תקצירי קורסים - מסלול בימוי והוראת תיאטרון
שנה א'
בימוי
ד"ר רויטל איתן
הקורס מבסס את יסודות שפת הבימוי על מרכיביה השונים, תוך דיון עיוני במושגי יסוד בעבודת הבמאי. הלומדים ירכשו כלים לפענוח טקסט דרמטי כגון: נושא, קונפליקט, תזה, אקספוזיציה, קונספציה, ועוד. בנוסף יתרגלו הסטודנטים תרגילים ראשוניים בנושא טיפול בחלל, שימוש במוזיקה, עבודת צוות משולבת בין היוצרים ועוד.
בשלב השני בקורס, יישמו הסטודנטים את החומר התיאורטי שנלמד בבימוי סצנות ממחזות ריאליסטיים, תוך שהם חווים היכרות עם מחזאים מגוונים ועם טקסטים הדורשים אופן ניתוח ומימוש שונה. בשלב זה יתמודדו לראשונה גם עם הדרכת השחקן.
מחזאי - טקסט - במאי
מוטי לרנר
כפי שראינו בקורס לשנה א' גם כאן מערכת המושגים איננה מתכון לכתיבת מחזה, אלא אמצעי לביקורת עצמית, להיזון חוזר, ולחיפוש פתרונות במקרה של התקלות בבעיה.
דיון זה עוסק אך ורק במבנה המחזה הדרמטי/הטראגי. סוגי מחזות אחרים ידונו בקורס מתקדם. הדיון מבוסס עקרונית על ההנחות והתובנות האריסטוטליות כפי שנוסחו בפואטיקה, אך קיימות כמובן אי התאמות רבות בין ההגדרות האריסטוטליות לאלה המופיעות להלן - וזה בעיקר בגלל השימוש במערכת מושגים רחבה יותר.
יסודות המשחק
סיני פתר
מטרות הקורס: 1.הקורס מיועד להפגיש את תלמידי בימוי עם רזי אמנות המשחק ולהכשירם ברמה הבסיסית למלאכת המשחק. 2.הקורס מיועד לפתח תפיסות ביקורתיות תוך התנסות וצפייה בעבודתם של אחרים. 3.הקורס מיועד לשכלל את יכולתם של התלמידים לעבודה בתוך אנסמבל(הקשבה, יצירה משותפת וסקרנות לעולמו של האחר). 4.הקורס מיועד ליצור היכרות של התלמידים עם מפרט של משימות ותרגילים בתחום המשחק,משחקי תיאטרון וטקסטים דרמאטיים.
תיאטרון בובות
פרל הדרי
הקורס ישלב ידע מסוגים שונים: (א) ידע תיאורטי ומעשי מתחום הבובנאות - עיצוב בובות לצרכים חינוכיים; (ב) ידע תיאורטי מתחום האוריינות - תבנית הסיפור כתשתית ליצירה; (ג) ידע דיסציפלינארי בנושא גירוש; אי שייכות וזרות - בארבע דיסציפלינות: ספרות; היסטוריה; תרבות ישראל; מדע. במהלך הקורס יצרו הסטודנטים סיפור ובובות להמחשתו, בהסתמך על הידע התיאורטי והמעשי שירכשו.
דרכי הוראה בתיאטרון
אילנה אליקים
הנושאים: כל נושא בתחום המשחק ייפרש במהלך מספר שיעורים ובאמצעות תרגילים שונים,כדי להעמיק את ההבנה וההתנסות בנושא ולרכוש מגוון תרגילים.כל נושא יסתיים בהגשת תרגיל מסכם.
הפענוח לכל נושא יהיה מתוך קריאה ודיון בכתבי סטניסלבסקי.
תנועה
נועה לב
העיסוק במופשט מאפשר תובנה עמוקה יותר של המהויות והעקרונות שלוקחים חלק ביצירה בימתית. דרך עבודה בתנועה ניתן להבינם לא רק במישור הרציונלי אלא גם ברמת החושים הפיזיים.
הסטודנטים ילמדו כל אחד מן האלמנטים בצורה מדוקדקת גם בכיתה וכן בעבודה עצמית בבית.
