ימי שירה בסמינר הקיבוצים
פסטיבל השירה השנתי 'חולם: בית לשירה עברית' במכללת סמינר הקיבוצים
בסימן: האומנם? אם וכיצד משוררים שלום בעת מלחמה
פסטיבל השירה השנתי 'חולם: בית לשירה עברית' יתקיים השנה בפעם השלישית במכללת סמינר הקיבוצים ויעמיד במרכזו את השאלה: האם וכיצד משוררים שלום בעת מלחמה?
הפסטיבל יתקיים ביום שני, 13 בינואר 2025, בין השעות 14:15–19:00
במכללת סמינר הקיבוצים – קמפוס נמיר, דרך מרדכי נמיר 149, תל אביב
על המיזם:
"חולם: בית לשירה עברית" הוא פרויקט רב שנתי של הפקולטה למדעי הרוח והחברה במכללת סמינר הקיבוצים, המבקש להציב במרכז העשייה החינוכית את השירה העברית, בהיותה נדבך מרכזי בתחיית התרבות העברית המודרנית ומקום למגוון הקולות בתרבות הישראלית. הפרויקט כולל אירועי שירה, סדנאות כתיבה וקריאת שירה ומפגשים עם משוררים ומשוררות. מתוך השורות ובין השורות, "חוֹלָם" מבקש להאיר את אוצרות השפה והתרבות העברית ולהציע זיקות חדשות ומעוררות השראה בין עולמות החינוך, האקדמיה והתרבות.
בשנתו השלישית, "חוֹלָם" מבקש להיות גם בית מכיל שמזמין התבוננות מורכבת ב"כאן ובעכשיו" והאזנה רגישה לזולת. סטודנטיות וסטודנטים, תלמידות ותלמידים, מורות ומורים וכל מי שחפצה או חפץ בשירה עברית מוזמנ.ת להצטרף אלינו.
בתוכנית:
14:15–15:45 – על ה"פואטרי" ועל ה"סלאם"
דברי פתיחה: פרופ' שי פרוגל, דיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה, סמינר הקיבוצים
ד"ר אמיר חרש והמשוררת השחקנית נילי קופלר - הרצאה, שיחה והופעת שירה מדוברת. השירה המדוברת נעה בין אומנות גבוהה לבידור פופולרי, בין הקנון לתרבות שוליים, בין הדף לבמה ובין העט למיקרופון.
ד"ר חרש והמשוררת שחקנית נילי קופלר ישוחחו על מקומה של השירה המדוברת בתרבות הישראלית וישאלו האם יש טעם לכתוב שירה גם בתקופה הזו.
16:00–17:30 – כולם מדברים על שלום?
פאנל בהנחיית ד"ר לילי גלזנר, העוסק בשירה ושלום – האם ניתן לכתוב בתקופת מלחמה ומדוע יש מעט כל כך שירים בנושא שלום, בהשתתפות המשוררים: טל ניצן, שלומי חתוכה, עמוס נוי ושי עבדת.
17:45 – 19:00 - סדנאות כתיבה יצירתית
"איך לומר את מה שאי אפשר לומר אותו?" - סדנת כתיבה עם המשורר עמוס נוי
שירים (וספרי שירה) נבנים על גבי שברי חוויות שניתנו בסד של מלים. מקורן של החוויות האלה ברסיסי ביוגרפיות, אמיתיות ומדומיינות, שלא יכולים להתחבר לעולם לפאזל ברור. כל ניסיון לבנות מיצירות עולם סיפור חיים וציר זמן נועד לכישלון, ממש כמו הניסיון לזהות מעשה רקמה מהצד הסתור והמקושקש שלה.
החוויות האלה – מכאב ואובדן ועד עונג ואושר הן מטבען לא מילוליות.
הסדנה תעסוק באמצעים הפואטיים שהתפתחו כדי לומר את מה שאינו יכול לְהֵיאָמֵר ולבטא את מה שאין לו ביטוי מילולי ישיר התנועה בין הבוטה והנלחש, הגלוי והנסתר ומשחק הגומלין בין המדווח, הנרמז, הבדוי והנשתק והאופן שהוא מייצג דינמיקה ומשמעות.*
"בקיצור" - סדנת כתיבה עם המשוררת טל ניצן
הסיפור הקצר הוא ז'אנר עתיק שהולם להפליא את זמננו. הוא מאופיין בהידוק וצמצום – זמן, מקום, עלילה ודמויות. מצד אחד הוא מעמיד אתגר מיוחד: כיצד לייצר חוויה ספרותית-אמנותית באמצעים מוגבלים לכאורה. מהצד האחר הוא מעניק יתרונות של עזות, ריכוז ו'הכרחיות' שגם הם מיוחדים רק לו.
בחלק הראשון של הסדנה נקרא וננתח דוגמאות מספרות העולם ומהספרות העברית. בחלקה השני נתנסה בכתיבת סיפורים קצרים באמצעות סדרת תרגילים ונקרא ונגיב.
"משרד הביטחון העצמי"- סדנת כתיבה והתנסות ב Spoken Word עם המשוררת שי עבדת
כתיבה והתנסות בעמידה על הבמה.
"הפרדס מקלף אותך" - סדנת כתיבה עם המשורר שלומי חתוכה
בסדנת הכתיבה נכנס אל הפרדס, הממשי והרוחני. אל תוך השתיקות שנגזרו עלינו או כאלו שגזרנו על עצמנו, ונחקור את החוויות, הרגשות והתובנות שעולות. ננסה לקלף את השתיקות במילים.
ההשתתפות בסדנאות מותנית בהרשמה מראש.
שימו לב - המושב הראשון והמושב השני - מופע השירה והפאנל, פתוחים לקהל הרחב. המושב השלישי - סדנאות הכתיבה, פתוח לקהל ברישום מוקדם בלבד, דרך המייל: Human.skb@smkb.ac.il
הפסטיבל בעריכת: ד"ר לילי גלזנר, גב' שרון הופשטיין חזני, גב' חלי טל שלם, ד"ר עידית עינת-נוב
ועדת היגוי: פרופ' שי פרוגל, ד"ר לילי גלזנר, גב' שרון הופשטיין חזני, גב' חלי טל שלם, ד"ר עידית עינת-נוב,
ד"ר דלית וסרמן אמיר, ד"ר הדס שבת נדיר, ד"ר רימה שיכמנטר, ד"ר נעמה לב ארי, ד"ר מימי חסקין, ד"ר אורלי וקנין