הכנס השלישי של החוג לעיצוב של מכללת סמינר הקיבוצים, 29.5.12

איזה מן מקצוע הוא מקצוע העיצוב? האם כמו מלאכה, הוא נרכש מפיהם של בעלי מלאכה, או שמא מדובר באמנות שבה מביע היוצר את אשר על ליבו? האם עיצוב הוא דיסציפלינה בעלת רקע תיאורטי ויישומי מובנה? עד כמה קרובים מקצועות העיצוב למדעים השונים והאם בכלל קיים קשר ביניהם?

כנס העיצוב השלישי של סמינר הקיבוצים, "מדעי העיצוב" עסק בבחינת מצב העיצוב ביחס לחזית המדע הן ברמה התיאורטית פילוסופית והן ברמת הפרקטיקה היום יומית.

חקר המח תופס תאוצה ומקום נרחב בעולם המדע.
עפרית קינר
, צלמת וחוקרת באוניברסיטת העברית הציגה מחקרים העוסקים במושגי היופי וההנאה, המהווים חלק בלתי נפרד מתחום העיצוב ותארה מה ניתן להסיק מהתוצאות, מהם אפיקי המחקר העתידיים וכיצד ניתן לעקוב ולתעד את תחושותינו ותגובותינו לגירויים ויזואליים וחומריים.
אבינעם ברוג, מחברת המחקר מרקט-ווטש, הציג כיצד, ברמה הפרקטית, נעשה שימוש בכלים אילו בכדי לבדוק תגובות מוחיות לעיצובי אריזות שונים בקבוצות מיקוד.
רותם בנט, ממיקרוסופט ישראל, תיאר כיצד תפיסות מחקריות של מבנה המחשבה האנושית מתורגמות לממשקי משתמש במוצרים כמו הxbox ובפיתוחים עתידיים של החברה.

למדע ולטכנולוגיה ישנה השפעה מהותית על תהליכי העיצוב, על מעמדו של מעצב ואף על השאלה האם יש בו עוד צורך.
ערן אפלבוים, מעצב ממקימי קבוצת UMAMY, הציג את התמורות העוברות על עולם עיצוב המוצר כתוצאה מהופעת המדפסת התלת מימדית, והציע דרכים שבהן הטכנולוגיה הזו תשנה את הצורה בה אנו חיים. טכנולוגיות עכשוויות ועתידיות לעיצוב לבוש וטקסטיל באמצעות מחשב, הוצגו על ידי חברת .OptiTex
מיכל צדרבאום ונעם דובר לעומתם הציגו צמד המעצבים את העיסוק שלהם בפיתוח שפה מובחנת בעיצוב, אשר בבסיסה המתח המתקיים במפגש בין טכנולוגיות מתקדמות לעשייה ידנית.
מיכל רינות, ראש המעבדה לאינטראקציה בפקולטה לעיצוב במכון הטכנולוגי בחולון, דיברה על הצורך לעצב מוצרים אינטראקטיביים, שהתעורר בעקבות ההתפתחויות הטכנולוגיות, על הגדרת התנהגותו של המוצר על פני זמן ועל הדיאלוג שלו עם המשתמש.

השאיפה לבנות תשתית תיאורטית ומחקרית תומכת לעבודת העיצוב בישראל מביאה לפתיחתם של מסלולים לתארים מתקדמים בתחום העיצוב שעוסקים בשאלות מחקר בשדה העיצוב.
אילנית קבסה כהן
, חוקרת טרנדים, ראש התמחות "אודות עיצוב" בבצלאל, עד ל 2011 ומובילת תהליכי חדשנות בתעשייה, דיברה על התפתחות המעצב כחוקר ועל המאמץ לגבש שיטות מחקר רלוונטיות לעיצוב ולמעצבים.
הדס קרוק, מעצבת מוצר, שותפה בסטודיו ארמדילו וחוקרת עיצוב ישראלי, הציגה את החיפוש שלה אחר מורשת היסטורית וטכנולוגית של תחום עיצוב המוצר בארץ, ככלי לביסוס מעמדו של המקצוע בתרבות הישראלית ובתעשייה המקומית.

את הכנס פתח ד"ר נח עפרון, ממקימי התוכנית למדע חברה וטכנולוגיה באוניברסיטת בר אילן. ששאל מהי הפוליטיקה העומדת מאחורי המרדף אחר הטכנולוגיה ומה המחיר שגובים פיתוחים טכנולוגים ההופכים להיות חלק בלתי נפרד מהחברה בה אנו חיים.

הכנס נערך בקמפוס אמנויות של סמינר הקיבוצים, שושנה פרסיץ 3, תל אביב

לפרטים נוספים על המרצים וההרצאות לחץ כאן