, יוכלו להתחיל את שנת ההתמחות ולהירשם לסדנת ההתמחות, אך לא יוכלו לקבל רישיון הוראה עד לסיום כל החובות.

מורים בעלי ותק של חמש שנים ומעלה בהוראה או בעלי קביעות במערכת החינוך יכולים להגיש בקשה לפטור מהתמחות בגף כניסה להוראה במשרד החינוך למייל   baruchal@education.gov.il

סדנת התמחות

בשנת ההתמחות ולצורך קבלת רישיון ההוראה חייב המתמחה להשתתף בסדנת התמחות בהיקף של 60 שעות , הכוללת תמיכה וליווי מקצועי במכללה לחינוך או באוניברסיטה.

קבלת הרישיון מותנית בעמידה בהצלחה בדרישות הסדנה בציון 75 ומעלה. הסדנה איננה מוכרת לגמול לצורך פיתוח מקצועי באופק חדש בשנת ההתמחות.

 

מקום העבודה בשנת ההתמחות
ההתמחות בהוראה תיעשה בשכבת הגיל: קדם יסודי, יסודי, חטיבת ביניים או על יסודי ובמקצועות ההוראה, שהמתמחה הוכשר להם במהלך לימודיו. על כל מתמחה למצוא עבודה בהתאם להכשרתו.

ישנן מספר דרכים למציאת עבודה:

  1. פניה לפיקוח של משרד החינוך
  2. פניה למנהלי בתי הספר
  3. למועמדים להוראה בבתי הספר, מומלץ להגיש מועמדות להוראה באופן מקוון ב"פורטל עובדי הוראה- מרחב המנהלי- הגשת מועמדות להוראה, בלינק זה


היקף המשרה בשנת ההתמחות

בכדי לקבל רישיון הוראה יש להתמחות בשליש משרה לפחות. העסקה בהיקף הקטן משליש משרה לא יכולה להיחשב כהתמחות.

על פי הסכמי "אופק חדש" (הקיימים בבתי הספר הרשמיים) – שליש משרה יחשב בהיקף של 12 שעות שבועיות.


פירוט שעות ההוראה בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים:
שעות ההוראה יכללו שעות פרונטאליות, שעות פרטניות ושעות שהייה.

  • שעות פרונטאליות - הוראה במליאת הכיתה, בבית ספר יסודי - 8 שעות שבועיות. בחטיבת ביניים - 7 שעות שבועיות.
  • שעות פרטניות - 2 שעות שבועיות בחינוך היסודי ובחטיבת הביניים, מיועדות להוראה של קבוצה המונה 5-1 תלמידים.
  • שעות שהייה - 2 שעות שבועית בחינוך היסודי: פגישות עבודה עם החונך והשתתפות בפגישות עם הצוות הבית ספרי, 3 שעות שבועיות בחטיבת הביניים.

 

פירוט  שעות ההוראה בחינוך הקדם יסודי:

  • למנהלת גן: 10 שעות עבודה בגן הילדים.
  • גננת משלימה: 11 שעות עבודה בגן הילדים.

מתמחה שלא סיים את 80 אחוז החובות ואינו בעל תואר אקדמי מלא ,לא יוכל להשתלב ב"אופק חדש" והיקף שליש משרתו בהוראה יהיה: 10 שעות הוראה בחינוך הקדם יסודי ובחינוך היסודי, ו-8 שעות הוראה בחינוך העל יסודי.
 

מתמחים המלמדים בחינוך העל יסודי יעבדו לפי רפורמת "עוז לתמורה"

שליש המשרה תכלול 13.5 שעות הוראה בחלוקה לשעות פרונטאליות, שעות פרטניות ושעות תומכות הוראה.

  • שעות פרונטאליות - הוראה במליאת הכיתה, בבית ספר יסודי - 8 שעות שבועיות. בחטיבת ביניים - 7 שעות שבועיות.
  • שעות פרטניות - 2 שעות שבועיות המיועדות להוראה עם תלמיד אחד או עם קבוצה של עד שלושה תלמידים או לפי החלטת הצוות הפדגוגי בראשות מנהל בית הספר.
  • שעות תומכות הוראה – 3.5 שעות שבועית המיועדות לפגישות עבודה עם החונך והשתתפות בפגישות עם הצוות הבית ספרי, שיחות הורים, הכנת חומרי הוראה ובדיקת מטלות ומבחנים.