אחרי שנוצרת ההפנמה של ארבעת האלמנטים ניתן להמשיך הלאה לבדיקת חומרי תאטרון שונים כמו: טקסטים, עבודה על דמויות, מוסיקה, אביזרים.
מטרות הקורס:
- פיתוח ושכלול ההבנה של עקרונות בסיסיים הבונים יצירה בימתית.
- פיתוח המודעות לגוף, הקשבה וריכוז לעצמי ולסביבה
- פיתוח היכולת לנהל דיאלוג בתנועה ואחר כך עם טקסטים, תוך כדי שימוש בעקרונות הנלמדים.
- שיכלול יכולת האימפרוביזציה.
- שיכלול היכולת המוזיקלית והקרודינטיבית של השחקן.
- שיכלול התפיסה של "האני המתנועע" במרחב מוגדר.
- שימת דגש על איכות תנועה מובנת ומלאה.
משחק ויצירה
עמית זרקא
מטרות הקורס: המחשת הדמיון והשוני בין עבודת התיאטרון הנשענת על שפה ספרותית מול שפת האילתור. דגש יינתן ללימוד כלי עבודת השחקן, עבודת קול, תנועה ושימוש בחלל המפגש כבסיס ללימוד אסתטיקה תיאטרונית.הנושאים: שפת עבודת הקבוצה, דמיון ודמיון מודרך, עבודת תנועה וקול, עיבוד טקסטים תיאטרוניים בעבודת אילתור, שימוש בתפאורה ןתלבושות בתהליך היצירתי, מוסיקה ושירה בתאטרון, יצירת תיאטרון יסודות ותהליך, עבודה עם שחקן, עיצוב במה ותלבושותבתהליך יצירה אישית.
התיאטרון יוון ורומי
ד"ר כנרת נוי
תולדות התיאטרון מזרח אסיה
ד"ר כנרת נוי
קריאה ביקורתית בדרמה קלאסית
ד"ר כנרת נוי
שנה ב'
כתיבה דרמטית
מוטי לרנר
הנחיית שחקנים
טל ברנר
עיצוב במה
פרידה שהם
הנושאים: א.המחזה - קריאת מחזה דרך עינים של תפאורן. ניתוח ,ברייקדאון , תרשים סביבה.
ב. החלל - הכרות עם הבמה. ג. השראות אמנותיות-יצירת אוסף של חומרי דקמנטציה תקופתיים
אומנותיים ואחרים). סקלת צבעים וטקסטורות. סקיצה אינטואיטיבית. ג. מימוש של רעיון: מקט ותכניות רצפה. ד. נגיעה בעיצוב תלבושות ודמות. ה. שילוב של צפיה בהצגות וניתוח התפאורה שלהם בקונטקסט הכולל של היצירה - ההצגה.
סגנונות בתיאטרון
שרון בר לב
הנושאים: א. מה משמעותו של סגנון? מה הקשר שלו ותרומתו להצגת התיאטרון ולהוראת התיאטרון העיוניתוהמעשית? ב. היכרות עם סגנונות אמנותייים ותיאטרוניים מרכזיים באמצעות מחקר, הרצאה, צפייה ויישום: אקספרסיוניזם, פוטוריזם, דאדא, סוריאליזם, באוהאוס, אכזריות, מלודרמה, גרוטסקה, אפיקה, אבסורד, מיוזיקל, תיאטרון קדוש – פיטר ברוק, תיאטרון סביבתי-חברתי – מנושקין, תיאטרון תנועה – לאבאן; פינה באוש, פוסט מודרניזם.
יסודות התיאטרון, קריאת מחזות וצפייה
שלומית אורן
- קריאה וניתוח של מחזות המציגים את התיאטרון בראי עצמו, הן לשם הכרת עולם התיאטרון מתוכו-הוא והן לשם העשרה והכרת מחזות שהם בבחינת נכסי צאן ברזל בעולם הדרמה והתיאטרון.