 

משך ההתמחות
משך ההתמחות היא שנת לימודים אחת. משרד החינוך מכיר בהתמחות אם המתמחה הועסק במשך ששה חודשי עבודה מלאים באותה השנה ברצף. תתאפשר העסקה שאינה ברצף, כאשר בכל מחצית מספטמבר- ינואר יש לעבוד לפחות 3 חודשים ובמחצית השנייה (ינואר ועד יוני) 3 חודשים נוספים בהיקף הנדרש להתמחות. המועד האחרון לכניסה להתמחות, לצורך עבודה בטווח של ששה חודשים לפחות, הוא 20 בדצמבר בכל שנה. לא תוכר צבירה של ימי מילוי מקום כהתמחות בהוראה.


מסגרות מאושרות להתמחות בבתי הספר ובגני הילדים
המסגרות המאושרות להתמחות בהוראה בבתי הספר ובגני הילדים מתפרסמות בכל שנה במהלך חודש יולי ע"י משרד החינוך. אישור ההכרה במסגרות המוכרות להתמחות הינו אישור לשנה אחת בלבד, לכן יש להתעדכן ברשימה העדכנית לאותה שנת לימודים.
ניתן למצוא את הרשימה העדכנית לאותה שנה באתר משרד החינוך אגף הכניסה להוראה תחת "מסגרות מאושרות להתמחות"

כל העסקה במסגרת שאינה מאושרת ע"י משרד החינוך, לא תוכר לצורך חובת התמחות בהוראה

 

תשלום בזמן ההתמחות
עבודת ההוראה בשנת ההתמחות היא בשכר. עבודה ללא שכר לא תוכר כלל כהתמחות. הגורם המשלם הוא משרד החינוך או בעלות המוסד, או עמותה המוכרת ע"י משרד החינוך.


ליווי המתמחה במסגרת החינוכית

לכל מתמחה יוצמד חונך שתפקידו ליווי המתמחה וסיוע בקליטתו במערכת, באמצעות מפגשים שבועיים קבועים. יש להתחיל בפגישות החונכות באופן מיידי, עם קבלת העבודה. החונך יצפה במתמחה לפחות פעמיים במחצית, יתעד בכתב, ייתן משוב שוטף, ימלא את ההערכה המעצבת באמצע השנה, ויהיה שותף עם המנהל ,בהערכה המסכמת בסוף השנה
בתהליך השיבוץ לעבודה בניהול כוח אדם במחוז – יידרש המתמחה להציג את שם החונך/ת ואת מס' ת.ז. של החונך/ת.

 

הערכת המתמחה בבתי הספר
יבוצעו שתי הערכות במהלך השנה, ע"י מנהל/ת בית הספר והמורה החונך/כת

  1. הערכה מעצבת- הערכת אמצע שנה תתקיים בחודש ינואר.
  2. הערכה מסכמת תתקיים בחודש מאי, הערכה זו מקוונת , ומוזנת לפורטל עובדי הוראה במרחב המנהלי.


הערכת המתמחה בגני ילדים
יבוצעו שתי הערכות במהלך השנה, ע"י מפקחת הגן, הגננת החונכת והמתמחה.

  1. הערכה מעצבת- הערכת אמצע שנה תתקיים בחודש ינואר.
  2. הערכה מסכמת תתקיים בחודש מאי, הערכה זו מקוונת ומוזנת לפורטל עובדי הוראה במרחב המנהלי.

להערכת אמצע לעובדי הוראה בתי ספר - לחצו כאן 

להערכת אמצע גני ילדים - לחצו כאן

 

רישיון לעיסוק בהוראה
בתום שנת ההתמחות בהוראה, לאחר  קליטת ההערכה המסכמת במשרד החינוך, המתמחה ישלח את אישור ההתמחות, ההשתתפות בסדנא, מסמכי התואר ותעודת ההוראה באופן מקוון לפורטל עובדי הוראה לצורך קבלת הרשיון.

מייל– אגף רישיונות להוראה
rishayon@education.gov.il

פורטל משרד החינוך
 https://poh.education.gov.il/pituachmiktzoi/evaluations/pages/interns-evaluation.aspx

במקרים חריגים בהערכת הסיכום ייכתב "לא זכאי לרישיון הוראה". מומלץ להתייעץ עם מנחה הסדנה ובמידה והמלצה זו אינה תואמת את הערכת המתמחה ניתן לפנות לערר, באמצעות פורטל עובדי הוראה


מידע נוסף ניתן לקרוא באתרים:

לאתר הסטאז' של משרד החינוך - אגף התמחות וכניסה להוראה

https://edu.gov.il/horaa/MinhalOvdeyHoraa/staj/Pages/about.aspx

אתר סטאז' קל (מכללת תלפיות)