- מפגש עם ז'אנרים שונים בדרמה: קומדיה, טרגדיה, סאטירה, פרודיה, גרוטסקה. הכרת סוגי תיאטרון:תיאטרון ימה"ב, תיאטרון רחוב, תיאטרון ילדים, תיאטרון מחאה, תיאטרון מחנך (ברכטיאני), התיאטרון העני (גרוטובסקי), תיאטרון האבסורד, תיאטרון מחול (פינה באוש).
- ביקור וצפיה משותפים במחזות המוצגים על במות שונות במהלך השנה, לצד צפיה במחזות שהוקלטו לטלויזיה לשם הקניית עקרונות יסוד בשיפוט אמנותי בעולם התיאטרון והדרמה.
דרכי הוראת תיאטרון
ליביה חכמון
בתחום גופי הידע – לבחון את מרחב הידיעות והבקיאות ולהפנות למקורות הדרושים להשלמת פערים, כדי להכין להוראה בחטיבה העליונה. אימון במתן הנחיות לתלמידים (בנק תרגילים). כלים רפלקטיביים לניתוח שיעורים בהם מתקיימת הצפייה.
הנושאים: הכרת תוכנית הלימודים של משרד החינוך, מודול לבניית מערך שיעור, דמות המורה לתיאטרון
תרגילי אמון, תרגילי גיבוש קבוצה, אביזר תיאטרוני, קונפליקט דרמטי, מבנה של סיטואציה דרמטית במחזה
5 ה"מ"ים, ניסוח שאלות כבסיס לדיון ולהתייחסות למאמרים, טקסט לבן, תרגילי קול, תרגילי חימום ושחרור
תרגילי תנועה, משחקי ילדים, משחקי תיאטרון, צפייה בהצגות המשוחקות על ידי ילדים או נוער, כללים לכתיבת עבודה אקדמית, כללי הנחייה קבוצת תיאטרון, הכנה לצפייה בהצגת ילדים.
בימוי מתקדם
יגאל עזרתי
שנה ג'
עבודת הבמאי עם השחקן
טל ברנר
הנושאים
בחירת טקסט ממחזה ראליסטי.
ניתוח הטקסט: חלוקה ליחידות עבודה, חלוקה לביטים של פעולות, עבודה על משימות בטקסט.
עבודת מחקר על דמויות, קווי פעולה ומשימות על.
עבודת מחקר על עולם המחזה.
הכנת תהליך חזרות: לוח זמנים, תכנון חזרות, תכנון עבודה עם השחקנים.
לווי התהליך בחזרות: הפיכת התיאוריה לחיים, הדרכת שחקנים, עבודה עם העמדה בחלל, תפאורה ואביזרים.
התמודדות עם האלמנטים השונים של ההפקה.
מוסיקה לתיאטרון
אלדד לידור
תנועה
אריה בורשטיין
מטרות הקורס: * לימוד חווייתי והכנה לעבודה תנועתית בתיאטרון מקצועי. * גיבוש שפה תנועתית ורגישות אישית וקבוצתית לתנועה ולגוף. * חיזוק היכולת הגופנית להבעה, יצירה ותקשורת בתנועה. * כלים להוראה והדרכה והתנסות מעשית בהם. הנושאים: א. שכלול היכולת התנועתית, מיקוד אנרגיה, "נוכחות" פיזית.
ב. טכניקות תנועה ואימפרוביזציה. ג. עצוב שעורי תנועה, חמום גופני של שחקן וקבוצה.
צפייה והתנסות בהוראה
אילנה אליקים
הנושאים
* מרכיבי השפה התיאטרונית, ארגון, סדר, חשיבות של כל מרכיב בהתבססות על סטניסלבסקי.
* תפקידו של המורה, מידת האחריות שלו ליצירת קשר בטחון ואמון בקבוצה. במאמרם של בלהה פלדמן, דרום צבי.
* יצירתיות וספונטניות ותפקידם באומנות התיאטרון ובהנחייה. גארדנר, מורנו.
* תרגול של הנחייה מבחינת שימוש בקול, מזנסצנה של המורה בחלל, קשר עין ועוד.
* בצד המעשי נעסוק בכל אחד מהנושאים הנלמדים בתיאטרון, נכיר, נחווה, נדיין.
דיאלוג במאי - מעצב
פרידה שהם